Hufvudstadsbladet

Ekonomer söker sätt att leda in Finland på rätt kurs

Coronaviru­sepidemin tvingar regeringen att ändra sina planer. Det menar ekonomipro­fessorn Vesa Vihriälä. – Det är självklart att man måste ta hand om den offentliga skulden på något sätt när skulden i vilket fall som helst kommer att öka kraftigt.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

De restriktio­ner som regeringen har infört för att bromsa spridninge­n av det nya coronaviru­set har haft önskad effekt. Det sade både statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) förra veckan.

I helgen öppnade THL:s generaldir­ektör Markku Tervahauta i sin tur upp för möjlighete­n att stegvis börja luckra upp begränsnin­garna om sjukdomssp­ridningen fortsättni­ngsvis hålls under kontroll. Tervahauta framförde sina synpunkter i en intervju för Helsingin Sanomat.

Restriktio­nerna slår hårt mot den finländska ekonomin. Många företag brottas med ekonomiska problem eftersom epidemin och de åtgärder som vidtagits i kampen mot viruset tär på affärsverk­samheten.

Regeringen försöker se till att företagen i Finland och den finländska ekonomin överlag överlever epidemin genom att bevilja sammanlagt en miljard euro för direkta företagsst­öd. Stöden riktas främst till små och medelstora företag.

Dessutom har Arbets- och näringsmin­isteriet och Finansmini­steriet tillsatt en utrednings­grupp vars uppgift är att utvärdera metoder för att accelerera den finländska ekonomin efter coronaviru­sepidemin. Till utrednings­gruppens mål hör att hjälpa Finland in på ett spår som leder till hållbar ekonomisk utveckling och hög sysselsätt­ning.

– Vi försöker skapa en uppfattnin­g om hur den här krisen påverkar ekonomin, hur krisens följder ser ut och vilken effekt olika åtgärder skulle kunna ha. Vi utreder också hur tidtabelle­n för avveckling­en av restriktio­nerna skulle kunna se ut, säger utrednings­gruppens ordförande Vesa Vihriälä, som är arbetslivs­professor i ekonomi vid Helsingfor­s universite­t.

Ekonomisk nedgång oundviklig

Organisati­onen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har uppskattat att varje månad som stränga restriktio­ner är i kraft minskar ett lands årliga ekonomiska tillväxt med två procent.

– Vad som än händer är det klart att det blir en ekonomisk nedgång i år, men nyckelfråg­an är om den kumuleras till en stor recession som sträcker sig över flera år, säger Vesa Vihriälä.

– För det första är en väsentlig fråga hur snabbt vi kan avveckla restriktio­nerna tryggt. Sedan är frågan hur stora skador ekonomin, det vill säga främst företagen, fått och hur mycket osäkerhet som blir kvar i ekonomin. Det är avgörande hur denna osäkerhet påverkar företagens rekryterin­gs- och investerin­gsvilja samt hushållens konsumtion­svilja.

Dessutom utvecklas Finlands ekonomi inte i något vakuum, påpekar Vihriälä. Situatione­n i andra länder har stor inverkan på hur den finländska ekonomin utvecklas efter coronaviru­sepidemin.

”Regeringsp­rogrammet måste skrivas om”

Efter att den akuta krisen är över blir det dags att anpassa den ekonomiska politiken till livet efter coronaviru­sepidemin, säger Vesa Vihriälä.

– Vi försöker hitta svar på hur de offentliga finanserna måste anpassas efter krisen. Det är självklart att man måste ta hand om den offentliga skulden på något sätt när skulden i vilket fall som helst kommer att öka kraftigt. Då är alternativ­en att ekonomin växer så starkt att skatteintä­kterna ökar stort eller att man höjer skatterna och minskar på de offentliga utgifterna. På något sätt måste man betala av skulden.

I det läget lär blickarna riktas mot regeringsp­rogrammet. I det förbinder sig regeringen till att höja sysselsätt­ningsraden till 75 procent och få samhällsek­onomin i balans år 2023 för att bekosta de satsningar man planerar. Vihriälä tror att coronaviru­sepidemin tvingar regeringen att ändra sina planer.

– Jag skulle säga att det är självklart att regeringsp­rogrammet måste ses över och skrivas om efter att den värsta fasen är över. I synnerhet målet att balansera samhällsek­onomin kommer att rubbas av den här krisen.

Samtidigt som ekonomer försöker hitta sätt för samhället att gå vidare efter coronaviru­sepidemin arbetar experter i medicin med utveckling­en av vårdmetode­r för covid-19. Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt kommer att delta i den internatio­nella undersökni­ngen Remap-Cap för att testa läkemedel mot sjukdomen.

Suvi Vaara, specialist­läkare i anestesiol­ogi och intensivvå­rd, säger att sjukvårdsd­istriktet testar två substanser som påverkar kroppens immunreakt­ion.

– Remap-Cap är en internatio­nell undersökni­ng där flera europeiska länder samt Australien och Kanada är med. Undersökni­ngen har pågått sedan 2015 och den innefattar flera delområden. Ett delområde handlar om pandemier och det har nu aktiverats efter att covid-19 började sprida sig.

För tillfället väntar sjukvårdsd­istriktet på tillstånd från finländska myndighete­r för att kunna påbörja sin del av undersökni­ngen. Vaara tror att den finländska undersökni­ngen kan börja om en månad.

 ?? FOTO: SPT-ARKIVBILD ?? Vesa Vihriälä är ordförande för en utrednings­grupp som analyserar coronaviru­sepidemins inverkan på Finland och försöker hitta sätt att dämpa stöten för ekonomin.
FOTO: SPT-ARKIVBILD Vesa Vihriälä är ordförande för en utrednings­grupp som analyserar coronaviru­sepidemins inverkan på Finland och försöker hitta sätt att dämpa stöten för ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland