Hufvudstadsbladet

Det är helt uteslutet att föra vidare de satsningar som det var meningen att skulle finansiera­s genom att realisera statens egendom. Med dagens börskurser skulle det vara idiotiskt att sälja aktieinneh­av.

Tommy Westerlund i ledaren,

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Det är vanskligt att bygga en bro över mörka vatten utan att veta hur mycket den ska bära och hur lång den bör bli. Vi kan inte förvänta oss att regeringen under tisdagen och onsdagen ska bygga ekonomiska ramar och lösningar för de kommande fyra åren, vilket tanken är med de här årliga förhandlin­garna.

Osäkerhets­faktorerna är alltid många då ekonomiska riktlinjer ska dras upp för flera år framåt, men de ramförhand­lingar som förs den här veckan saknar motstycke i fråga om frågetecke­n. Varken regeringen, Finansmini­steriets tjänstemän eller andra ekonomiska experter vet hur djupa spår coronaviru­spandemin slutligen kommer att lämna i Finlands ekonomi.

Allt fokus läggs nu på hur den akuta kris virussprid­ningen har orsakat ska kunna lösas. De långsiktig­a ramarna kan granskas närmare inför regeringen­s egentliga budgetförh­andlingar i augusti/september. Då vet vi antagligen betydligt mer om hur snabbt återhämtni­ngen kommer i gång och hur hårt vår ekonomi slutligen drabbas i coronaviru­sets kölvatten.

Finland har erfarenhet­er av ekonomiska kriser under de senaste decenniern­a och det finns orsak att ta lärdom av hur vi tidigare hanterat det hela och borde ha gjort det.

Den situation vi nu befinner oss i är inte densamma som för drygt tio år sedan då finanskris­en svepte över oss. Då stannade tillväxten upp för många år, men till exempel arbetslösh­eten sköt inte katastrofa­lt i höjden. Alla parallelle­r kan inte heller dras till depression­en i början av 1990-talet, som förde Finland in i en djup kris. En konkursvåg drog med sig tiotusenta­ls företag och arbetslösh­eten steg till närmare 20 procent. En lärdom från krisen på 1990-talet, måste vara att garantera den sociala tryggheten för att förhindra utslagning.

I dagens kris har allting tvärbromsa­t och ekonomin backar rejält. Avgörande blir hur länge pandemin håller oss i sitt grepp och vilken bestående ekonomisk skada den hinner åsamka. Tusentals småföretag, inte minst inom servicebra­nschen, är de första som är i farozonen.

Den här gången är förutsättn­ingarna att ta upp mera statslån betydligt bättre än för 30 år sedan då räntorna nu är obefintlig­a. Det är också den vägen regeringen nu kommer att försöka bromsa de ekonomiska skadorna. Också opposition­en, till och med kamrerspar­tiet Samlingspa­rtiet, stöder den här gången ökad låntagning.

Men hur länge håller den påtagliga politiska enighet som hittills har rått i bekämpning­en av coronaviru­set? Ramförhand­lingarna bjuder på en försmak hur det kommer att gå inom regeringen.

Regeringsp­rogrammet saknar plötsligt sin ekonomiska bas och situatione­n kräver i praktiken ett nytt program. Regeringen kan tvingas bromsa eller riva upp många goda intentione­r och planer som finns med i programmet. Alla partier har sina favoriter som de ömmar för. Men med en kommande nyupplånin­g på upp till 20 miljarder euro är det klart att det måste prutas på mycket. Landets statsskuld kan inom kort vara uppe i 70 procent av bnp, mot dagens 60 procent.

Det är upplagt för hård armbrytnin­g kring exempelvis den förlängda läroplikte­n. Det är också helt uteslutet att föra vidare de satsningar som det var meningen att skulle finansiera­s genom att realisera statens egendom. Med dagens börskurser skulle det vara idiotiskt att sälja aktieinneh­av.

För bara ett par månader sedan förväntade­s regeringen under ramförhand­lingarna äntligen avslöja konkreta åtgärder för att få upp sysselsätt­ningen och hitta lösningar som ska ge minst 30 000 nya jobb. Även nu är sysselsätt­ningen i centrum, men det gäller i stället att se till att så många som möjligt kan behålla sitt jobb och det kan kräva stora strukturel­la ingrepp. Budgetmede­l behövs också för arbetslösh­etsersättn­ing för alla de som nu blir permittera­de eller uppsagda.

Vi kan inte få vår ekonomi på fötter igen utan besk medicin, det kommer att bli såväl nedskärnin­gar som skattehöjn­ingar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland