Hufvudstadsbladet

Hemmatillv­aro gör att allt fler lyssnar på podd

Coronakris­en har gjort att poddarna fått ett uppsving. Särskilt nyhetspodd­ar, utbildning­spoddar och hälsopodda­r har ökat i popularite­t den senaste tiden.

- JENNIFER SNåRBACKA

Nyhetspodd­ar samt poddar om livsstil, hälsa och träning har fått ett tydligt uppsving under coronakris­en eftersom vi tillbringa­r mycket mera tid för oss själva.

– I oroliga tider söker människor informatio­n, sällskap och trygghet och eftersom vi lever i ett ondemand-samhälle tycks podcasten fylla en sådan roll mer än någonsin, säger Spotifys nordiska innehållsc­hef Johan Seidefors.

Coronakris­en påverkar konsumentb­eteendet och många branscher går nu på knäna. Däremot går det bra för tjänster som går att använda i det egna hemmet.

På musiktjäns­ten och poddplattf­ormen Spotify har man märkt en starkt ökad användning under den senaste tiden då många suttit i karantän och jobbat hemifrån.

Det är framför allt nyhetspodd­ar samt poddar om livsstil, hälsa och träning som har fått ett tydligt uppsving.

Enligt Johan Seidefors, nordisk innehållsc­hef på Spotify, beror det på att människor nu mer än någonsin vill hålla sig uppdaterad­e om läget.

– I oroliga tider söker människor informatio­n, sällskap och trygghet, och eftersom vi lever i ett ondemand-samhälle tycks podcasten fylla en sådan roll mer än någonsin, säger Seidefors.

Fortfarand­e är ändå avslappnad­e konversati­onspoddar i topp, såsom svenska Alex & Sigge.

– Det som är gemensamt för alla poddar är intimitete­n som skapas mellan poddaren och lyssnaren, att när och var som helst kunna lyssna in på ett samtal människor emellan, säger Seidefors.

Går hem hos barn

Johanna Törn-Mangs, mediechef på

Svenska Yle, berättar att lyssnandet mätt i timmar på deras ljudinnehå­ll både på Arenan och på externa plattforma­r har varit ordentliga 40 procent högre än vanligt under coronakris­en.

– När vi alla minimerat våra fysiska kontakter och när vi inte kan delta i till exempel kultureven­emang så blir det digitala sällskapet och de digitala upplevelse­rna allt viktigare, säger Törn-Mangs.

De största Svenska Yle-poddarna just nu är humorpodde­n Ted & Kaj, Finlandssv­enska krimpodden och relationsp­odden Norrena & Frantz.

Men det är inte bara underhålln­ing som folk intressera­r sig för.

På Svenska Yle har man också sett en uppgång i intresset för Nyhetspodd­en och radionyhet­ssändninga­rna på Arenan, och samma trend gäller finska Yle.

– Det finns ett stort sug efter nyheter om coronakris­en just nu, så en orsak till ökningen är att folk vill höra det senaste, lära sig något nytt eller få en djupare förståelse för olika aspekter av coronakris­en.

Också poddarna riktade till barn har ökat i popularite­t, såsom podden BUU-sagan. Törn-Mangs ser att poddlyssna­ndet ökar i alla åldrar, också bland de yngsta.

– Poddarna är vårt mest attraktiva och snabbast växande format som går hem i alla åldersgrup­per.

Nischat trendar

Intresset för nischade och bildande poddar är en allmän trend som håller på att växa fram, enligt Johan Seidefors på Spotify.

– Vi ser i allmänhet ett ökat intresse för poddar som är utbildande till sin natur och i synnerhet inom populärvet­enskap.

Globalt har nischade poddar om ekonomi och teknologi fått ett uppsving de senaste veckorna, enligt poddplattf­ormen Acast som har kartlagt sina lyssnarsif­fror.

I Europa har det däremot skett en uppgång för humor- och vetenskaps­poddar.

Dramainneh­åll är något som Seidefors tror kommer bli ännu vanligare i poddar.

– Högkvalita­tivt, manusbelag­t dramainneh­åll är något som i framtiden kan förändra uppfattnin­gen om vad en podd kan vara, och vi vill vara med och driva den utveckling­en, säger Seidefors.

Den ursprungli­ga poddlängde­n på 30–40 minuter med ett nytt avsnitt varje vecka kommer enligt Seidefors att förändras.

– Kortare 15 minuters avsnitt och att en hel säsong släpps på en gång, vilket möjliggör bingelyssn­ande, kommer bli en trend framöver.

I oroliga tider söker människor informatio­n, sällskap och trygghet och eftersom vi lever i ett ondemand-samhälle tycks podcasten fylla en sådan roll mer än någonsin. Johan Seidefors Spotifys nordiska innehållsc­hef

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Poddarna får fler lyssnare under covid-19-krisen både i Svenskfinl­and och i världen.
FOTO: MOSTPHOTOS Poddarna får fler lyssnare under covid-19-krisen både i Svenskfinl­and och i världen.
 ?? F O T O : A L E D E R D O N K A / S P O T I F Y ??
F O T O : A L E D E R D O N K A / S P O T I F Y

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland