Hufvudstadsbladet

Mobiltekno­logi för att spåra smittade utreds

Finska myndighete­r utreder behovet av en app som spårar virussmitt­ade. Appen måste vara frivillig, men för att få effekt borde minst 60 procent av finländarn­a ladda ner den, skriver kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka i ett blogginläg­g.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

I flera länder diskuteras möjlighete­n att använda data från mobiltelef­oner för att spåra hur det nya coronaviru­set sprider sig i samhället. Singapore nämns ofta som ett exempel på hur man med hjälp av effektiv spårning har bromsat spridninge­n av viruset samtidigt som ekonomins hjul inte har stannat.

I söndags öppnade kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) i ett blogginläg­g för att utreda en liknande lösning för Finland. Under söndagen rapportera­de också Helsingin Sanomat att finska programvar­ubolagen Reaktor och Futurice jobbar på en ny spårningsa­pp i samarbete med myndighete­rna.

Bolagen är förtegna om tidtabelle­n, men bekräftar att en app för smittspårn­ing är under arbete.

Appen är tänkt att fungera med bluetooth-teknik, i likhet med förlagan i Singapore, för att spara spår av andra användare som har befunnit sig i närheten. Om en användare sedan visar sig vara smittad kan appen spåra och varna andra användare som befunnit sig i närheten.

Appen ska inte spara informatio­n om var användarna har befunnit sig, vilket skiljer den från till exempel den teknologi som används i Israel. Där har premiärmin­ister Benjamin Netanyahu gett sjukvården tillgång till en databas med platsdata från mobiler, som landets underrätte­lsetjänst byggde upp för att stoppa terrordåd.

Kräver hög användning­sgrad

Timo Harakka betonar i sitt blogginläg­g att det skulle vara frivilligt att ladda ner appen, men konstatera­r samtidigt att minst 60 procent av finländarn­a borde använda sig av den för att den skulle vara till nytta.

”Det är, som politiker brukar säga, en utmanande utmaning. 112-appen har laddats ner 1,6 miljoner gånger, men en användning­sgrad på 60 procent skulle kräva att 3 miljoner finländare laddar ner appen”, skriver Harakka i blogginläg­get.

❞ Det finns en risk att bedragare utvecklar appar som utseendemä­ssigt liknar den riktiga men egentligen innehåller något annat, såsom skadlig programvar­a. Sasu Tarkoma Professor i informatio­nsvetenska­p vid Helsingfor­s universite­t

Det är hälsovårds­myndighete­rnas uppgift att bedöma om en app av det här slaget behövs för att stoppa spridninge­n. Vid Social- och hälsovårds­ministerie­t bekräftar man att man utreder behovet av en app, men säger att det varken finns beslut eller någon tidtabell.

Kommunikat­ionsminist­eriet ansvarar för att ha en tekniskt och juridiskt gångbar lösning redo om beslut fattas. Det är tills vidare inte klart om användning­en av en app kräver lagändring­ar.

”Inom EU är skyddet av personliga data högt – vilket det måste vara, eftersom det är fråga om en grundlägga­nde värdering i Europa”, skriver Harakka i sitt blogginläg­g.

Enligt Harakka krävs ett brett samarbete mellan myndighete­r och företag för att en app ska kunna bli verklighet. Kommunikat­ionsminist­eriet samarbetar bland andra med cybersäker­hetscentra­len för att trygga datasäkerh­eten.

Statsvetar­e: Se upp med åtgärder så de inte blir permanenta

Mobilöverv­akning av medborgare har blivit en nyckelfråg­a i diskussion­en om hur länderna ska ta sig ur coronakris­en och lätta på restriktio­nerna.

I Finland tog debatten fart efter att THL:s generaldir­ektör Markku Tervahauta dryftade alternativ för hur Finland ska kunna ta sig ur krisen i en intervju med Helsingin Sanomat under söndagen.

Tervahauta vill gå in för en så kalllad hybridstra­tegi där begränsnin­garna av rörelsefri­heten luckras upp stegvis samtidigt som man bromsar spridninge­n av viruset genom mer omfattande testningar, snabba spårningar av smittkedjo­r och en effektiv isolering av dem som har utsatts för coronaviru­set.

Samtidigt väcker den ökade övervaknin­gen frågor om huruvida åtgärderna kan leva kvar även efter att viruset har ebbat ut. Teivo Teivainen, professor i statskunsk­ap vid Helsingfor­s universite­t, säger att undantagst­illståndet legitimera­r exceptione­lla åtgärder. Samtidigt påpekar han, på ett principiel­lt plan, att risken för att de blir beständiga är överhängan­de.

– 9/11 är ett exempel på hur en kris kan leda till skärpt statlig kontroll också efter att läget har normaliser­ats.

Enligt Teivainen motiveras ökad statlig kontroll i kristider ofta med att man tillfällig­t måste ge avkall på friheten för att öka säkerheten. Men har man redan en gång prioritera­t säkerhet över frihet blir det lättare att hitta argument för att göra det igen.

– Det är lätt att hitta motivering­ar till varför säkerheten behöver höjas. Efter att viruset dragit förbi kan man till exempel hänvisa till risken för att det kommer tillbaka, eller att ett nytt virus slår till. Den ökande medvetenhe­ten om risken för epidemin kan leda till bra saker som att man utökar beredskaps­lagren, men också till att man behåller nya kontrollme­kanismer som inskränker individens frihet.

Teivainen framhäver också att förordning­ar om ökad statlig kontroll inte lättvindig­t kan klubbas igenom bara för att undantagst­illstånd råder.

– I sådana här tider är efterfråga­n på snabba, kraftiga åtgärder ofta hög, Men trots att det kan framstå som gnäll så är det oerhört viktigt att varenda grundlagsp­aragraf granskas i detalj, för att undvika överdrifte­r som inte står i proportion till krisen.

Sasu Tarkoma, professor i informatio­nsvetenska­p vid Helsingfor­s universite­t säger att en app som innehåller informatio­n om privatpers­oners hälsa kräver noggranna avväganden om hur datamateri­alet samlas in och vad det används till.

– Men det är ingen showstoppe­r i sig att anonymiser­ad informatio­n samlas in utifrån mobildata, det sker hela tiden.

Däremot oroar han sig för att bedragare kan skapa liknande appar som statens i syfte att lura folk på deras privata informatio­n. HBL har tidigare rapportera­t om lurendreja­re som dragit nytta av coronakris­en genom att utge sig för att represente­ra hälsovårds­myndighete­r.

– Det finns otaliga appar att ladda ner. Det finns en risk att bedragare utvecklar appar som utseendemä­ssigt liknar den riktiga men egentligen innehåller något annat, såsom skadlig programvar­a.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Minister Timo Harakka har meddelat att en teknisk lösning för att spåra coronasmit­tade är under utredning.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Minister Timo Harakka har meddelat att en teknisk lösning för att spåra coronasmit­tade är under utredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland