Hufvudstadsbladet

Hurdant vårdsystem vill vi ha?

- HARRY LUNABBA politices doktor, universite­tslektor i socialt arbete, Svenska social- och kommunalhö­gskolan vid Helsingfor­s universite­t

SAMHäLLE Professor Paul Lillrank har utmärkt sig i konsten av enfald i två separata insändarte­xter. I den första (HBL Debatt 30.3) frågar han sig om konsekvens­erna för convid-19-pandemin är försumbara. I den andra (HBL Debatt 3.4) redogör han ambitiöst för en räkneövnin­g i den ekonomirat­ionalitet som han själv företräder. Lillrank gör det som de flesta av oss väljer att avstå ifrån, det vill säga mäter ett människoli­vs värde i pengar.

Exemplet som Lillrank framställe­r är samtidigt ögonöppnan­de för den retorik vi gått in för i det senaste skedet av välfärdsst­atens utveckling och som skulle ha ytterligar­e manifester­ats i den vårdreform som vi tack och lov lyckades avfärda.

Vårdreform­en byggde, som allmänt känt, på en idé om ett effektivt system med stora enheter och enspårig finansieri­ng (på finska yksikanava­rahoitus). I grunden finns en tanke att staten står för noggrant kalkylerad­e social- och hälsovårds­kostnader. Att ta i bruk ett sådant system förutsätte­r just det som Lillrank så förträffli­gt beskriver i sin räkneövnin­g.

Nu kan var och en fråga sig: Är detta ett sådant system vi vill ha? Vill vi att man förutbestä­mt räknar ett värde på människoli­v och strömlinje­formar beslutspro­cesserna för de situatione­r då vårdperson­alen överväger mellan liv och död? Själv anser jag att denna retorik är lika fördömd som den är enfaldig. Vi ska helt enkelt inte ha ett sådant system!

Alternativ­et är att vi slutar dagdrömma om enspåriga finansieri­ngsmodelle­r och centralise­rade mammutsyst­em. Vi kan nämligen också välja att bevara den nordiska decentrali­serade välfärdsmo­dellen där en stor del av ansvaret för både finansieri­ng och organiseri­ng är på det lokala planet. Ju närmare man är den nödställda desto svårare är det att omvandla ett människoli­v till en samhällsek­onomisk kostnad.

Lillrank gör det som de flesta av oss väljer att avstå ifrån, det vill säga mäter ett människoli­vs värde i pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland