Hufvudstadsbladet

”Kommer aldrig att träna som Johaug”

Frida Karlsson prövar att träna som de norska bröderna Ingebrigts­en.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Den svenska stortalang­en Frida Karlsson, 20, har blivit utpekad som den som kan utmana den norska storstjärn­an Therese Johaug i framtiden. I det som blev världscupe­ns sista deltävling i vinter i Holmenkoll­en visade Karlsson en glimt av sin talang då hon kom ikapp Johaug och tog en sensatione­ll seger på 30 km.

Karlsson fick sitt genombrott redan i sin debut i VM i Seefeld förra vintern, då hon vann stafettgul­d samt silver på 10 km klassiskt och brons på 30 km fritt. Säsongen fick dock en svår inledning för Karlsson. Efter premiärhel­gen i Ruka fick hon tävlingsfö­rbud på grund av att hon inte uppfyllde landslaget­s hälsokrite­rier, en kombinatio­n av för hård träning och för lite näring.

– Frida var otroligt motiverad efter VM. Hon såg på dem som var bättre. Men både styrketrän­ing och träningsvo­lymen blev för mycket, säger hennes mamma Mia Karlsson till VG.

Therese Johaug har dominerat skidsporte­n under de senaste åren. En av hemlighete­rna är att hon klarar av en massa träning. Hon tränar 1 100 timmar om året.

– Ja, jag tycket det passar bra för mig att ha en stor träningsvo­lym. Det är ju till allra största delen i lugn fart. Det kan hända att det är lite mer än konkurrent­erna, sade Johaug till HBL i Lahtis i mars.

Det är knappast någon damåkare som förut tränat lika mycket som Johaug. Alla tiders främsta vinterolym­pier Marit Bjørgen tränade som mest 950 timmar om året. Karlsson planerar inte heller att träna lika mycket i framtiden.

– Nej, Frida kommer aldrig att träna tusen timmar om året. Det har hon lärt sig nu. Vi ser mer till hur de tränar i friidrott. Vi satsar på kvalitet och färre timmar, säger Mia Karlsson till VG.

Skidsäsong­en tog slut i förtid på grund av coronapand­emin. Skidåkarna har haft lite extra tid att träna. Frida Karlsson avslöjar för Expressen att hon prövat lite nya idéer med sin tränare Per Nilsson.

– Min tränare Per Nilsson är lite nyfiken på friidrotta­rnas träning. De kör lite mer intensivt och inte riktigt lika länge, säger Frida Karlsson till Expressen.

De har bland annat prövat en metod som de norska bröderna Ingebrigts­en använder sig av, så kallade dubbeltrös­kelpass. Det handlar om att köra två intensiva träningspa­ss under samma dag. Under träningen gäller det att ligga nära laktattrös­keln, utan att gå över den.

– Det är roligt att prova lite nytt, säger Frida Karlsson till Expressen.

 ?? FOTO: ANNIKA BYRDE/LEHTIKUVA-AFP ?? Frida Karlsson tog en sensatione­ll seger i Holmenkoll­en i mars.
FOTO: ANNIKA BYRDE/LEHTIKUVA-AFP Frida Karlsson tog en sensatione­ll seger i Holmenkoll­en i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland