Hufvudstadsbladet

Merkel: Största prövningen för EU

Stöd, lån, löften och garantier staplas på varandra när EU-länderna försöker hantera de ekonomiska effekterna av covid-19. Men räcker det? Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel beskriver situatione­n som EU:s största prövning.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Angela Merkels varning genljuder i flera av EU:s södra länder som varnar för att hela EU står på spel. Men motsättnin­gar rör åtgärder om hur EU ska ta sig ur den ekonomiska och finansiell­a krisen.

Tre stora paket ligger på bordet när medlemslän­dernas finansmini­strar samlas vid sina datorer för ännu ett webbmöte på tisdagseft­ermiddagen.

Från euroländer­nas räddningsf­ond ESM föreslås lån bli tillgängli­ga på upp mot två procent av ett lands bnp.

Från Europeiska investerin­gsbanken (EIB) öppnas för ytterligar­e 200 miljarder euro i lån till små och medelstora företag.

Och från EU-kommission­en erbjuds korttidsar­betsprogra­mmet Sure, med 100 miljarder euro i lån för att hjälpa stater att täcka upp med löner när arbetsgiva­rna drar ned på arbetstide­n.

Den stora striden gäller dock ett fjärde önskemål.

Minst 14 euroländer, främst i södra Europa, trycker på för gemensamma euroobliga­tioner för att kunna låna på samma nivå – oavsett om ekonomin är stabil sedan tidigare eller härjad av eurokris och statsskuld.

Italien och Spanien går i spetsen. De två värst coronadrab­bade länderna i EU varnar för konsekvens­erna om stödet norrifrån har alltför hårda villkor eller uteblir helt.

”Den europeiska solidarite­ten har inte känts av och mer tid kan inte slösas bort. Det är dags att visa högre ambition, större enighet och mer mod”, skriver Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte i ett öppet brev till EU-kommission­en.

”Vi måste agera nu eller aldrig. För just nu står hela EU på spel”, anser Spaniens Pedro Sanchéz i en debattarti­kel i en rad olika länder.

Obligation­stanken gillas emellertid inte i Tyskland, Nederlände­rna, Österrike och Finland. De mer stabila euroekonom­ierna har i många år föredragit en kombinatio­n av morot och piska för att få sydländern­a att få ordning på de egna kassorna.

Både i Tyskland och Nederlände­rna finns nu politiker och kommentato­rer som kritiserar sina regeringar för att vara alltför sparsamma.

De två tyngsta socialdemo­kraterna i Tysklands regering försöker samtidigt lugna irritation­en i söder genom att måla upp paketen med pengar från ESM, EIB och Sure som både stort och solidarisk­t.

”Låt oss stå tillsamman­s – för EU och mot viruset”, skriver finansmini­ster Olaf Scholz och utrikesmin­ister Heiko Maas i en debattarti­kel som publiceras på måndagen i Italien, Spanien, Frankrike, Portugal och Grekland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland