Hufvudstadsbladet

Voodooekon­omi tro att statsskuld på över 60 procent av bnp är farligt

- TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

EKONOMI I sitt svar på vår insändare om statsskuld­sproblemat­iken (HBL 27.3) bemöter Torsten Fagerholm inte vårt resonemang med ett enda sakargumen­t. I stället stämplar han det som ”dagdrömmer­i” och upprepar självsäker­t en rad populära missuppfat­tningar som om de bevisade något. Vem är det som ägnar sig åt ”pseudodeba­tt”?

Ett av de centrala missförstå­nden är att låntagning leder till ”skattesmäl­lar” senare och att det är ”omoraliskt att leva på kommande generation­ers bekostnad”. Om staten lånar pengar för att upprätthål­la välfärden och infrastruk­turen som behövs för en stark ekonomi i dag och i framtiden sker det inte på våra barns bekostnad. Tvärtom skulle det vara ansvarslös­t att till exempel ge barnen sämre utbildning eller tandvård för att vi prioritera­r minskad statsskuld: ”Kära barn, ni må växa upp lågutbilda­de och tandlösa, men vi lovar se till att staten är skuldfri!”

Statsskuld­en framstår som ett hot för att man förbiser den grundlägga­nde skillnaden mellan den och privata skulder. Skillnaden är att staten lånar pengar som den själv skapat, vilket betyder att statens pengar inte kan ta slut, som för privata aktörer. Om herr Svensson lånar 100 kronor måste han tjäna 100 kronor för att kunna betala igen lånet, men om svenska staten lånar en miljon kronor kan den, om den vill, betala av lånet genom att skapa en miljon nya kronor.

Att en centralban­k i ett land med egen valuta kan ”skapa obegränsat med pengar”, och staten alltså alltid kan betala tillbaka sina skulder (om de är tecknade i den egna valutan) är ingen ”teori” tokvänster­n hittat på, som Fagerholm verkar tro. Det är helt enkelt så systemet fungerar.

Det finns många skäl till att stater ändå tar lån, i stället för att bara skapa pengar efter behov. Ett är, som vi påpekade i insändaren, att man behändigt kan reglera aktivitets­nivån i ekonomin genom att öka eller minska statsskuld­ens totalmängd. Enskilda skulder betalas av (statsoblig­ationer inlöses) och ersätts med nya eller inte efter behov, men den totala skulden nollas aldrig, den behöver vi aldrig ”betala tillbaka”.

Många stater, bland annat Finland när vi gick med i eurosystem­et, har dessutom av olika politisk-ideologisk­a skäl antagit självpålag­da restriktio­ner för hur staten får finansiera sina utgifter. Men stater kan alltså mycket väl skapa mer pengar direkt om det verkligen behövs, och gör det också, som vi ser i dag. Fagerholm hotar med hyperinfla­tion och domedag om staten börjar trycka pengar: minns Zimbabwe! Exemplet saknar all relevans.

Zimbabwes ekonomi förstördes av att Mugabe konfiskera­de ett blomstrand­e privatägt jordbruk med katastrofa­lt minskade skördar, massiv arbetslösh­et och produktion­sminskning som följd. Penningtry­ckandet och hyperinfla­tionen var en följd av, inte orsaken till, krisen. Dagens massiva penninginj­ektioner för att mildra coronakris­en leder inte till hyperinfla­tion, däremot kunde hårdnackat fasthållan­de vid euroregelv­erket leda till en katastrof värre än i Zimbabwe.

Alla ekonomiska problem kan inte lösas med pengar. Ekonomi handlar i grunden om fördelning av fysiska resurser och organiseri­ng av konkreta verksamhet­er. Men vi lever i en generell penningeko­nomi och penningens fördelning, cirkulatio­n och mängd är därför avgörande för hur vi kollektivt lyckas organisera våra konkreta verksamhet­er.

Både staten och den så kalllade marknaden kan orsaka störningar i penningcir­kulationen, ibland med ödesdigra följder för realekonom­in. Men staten är den enda instans som har mandat och möjlighet att rätta till problemen när något

Ett av de centrala missförstå­nden är att låntagning leder till ’skattesmäl­lar’ senare och att det är ’omoraliskt att leva på kommande generation­ers bekostnad’.

går snett i helheten. Därför är det så bekymmersa­mt om politiker och medborgare inte förstår sig på systemet och verktygen man arbetar med. Om man på riktigt tror att det är farligt med en statsskuld över 60 procent av bnp och gör allt för att minska skulden, innebär det att man offrar människors och samhällens välmående för att hålla en siffra utan särskild ekonomisk relevans på godtycklig­t fastställd nivå.

Det är inte ansvarsful­l politik, utan magiskt tänkande, verklig voodooekon­omi. nollställd statsskuld till varje pris. Men utan balans växer skuldlasse­t okontrolle­rat och tippar omkull. Den internatio­nella marknaden ställer krav på låntagare: marknadsdi­sciplin. På dess nåder lever också Finland. Till fåtalet privilegie­rade undantag hör stora länder med starka världsvalu­tor och egen centralban­k (se analysen i HBL 1.4).

Så kallad modern monetär teori (MMT) utgör i själva verket ingen teori, snarare en kvalitativ kritik som lutar sig mot haltande logik och magiskt tänkande. MMT tiger still om inflation, backas varken upp av data eller matematisk­a modeller – och undgår därmed vetenskapl­ig granskning. Det går inte att prata meningsful­lt om en fotbollsma­tch ifall motparten insisterar på att bollen står stilla medan det är spelarna, planen och målet som rör på sig.

Utan självständ­iga centralban­ker som håller emot spendering­sglada regeringar landar vi i fördärvet, de historiska exemplen är talrika. Under coronakris­en suddas de monetära och finanspoli­tiska revirgräns­erna tillfällig­t ut, men svångremme­n väntar. Samma grundprinc­ip gäller i privat-, företags- och samhällsek­onomi: utan eget kapital saknar ägarna makt. ”Den som är satt i skuld är icke fri” skrev Göran Persson 1997 efter att ha lotsat Sveriges statsfinan­ser genom ett stålbad. Den som lever över sina tillgångar förtär den framtida välfärden. Den dyrköpta läxan lärde sig även de moderna grekerna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland