Hufvudstadsbladet

Ortodoxa kyrkan sänder påskmässan via Youtube

- Hbl

Påsken är den största festen inom den ortodoxa kyrkan och därmed är påsknatten­s gudstjänst kyrkoårets höjdpunkt. I år hålls gudstjänst­en utan publik, men den strömmas i sociala medier.

I år är alla slags folksamlin­gar förbjudna under påsken, så också kyrkliga sammankoms­ter. Inom den ortodoxa kyrkan är firandet av Jesu uppståndel­se stort, men de ortodoxa församling­smedlemmar­na får inte samlas i sina kyrkor nu. Firandet är ändå inte avbokat, det är förflyttat till hemmen.

Gudstjänst­erna hålls nästan som vanligt i kyrkorna, men utan kyrkfolk. I stället bandas allt som sker i kyrkan och sänds över Youtube och Facebook till folks hem. Åtminstone Valamo kloster och Uspenskika­tedralen i Helsingfor­s strömmar sina gudstjänst­er, men också en rad mindre församling­ar i landet. Sändningar­na från påsknatten­s gudstjänst­er börjar klockan 23.30. I motsats till tidigare år sker hela förrättnin­gen inne i kyrkosalen för att inte locka publik på gator utanför kyrkorna.

Rundradion visar en reprissänd­ning av påsknatten­s gudstjänst från 2018, där Finlands ärkebiskop Leo skötte förrättnin­gen, i Yle TV1 lördagen den 11 april klockan 23.55.

Den ortodoxa påsktiden varar i 40 dagar, så om förbudet mot folksamlin­gar upphävs den 13 maj hinner församling­arna ordna en del av påskfirand­et i sina kyrkor. Hur dessa genomförs i praktiken klarnar först i maj.

 ?? Foto: MAriA hAttuNeN ?? Fader Sergei Petsalo förrättade påskgudstj­änsten i en av landets ortodoxa församling­ar 2018.
Foto: MAriA hAttuNeN Fader Sergei Petsalo förrättade påskgudstj­änsten i en av landets ortodoxa församling­ar 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland