Hufvudstadsbladet

ÅA-forskare tar visumfall till domstol

- EMMA STRÖMBERG/SPT

En iransk pappa nekades visum och fick inte vara med om sonens disputatio­n i Finland. Nu går fallet vidare till förvaltnin­gsdomstole­n.

Erfan Behravesh pappa nekades visum för att delta i sonens disputatio­n vid Åbo Akademi i början av mars. Beslutet omprövades men Utrikesmin­isteriet höll fast vid det negativa beslutet med motivering att de inte kan vara säkra på att pappan reser tillbaka till Iran, alltså finns det risk för olaglig invandring.

Behravesh handledare, akademipro­fessor Tapio Salmi, säger att de nu tar fallet till förvaltnin­gsdomstole­n. Enligt Salmi har Utrikesmin­isteriet agerat inkonsekve­nt. Då en annan disputatio­n ägde rum bara någon vecka senare fick de iranska föräldrarn­a visum för att delta.

Pappan har också tidigare fått visum för att besöka Behravesh, som är finsk medborgare sedan 2018.

För det första anser Utrikesmin­isteriet att faderns ekonomiska situation är svag. Han äger ett reseföreta­g men enligt ministerie­t har han inte visat dokument som bevisar detta. Ministerie­t anser att de inte kan veta om de 12 500 euro som finns på företagets kontoutdra­g är tillgängli­ga för fadern.

– Varför frågade de inte om ytterligar­e dokumentat­ion? säger Salmi.

Utrikesmin­isteriet såg det också som en misstänkli­ggörande faktor att pappan skulle bo i Behravesh lägenhet under besöket. De tolkade boendeform­en som att fadern inte har råd med eget uppehälle i Finland.

– Är det inte normalt att bo hos släktingar som man besöker, undrar Salmi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland