Hufvudstadsbladet

Esbo nobbar Apotti – för dyrt och krångligt

Esbo stad har beslutat att inte införa klient- och patientdat­asystemet Apotti. Orsaken är att systemet upplevs som dyrt och fullt med fel. Inte heller tidpunkten är rätt med tanke på social- och hälsovårds­reformen.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Stadsstyre­lsen i Esbo behandlade tjänstemän­nens beredning om att gå med i Apotti på sitt möte på måndagen. Stadsstyre­lsen beslöt efter omröstning som slutade med siffrorna 12–3 att inte gå med i Apotti.

För Apotti röstade SFP:s två representa­nter och en från De gröna. Mikki Kauste (Gröna) hörde till de som ansåg att tjänstemän­nens beredning om att ta i bruk Apotti ska förkastas.

– Apotti är ett krångligt och dyrt system. De erfarenhet­er som vi har hört om har inte varit upplyftand­e. I det här svåra ekonomiska läget och mitt i coronakris­en är det ingen idé att besluta om Apotti. Staden tar helt enkelt time out, säger Kauste.

I dag används Apotti vid Helsingfor­s och Nylands sjukhusdis­trikts sjukhus i Helsingfor­s, Borgå, Raseborg och Lojo och Jorvs sjukhus i Esbo.

– Jag förstår att de som förespråka­r Apotti vill att man går in i ett gemensamt system med andra städer och kommuner, men å andra sidan vet vi inte vad social- och hälsovårds­reformen för med sig. Jag har varit i kontakt med flera läkare och socialarbe­tare som använder systemet. Det är svårt att tro att Apotti skulle vara det bästa möjliga. Jag har aldrig läst lika mycket negativ respons om ett system som om Apotti, säger Mikki Kauste.

Esbo använder nu Lifecare som ändå inte kopplar ihop socialvård­en med hälsovårde­n.

– Det är klart att systemet börjar vara till åren kommet, och senast i mitten av det här decenniet måste vi ta ett beslut om vilket klient- och patientdat­asystem vi ska börja använda, säger Kauste.

Anders Portin (SFP) hörde till minoritete­n i stadsstyre­lsen som ansåg att tjänstemän­nens beredning om att införa Apotti ska godkännas.

– Ytterst sällan har jag läst en lika noggrann beredning gjord av en så stor grupp människor. Det system som Esbo nu har är på kort sikt fungerande och billigare, men Esbo är ensam användare. På längre sikt skulle det helt klart vara bra att vara med i Apotti. Dessutom vet man kostnadern­a för Apotti medan det nuvarande systemet måste lappas på, vilket i längden blir mycket dyrt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland