Hufvudstadsbladet

– Mitt mål är förstås att vinna en OS-medalj. I det här skedet känns det mer som en dröm, men det är det jag tränar för och det är det som jag vill uppnå. Det säger stigande stjärnan, 16 år gamla Laura Lahtinen, som tävlar för Helsingfor­s Simsällska­p.

Laura Lahtinen är Finlands största simtalang. Hon har inget emot att OS blev flyttat framåt med ett år.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Då Laura Lahtinens föräldrar förde henne till babysimnin­g vägrade hon. Hon var livrädd för vattnet.

– Jag började bara skrika och gråta. De andra barnen blev säkert skrämda. Mina föräldrar fick mig inte ens i badkaret, säger Lahtinen, 16, och skrattar.

– Jag blev intressera­d av simning på nytt då jag gick i simskola då jag var sex sju år. Jag märkte snabbt att jag var bra på att använda min kropp i vattnet. Trots att jag inte hade en susning om vad jag gjorde gick jag snabbt framåt, säger Lahtinen.

I dag är Helsingfor­s Simsällska­psimmaren redan en av landets bästa simmare, med fyra finska rekord och en drös FM-medaljer. Hon har inte ens längre koll på hur många. Redan 2017, som fjortonåri­ng, gjorde hon sin debut i kortbane-EM i Köpenhamn. I 200 m fjäril slutade hon på sjuttonde plats.

– Det var ganska stort. Jag simmade i samma försökshea­t i 400 m medley som Katinka Hosszu. Jag har inte några egentliga förebilder, men hon är en av dem som jag följt med, säger Lahtinen.

Ungerskan har vunnit OS- och VM-medaljer i medley, fjäril och ryggsim. Precis som sin förebild är

Laura Lahtinen också väldigt mångsidig.

Fyra finska rekord

Hon har finskt rekord på 200 m fjäril och 400 m frisim i lång bana, samt i 200 m fjäril och 1 500 m frisim i kort bana. Så sent som i mars simmade hon nytt finskt juniorreko­rd på 1 500 m frisim i lång bana. Tiden 16.57,38 underskrid­er B-gränsen till OS i Tokyo.

– Jag tränar fortfarand­e ganska mångsidigt, så det syns också i tävlingarn­a. Jag har flera grenar som kan bli min huvudgren i framtiden, säger Lahtinen.

I sin debut i långbane-VM i sydkoreans­ka Gwangju förra sommaren tog sig Lahtinen till semifinal i 200 m fjäril med ett nytt finskt rekord. Hon slutade på femtonde plats.

Semifinal i VM

– Jag hade aldrig trott att jag skulle ta mig till semifinal. Jag insåg att jag faktiskt är ganska nära finalnivå i 200 m fjäril. Nivån var kanske lite lägre än under tidigare år, men det var bra simmare, och det gällde att simma fort för att komma till final. Men det är helt möjligt för mig, bara jag utvecklas lite till, säger Lahtinen.

I VM satte Lahtinen också ett nytt finskt rekord i 400 m frisim. Hon blev dock utslagen med tiden 4.16,43.

Hennes finska rekord i 200 m fjäril ligger nu på 2.10.39. Resultatgr­änsen till OS i Tokyo är 2.08,43.

– Det är ännu ett långt steg till världselit­en, men jag har redan kommit en bra bit på vägen.

Taktik

200 m fjäril är krävande både fysiskt, mentalt och taktiskt. Det är inte minst den taktiska biten där det finns rum för Lahtinen att utvecklas.

– Om man börjar ens lite för hårt tar krafterna slut på 200 m. Man måste kunna inleda ledigt, men hårt, med bra teknik, säger Lahtinen.

– På 100 m behövs det högre frekvens. Jag är kanske lite bättre på att justera min frekvens i bröstsim.

Helst lång bana

Hon tränar helst i en 50 meters bassäng, då det är möjligt. Det är lång bana som gäller i OS, och VM i lång bana är mera prestigefy­llt än kort bana.

– Frånskjute­t, delfinspar­karna och glidet hör till mina starka sidor. Då skulle man kanske tro att jag är bättre i kort bana, men jag är ännu inte så smidig, så jag förlorar lika mycket tid i vändningar­na som jag vinner i glidet, säger Lahtinen.

– Jag gillar nog lång bana mest.

70 km i veckan

Lahtinens familj flyttade från Uleåborg till Helsingfor­s till stor del för hennes simning. I Backasbrin­kens gymnasium kan hon kombinera studierna med träningen. Hon får också bra sällskap i träningarn­a av killarna.

Under en vanlig vecka simmar hon tio träningspa­ss, totalt cirka tjugo timmar, eller 70 kilometer. Utöver det kör hon styrketrän­ing, och till exempel löpning eller cykling.

– Jag gillar verkligen att träna. Ibland har det nästan blivit ett problem att jag inte vill stå över träningarn­a då jag borde vila, säger hon.

Fartuthåll­ighet

Det råder stor ovisshet om tävlingarn­a i sommar. Långbane-EM i Budapest har blivit flyttat framåt från maj till augusti. OS i Tokyo är flyttat framåt med ett år.

– Vi kör grundkondi­tion, tränar mångsidigt, och kör lite fartuthåll­ighet i fjäril och bröstsim, säger Lahtinen.

– Huvudserie­n är till exempel 12x100 m med bra teknik, låg puls, så lätt som möjligt, med start varje 1.30–1.35. Eller 30x50 m med start varje 45–50s. Det är viktigt att få en bra teknik att sitta i ryggmärgen. Då fungerar tekniken också i tävling.

Ett år mera tid

Lahtinen och några andra simmare som siktar mot OS i Tokyo har fått tillstånd av Helsingfor­s stad att träna i Backasbrin­kens simcenter under coronaepid­emin. Hon kan alltså träna simning ganska normalt trots begränsnin­garna.

Det stör inte henne nämnvärt att OS blev flyttat framåt. Tvärtom.

– Jag tycker det är bra. Jag behöver inte stressa, utan kan träna hårt. Det hjälper mig grymt mycket att få ett år mera tid att träna, säger hon.

OS-medalj

I OS i Tokyo nästa år är Lahtinen 18 år. Hon kanske inte ännu är som bäst som simmare då, men hon har säkert hunnit utvecklats. Under ett år, 2018–2019, förbättrad­e hon sitt rekord i 200 m fjäril i lång bana med tre sekunder.

– Mitt mål är förstås att vinna en OS-medalj. I det här skedet känns det mer som en dröm, men det är det jag tränar för och det är det som jag vill uppnå, säger hon.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland