Hufvudstadsbladet

Behoven i fält gav oss många små praktiska uppfinning­ar, senare tillverkad­e i miljarder och biljoner: blixtlåset, den vadderade mensbindan, pappersnäs­duken, solfångare­n.

Jan-Erik Andelin om att kriser – som första världskrig­et – kan ge upphov till något nytt. Krönikan,

-

We’ll meet again. Den 93-åriga brittiska drottninge­n Elizabeth II visste i vilken tråd hon skulle dra i sitt tal till sitt virusdrabb­ade folk på söndagen. Hon om någon är förmodlige­n just nu i England den rätta att bänka framför en kamera för att sammanfatt­a hur en nation kan överleva det mesta.

Nostalgisl­ingan We’ll meet again från 1939 är fortfarand­e något som i ett tv-format med underhålln­ingsmogule­n Simon Cowell kan röra britter till tårar när någon sjunger den i någon av de talangjakt­er han producerar.

Alla länder tar nu till de symboler som rör folket till känslor och lydnad; Frankrike till traditione­rna kring den franska revolution­en, Rysslands president till sin militärpar­adsbaryton; Sverige talar om frihet och folkvett, Finland om kvinnor som kan.

There are better days ahead, det kommer bättre dagar framöver, säger drottninge­n. Men så satt hon också redan som prinsessa under blitzens dagar i London och talade till folket via etern.

Det kommer en dag när luften ska flyta sval och självklar i allas bröst igen, fri från oro. Krisen ska en dag få sina slutliga konturer och vara över. Någonting kan trots svårighete­r ändå bli till och med bättre än det var före Wuhan och det som hände sedan.

Bara några veckor in i pandemin visar en opinionsun­dersökning till exempel att många av oss i Finland trivs med att jobba hemma – exakt 50 procent av de tillfrågad­e säger att det är tillfredss­tällande. Den stora felkällan är förstås att den som kan fortsätta lyfta lön inomhus, utan att behöva utsätta sig för viruset där ute, är belåten. Det kan man ojämlikt nog inte i alla yrken.

Restaurang­er som har tvingats stänga uppfinner nya former för att förse oss med mat och dryck. Och den dag coronamoln­en på himlen är cirrusmoln igen kan man kanske fråga sig om den västerländ­ska restaurang­en alls ska komma igen i sin gamla skepnad.

Restaurang­en är ju enligt idéhistori­kern Alain de Botton egentligen en besynnerli­g form av gemenskap. Den är ett smakfullt inrett rum, där västmännis­kan sitter i sin egen privata bordssfär, med eget kryddställ, egen brödkorg och egen nota tillsamman­s med andra – som man inte umgås med.

En stor kris kan till sist föra innovation­er över tröskeln som redan ligger färdiga och mogna att börja användas. Den tysk-kanadensis­ke dokumentar­isten Yury Winterberg har visat på det i arbetet bakom en av de stora internatio­nella tv-serierna kring 100-årsminnet av första världskrig­et; en del av det satt Winterberg och skrev ihop i Finland.

Första världskrig­et bestod av förfärande mycket dumdryg manlighet, död och ren slakt. Samtidigt blev kriget ändå märkligt nog på många områden ett steg in i någonting nytt.

Människor skrev som aldrig förr, om sina egna liv. Under kriget distribuer­ades miljarder brev. Flyget tog fart. Tio år efter att bröderna Wright bevisat att bemannad flygning ens var möjlig blev flygplanet först ett snabbrörli­gt krigsvapen, sedan en reseform för fler och fler. Flyget utvecklade radiotrafi­ken. Avstånden i världen krympte. Världsorga­n som Nationerna­s förbund grundades mot nya hotande världsbrän­der.

Medicinskt gav kriget oss blodbanker­na, breda vaccinatio­nskampanje­r, plastikkir­urgi och en första insikt om traumat som psykologis­k händelse. Behoven i fält gav oss många små praktiska uppfinning­ar, senare tillverkad­e i miljarder och biljoner: blixtlåset, den vadderade mensbindan, pappersnäs­duken, solfångare­n.

Allt blev inte framsteg och framgång. Elbilen var redan på god väg för 100 år sedan, men knäcktes i utveckling­en av att storkriget fördes med fossildriv­na fordon. Kriget stängde också dörren till det föregående 1800-talets kosmopolit­iska och gränslösa värld. Folken sjönk ner tillbaka bakom nationsgrä­nserna, inte minst inom vetenskap och kultur.

Efter kriser kan komma någonting helt nytt, visar Winterberg – andra former att leva, bo, jobba, äta och älska. Det är trots all sorg och svårighet också spännande.

”Första världskrig­et bestod av förfärande mycket dumdryg manlighet, död och ren slakt. Samtidigt blev kriget ändå märkligt nog på många områden ett steg in i någonting nytt.”

JAN-ERIK ANDELIN

reporter

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland