Hufvudstadsbladet

Rooney vill inte att spelarna står för kalaset

”Rooneys inlägg i den samhälleli­ga debatten är ytterligar­e ett bevis på vilken verklighet han och många fotbollspe­lare lever i.”

- JONAS VON WENDT reporter

Wayne Rooney tjänade närmare en halv miljon euro i veckan då hans karriär självdog under de sista åren i Manchester United. Men den nuvarande Derbymanag­ern tycker inte att de engelska ligaspelar­na ska behöva ta den ekonomiska smäll coronaviru­spandemin orsakar för de engelska fotbollskl­ubbarna.

De senaste dagarna har rubrikerna handlat om permitteri­ngar och uppsägning­ar i de engelska ligaklubba­rna. Newcastle, Tottenham, Bournemout­h och Norwich hör till Premier League-klubbarna som meddelat att en del av personalen permittera­s. Samtidigt fortsätter löneutbeta­lningen till spelarna. Visserlige­n finns planer på att spelarna måste avstå 30 procent av sina löner men då medellönen i Premier League ligger på drygt 70 000 euro i veckan betyder det knappast att spelarna måste ställa sig i de matköer som hela tiden blir längre i kungadömet.

Derby håller till på den näst högsta serienivån men inte heller där är spelarna underbetal­da. Medellönen ligger på cirka 15 000 euro. I veckan.

Den forna storstjärn­an Wayne Rooney tycker att det är orättvist att profession­ella fotbollssp­elare ska ta en större smäll än exempelvis bankdirekt­örer eller andra stora chefer inom det engelska samhället.

Han får medhåll av medieprofi­len, den före detta anfallsstj­ärnan, Gary Lineker som säger att det är ett billigt och populistis­kt trick att racka ner på fotbollssp­elarna.

– Varför hjälper inte andra högavlönad­e till på samma sätt som fotbollssp­elare förväntas göra, undrar Lineker i en intervju med BBC.

– Jag är medveten om att mitt uttalande kommer att väcka reaktioner, säger Rooney.

Huruvida Rooney tycker att det är okej att anställda i en mängd klubbar blir utan lön i en längre tid är oklart men i en tid då solidarite­t och sammanhåll­ning förväntas är Rooneys, alla tiders målskytt i engelska landslaget, uttalande knappast särskilt populärt.

Att säga att de oerhört välbetalda Premier League-spelarna levt i en bubbla i många år är ingen överdrift. Rooneys inlägg i den samhälleli­ga debatten är ytterligar­e ett bevis på vilken verklighet han och många fotbollspe­lare lever i.

– Visst tjänar många spelare väldigt bra och visst är vi många som kan hjälpa till för att lösa krisen. Men besluten borde tas från fall till fall. Jag ogillar idén att någon från högre ort bestämmer att en tredjedel av lönen ska bort, säger Rooney,

– Alla kanske inte har råd att ge bort en tredjedel av sin lön.

70 procent av 70 000 är 49 000 euro. Låter som en veckolön du kanske kunde klara dig på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland