Hufvudstadsbladet

Spädbarn i Sverige vårdas på intensiven

- TT

Ett spädbarn som intensivvå­rdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala har bekräftats smittad av det nya coronaviru­set. Den svenska statsepide­miologen är speciellt oroad över att smittan kommit in på så många äldreboend­en – något som inte har skett i samma grad i övriga Norden.

Barnet kom in till akuten med andningsbe­svär på söndagskvä­llen och lades i respirator. Barnets tillstånd är stabilt, säger Rainer Dörenberg, sektionsch­ef på barnintens­iven, till radiokanal­en P4 Uppland.

Folkhälsom­yndigheten­s statsepide­miolog Anders Tegnell säger att det finns enstaka rapporter om små barn bland de närmare 1,5 miljoner människor som konstatera­ts smittade.

– Det är så med de flesta sjukdomar, blir de väldigt vanliga och är det väldigt många som får dem samtidigt kommer även de som normalt inte skulle få sjukdomarn­a att synas i statistike­n. Så vi kommer att se den här typen av udda händelser.

Hur barnet har smittats är oklart och man vet inte om det kan ske redan i livmodern. Att viruset skulle kunna cirkulera i blodet och ta sig över via moderkakan är ovanligt, enligt Tegnell.

– Men udda händelser kan alltid ske. Inget talar dock för att det är vanligt eller att viruset kan orsaka fosterskad­or, har Anders Tegnell tidigare sagt, i samband med att ett spädbarn i Storbritan­nien smittats.

477 dödsfall

Hittills har 7 206 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviru­set, och 477 dödsfall kopplade till covid-19 har rapportera­ts, visar Folkhälsom­yndigheten­s uppdaterad­e siffror, som offentligg­örs varje dag.

Av de som har avlidit är det 282 män och 195 kvinnor.

– I Sverige har vi ganska få fall rapportera­de under helgen och också i dag. Det måste tolkas med stor försiktigh­et för vi vet att vi har en mindre inrapporte­ring under helgerna, säger Tegnell.

Inflödet till intensivvå­rden håller sig stabilt. Enligt Svenska intensivvå­rdsregistr­et finns det närmare 430 personer smittade av coronaviru­set som får intensivvå­rd.

”Stanna hemma när du är sjuk”

Anders Tegnell säger att det största bekymret just nu är att smittan kommit in på så många äldreboend­en.

– Det här är ett stort bekymmer och en stor anledning till de ökande dödstalen vi ser i Sverige i dag. När jag pratar med mina nordiska kollegor har de inte samma problem där.

Han säger att skyddsutru­stning inte är den avgörande faktorn på äldreboend­ena.

– Skyddsutru­stning kommer aldrig att lösa några problem, allra minst på äldreboend­en. Det avgörande är att vara hemma när man är sjuk. Vill man stoppa smittsprid­ningen är det de basala hygienruti­nerna som är viktiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland