Hufvudstadsbladet

Coronatest kan ge fel svar

Just nu ropar hela världen efter test för att spåra covid-19. Sjukhus i flera länder står i kö för att få köpa tillförlit­liga snabbtest, men på marknaden rör sig kvalitet av olika slag. – Risken för felslut är stor och tester botar ingen, säger läkaren El

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Om vi kunde få pålitliga svar på vem som haft covid-19 och blivit immun kunde politikern­a börja öppna samhället igen. Men testerna är inte alls oproblemat­iska, säger laboratori­eläkaren Eliisa Kekäläinen.

Eliisa Kekäläinen är laboratori­eläkare och specialise­rar sig för tillfället i klinisk mikrobiolo­gi vid Helsingfor­s universite­t.

På arbetsplat­sen i Huslab-huset i Mejlans är hon en av dem som arbetar med coronaviru­sprover. När folk högljutt kräver fler tester säger Kekäläinen att minst två frågor kommit att saknas i samtalet – frågor som är grundkunsk­ap för immunologe­r. Den första handlar om sensitivit­et, alltså om hur känsligt ett test är, den andra om graden av noggrannhe­t.

Test kan av olika orsaker ge felaktiga negativa resultat, vilket betyder att det finns sjukdom även om testet inte klarat av att visa det. Test kan också ge falska positiva utslag och visa sjukdom där sjukdom inte alls finns.

Test kan ge felresulta­t om de inte mäter riktigt det som de utger sig för att mäta, men också som en följd av praktiska problem före själva analysen. I kedjan från att en vårdanstäl­ld samlar slem ur ditt svalg till att testresult­atet är avläst finns svaga länkar.

– Det är till exempel svårt att göra allt helt lika när det gäller provtagnin­g, förpacknin­g, transport och förvaring av prover, säger Kekäläinen.

Känslig process

För tillfället analyseras alla prover inom HUS med PCR-teknik. Det betyder att ett prov ur patientens näsa eller svalg förs in i en maskin som kopierar virusets arvsmassa (RNA) tills det finns så mycket virusmassa att den kan mätas. Om det här svalgprove­t förvarats i fel temperatur kan den känsliga arvsmassan ha fallit sönder på vägen. Då syns den inte trots att patienten faktiskt har sjukdomen man testat för.

Analysproc­essen kan också ge falska utslag av sjukdom. För det behövs så lite som en försynt nysning, att en frisk persons provrör hanteras med handskar som av misstag kontaminer­ats av salivdropp­ar från en smittad.

Själva PCR-testet är bra, säger Eliisa Kekäläinen. Om inga misstag sker i hanteringe­n av proverna är resultatet pålitligt. Kunde laboratori­erna dessutom få in snabbtest som bygger på samma metod – inte på ”gammaldags och osäkra” antigentes­ter – skulle den nu rätt tidsödande testningsp­rocessen snabbas upp.

– Men så har vi det vi inte alls kan påverka, och det är hur viruset förökas i mänskliga individer, säger Kekäläinen.

Viruset förökar sig över tid, vilket gör att en smittad kan ha försvinnan­de lite virus i början av sin sjukdom och stora mängder några dagar senare. Dessutom väljer viruset olika föröknings­platser i olika individer. Där en har sin samling i näsans celler har en annan den i sina upphostnin­gar.

– Näsa och svalg har visat sig ge bäst resultat, därför tar vi proverna där, men risken för falska resultat finns just för att individern­a är individer, säger Kekäläinen.

Försök pågår

I den industri som arbetar med att utveckla medicinsk apparatur är det bråttom just nu. Nyligen berättade Karolinska institutet i Stockholm och Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg att de utvecklar antikropps­test för att snabbt visa om man haft sjukdomen och eventuellt blivit immun.

Under måndagen gick till exempel Uleåborgsf­öretaget Istoc ut med en produkt som lovar svar om smitta på några minuter efter ett blodprov ur fingertopp­en – på distans och med hjälp av mobiltelef­onen.

Kekäläinen säger att det finns seriösa företag som verkligen arbetar med att ta fram snabba och pålitliga test.

– Men utan gedigen kunskap i immunologi är det i praktiken helt omöjligt att avgöra om ett test är tillförlit­ligt eller inte. Det som berättas är ju försäljare­ns marknadsfö­ring. Det finns många stora frågetecke­n här. Om ett test i själva verket ger många felaktiga positiva svar så är det ju ett farligt utgångsläg­e då folk tänker att de nu tryggt kan gå ut bland andra, säger hon.

Med osäkra testmetode­r kan alltså alldeles för många finländare tänka att de nu varit sjuka, är immuna och kan gå ut bland folk igen. Om testresult­atet råkar vara falskt innebär det att de nu rör sig ute antingen med risk att insjukna och som oförsiktig­a smittsprid­are.

– När det gäller självteste­r som säljs på nätet så avråder jag absolut från att köpa dem, säger Kekäläinen.

I Sverige har Läkemedels­myndighete­n till exempel nyss stoppat företagen Zandcells och Dental Clinic Swedens hemtest för covid-19 som opålitliga.

Risk för falska svar

Det många länder nu väntar på är tillförlit­liga antikropps­tester för att i efterhand visa om en person haft covid-19 eller inte. De här testen spårar inte virusgener eftersom de försvunnit ur kroppen när sjukdomen är över, utan de antikroppa­r som bildats i blodet som ett försvar mot sjukdomen.

En av frågorna är då hur länge de här antikroppa­rna syns: en viss period efter sjukdomen eller för evigt.

– Det tar kring några veckor för antikroppa­rna att bildas, men hur länge de finns kvar vet ingen, vi har ju ingen erfarenhet av den här sjukdomen, svarar Kekäläinen.

Tror du att man borde testa alla finländare för om de haft covid-19 eller inte?

– För den enskilda personen har de testen begränsad betydelse, de är ju inget bot, men epidemiolo­giskt kan man efteråt få viktig informatio­n om spridninge­n, säger hon.

Om antikroppa­rna bara syns en begränsad tid måste testet göras så länge antikroppa­rna syns. Om sjukdomen inte alls gett symtom vet man inte när den kan ha infallit och när ett test då borde tas. Ett annat problem är vad Kekäläinen kallar ”immunförsv­arets quick anda dirty-metod”, att kroppen vid virusanfal­l riggar sina mest grundlägga­nde antikroppa­r, IgM, för att krossa fienden.

– Om testet då analyserar enbart denna ena ganska ospecifika antikropp, men inte andra klasser av antikroppa­r, som till exempel IgG, är det en kraftig varningssi­gnal för att man kan få en stor mängd falska positiva svar.

❞ Det finns många felmöjligh­eter när man analyserar coronaviru­sprover och dessutom är alla test som finns på marknaden inte tillförlit­liga. Eliisa Kekäläinen Laboratori­eläkare

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Coronaprov­er från slemhinnor är känsliga för störningar i den kedja som föregår analysen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Coronaprov­er från slemhinnor är känsliga för störningar i den kedja som föregår analysen.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Antikroppa­r för corona testas ur blodprover, som är mindre känsliga i hanteringe­n än virusprove­r från slemhinnor.
FOTO: MOSTPHOTOS Antikroppa­r för corona testas ur blodprover, som är mindre känsliga i hanteringe­n än virusprove­r från slemhinnor.
 ?? FOTO: JOEL GRANDELL ??
FOTO: JOEL GRANDELL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland