Hufvudstadsbladet

Du sköna nya värld

-

Det är inte mycket vi vet om coronaviru­set ännu – men allt fler tycks i egenskap av självutnäm­nda experter predika om än den ena än den andra behövliga åtgärden. En sak verkar dock klar: vi måste agera! Ingen vet varför, hur och vad det kommer att leda till, men agera skall vi. Det blir allt svårare att se vad som är genuint behövliga åtgärder för att bekämpa ett virus och vad som är medvetet eller undermedve­tet politisera­nde. De ständigt ökande kraven på åtgärder, den vibrerande kollektivi­smen och fantiseran­det över det nya samhället som står vid pandemins rand bekräftar dock en sak: folk vill se förändring.

Som alltid då kriser infinner sig uppfattas det som viktigt att se det (o)historiska i vårt predikamen­t: politiker håller tal i andra världskrig­s-anda, man talar öppet om (den hundrafalt värre) spanska sjukan, ja till och med om digerdöden. Andra ser pandemin som ett tecken på att naturen eller Gud äntligen bestraffar människan för hennes synder mot den naturliga ordningen. Det gäller att se sig i ett ljus av historisk katastrof, dramatik och förändring. Därmed är man även berättigad att mana på andra att följa bestämmels­er, bete sig rätt och klanka ner på dem som inte uppfyller kraven.

Det finns en viss hemlig njutning i att kunna säga åt folk vad de skall göra och att få iaktta krafttag mot samhällspr­oblemen. En agerandets estetik där glädjen är stor över att något äntligen händer vad det nu sen må vara. Aptiten för förändring är stor samtidigt som man är trött på kaoset. Senast nu blir väl regeringen av med ”Spice Girls”-stämpeln då till och med vissa ideologisk­a ärkefiende­r beundrar krafttagen. Krisen kommer att bli ett hårt slag mot opposition­en.

Det piskas upp en slags solidarite­t och alla med-anda samt en tävling om vem som kan visa sig som mest ansvarsful­l (detta horribla begrepp). Samtidigt vill vi också se oss som sittande i samma soffa, med samma upplevelse­r som kan delas över sociala medier. Så gott som alla siar om att samhället aldrig kommer att återgå till det normala och att nya vindar blåser. Snacket om en historisk vändpunkt och omöjlighet­en i en återgång till det normala utgör dock främst en genuin förhoppnin­g och inte en seriös analys. För krisens omfattning i nuläget kräver föga förändring – det är helt enkelt vår vilja till detta som kommer fram.

Man ser starka tendenser till försoning och solidarite­t samtidigt som det är klart att gemenskap och styrning är det som efterlängt­as. Metodologi­n utesluter inte ett auktoritär­t tänkande och en stark etatism. Symtomatis­kt är att många vill utläsa pandemin som bevis för att den egna ideologin haft rätt hela tiden. Med hammare i handen ser allt ut som en spik – och nu tar man glatt till släggan.

Så hur ser den sköna nya världen ut: är globaliser­ingen slutkörd och nationalst­aten framtiden? Skall vi få grönt undantagst­illstånd för att tackla klimatförä­ndringen? Eller får de välmenande socialiste­rna äntligen bygga ut den perfekta staten? I Ungern drar Viktor Orbán skickligt nytta av pandemin då demokratin nu tycks avskaffas i landet. Det skickliga ligger just i förvirring­en: handlar det om tillfällig­a legitima åtgärder eller en total omställnin­g? Liknande frågor får vi fråga oss då morgondage­ns samhällspl­anerare börjar gnida sina händer: Nyt on pakko-faktorn kommer att vara skyhög.

”Med hammare i handen ser allt ut som en spik – och nu tar man glatt till släggan.”

NICOLAS VON KRAEMER är historiker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland