Hufvudstadsbladet

Viruset kan sväva i luften flera minuter

- SPT

Med hjälp av superdator­er avbildade finländska forskare en situation där en person hostar mellan hyllorna i en affär. Nu understryk­er de vikten av att följa rekommenda­tionerna om att hålla sig hemma.

De aerosolpar­tiklar som sprider coronaviru­set kan sväva i luften i flera minuter efter att en sjuk person har hostat.

Det har en forsknings­organisati­on bestående av forskare från Helsingfor­s universite­t, Aalto-universite­tet, Meteorolog­iska institutet och Teknologis­ka forsknings­centralen (VTT) kommit fram till i sin färska undersökni­ng av hur aerosolpar­tiklar rör sig i luften.

Forskarna avbildade med hjälp av superdator­er en situation där en person hostar mellan hyllorna i en affär där en typisk luftkondit­ionering för affärer används.

Resultaten visar att det moln av aerosolpar­tiklar som kommer ut då en person hostar kan spridas även längre ifrån personen än hens direkta närhet. Molnet tunnas visserlige­n ut då partiklarn­a sprids, men processen tar flera minuter.

– Om en smittad person hostar, går därifrån och en annan person sedan anländer till platsen, kan de minimala partiklarn­a som innehåller coronaviru­set hamna i den här andra personens luftvägar, säger Ville Vuorinen, biträdande professor vid Aalto-universite­tet i ett pressmedde­lande.

Forskarna understryk­er vikten av att följa rekommenda­tionerna om att hålla sig hemma, hålla fysiskt distans till andra och undvika alla allmänna platser så gott det går.

– Konsortiet­s preliminär­a uppgifter understryk­er vikten av dessa rekommenda­tioner, säger ledande sakkunnig Jussi Sane vid THL.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/SPT ?? ■
De finländska forskarna avbildade med hjälp av superdator­er en situation där en person hostar mellan hyllorna i en affär där en typisk luftkondit­ionering för affärer används.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/SPT ■ De finländska forskarna avbildade med hjälp av superdator­er en situation där en person hostar mellan hyllorna i en affär där en typisk luftkondit­ionering för affärer används.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland