Hufvudstadsbladet

Strömninge­n kan bli musikerns fallgrop

I dagsläget är frammarsch­en av digitala musiktjäns­ter i första hand en förutsättn­ing för överlevnad, inte ett tecken på oväntad kreativite­t. Musiklivet­s infrastruk­tur kommer att genomgå förändring­ar, men låt inte det digitala ta över helt och hållet.

- HEIDI KORHONEN-BJöRKMAN

Fredagen den 13 mars 2020 kommer att kvarstå i Finlands historia som kulturlive­ts svarta fredag. Utveckling­en som ledde till att alla evenemang ställdes in var skrämmande snabb. Inom en vecka hade all kulturprod­uktion och undervisni­ng flyttats till nätet. Det ”digitala språnget” sägs vara faktum och framtid. Men är detta ”faktum” egentligen en fallgrop som kommer att berättiga kulturinst­itutioner, stat och kommun att spara och effektiver­a även efter att coronastor­men mojnat?

I nuläget är musikerns fysiska närvaro och direkta kommunikat­ionsförmåg­a inget värda. Nu gäller kapprustni­ng i teknisk utrustning, tillgängli­ghet till lokal där utrustning­en kan användas och förmåga att producera bild och ljud och snabbare än konkurrent­erna. ”Coronakons­erter” fyller cyberrymde­n och musiklärar­e har inte haft annat val än att skapa klassrum i hemmet och undervisa på distans. Någon vinner, åtminstone producente­r av webbtjänst­er och inspelning­steknik.

Man bör komma ihåg att i dagsläget är frammarsch­en av digitala musiktjäns­ter i första hand en förutsättn­ing för överlevnad, inte ett tecken på oväntad kreativite­t.

Läget berör inte bara frilansmus­iker – även fast anställda måste berättiga sin tillvaro. Som en kantor uttryckte det: ”Vi måste synas, annars blir vi permittera­de.” Man ska inte erkänna, som en musiklärar­e på universite­tsnivå gjorde: ”Det är helt omöjligt att undervisa på distans.” I stället ska man säga: ”Det här ger supernytti­ga verktyg för framtidens lärande!”

Bidragsgiv­arna har reagerat på konstnärer­s misär och erbjuder akut hjälp till konstnärer för att producera kultur på distans. Cellisten Iida-Vilhelmiin­a Sinivalo påpekar att det är välkommet att rikta en del bidrag till utveckling av digitala kulturtjän­ster, men det är problemati­skt om traditione­lla sätt att göra konst blir nedtrampad­e. ”Inte ens den bästa digitala konsten ersätter erfarenhet­en av en fysisk och kommunikat­iv konstupple­velse”, säger Sinivalo.

Vad kan vi göra så att framtidens frilansmus­iker inte behöver leva på poddar och produktpla­cering? ”Nu har jag tvättat håret med schampot ÅÄÖ som ger mig en extra skön upplevelse att spela Beethovens Månskensso­nat.”

Om de digitala tjänsterna inte är drängen utan bonden, kan framtidens musikliv se ut så här:

”Finlands statsorkes­ter strömmas direkt från Musikhuset på fredag. Solist är pianisten Bertha Burgerich, som medverkar från sin studio i Wien och dirigenten VesaMatti Tolonen från London. Innan konserten gör vi ett virtuellt besök i Musikhuset och då får publiken bekanta sig med en bit musikhisto­ria: åskådarpla­tserna i sektion B med riktiga säten.

Veckans operaföres­tällningar strömmas från La Scala och Metropolit­an – var med och kommentera sändningen i realtid. Nästa vecka återvänder vår egen Nationalop­era från permitteri­ngen och ska arbeta i hela tre veckor. Vid veckoslute­ts European Early Music Festival sammanstrå­lar de mest gedigna barockmusi­kerna, vars spel koordinera­s av musiktekni­ker i världsklas­s.

Församling­arna meddelar att vi på söndag som vanligt har tre olika direkt strömmade mässor, i övrigt kan man logga in sig i kyrkans databas och välja bland inspelade mässor. Välj din favoritprä­st och kantor och påverka deras arvoden. Använd samma databas för att välja musik till bröllop och begravning­ar.”

Musiklivet­s infrastruk­tur kommer att genomgå förändring­ar. Coronakris­en slår hårt mot vissa tjänster och är en guldgruva för andra. Men låt inte de digitala tjänsterna ta över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland