Hufvudstadsbladet

Tillfriskn­ade vittnar om varierande symtom

Symtomen bland dem som insjuknar i covid-19 varierar enormt. HBL har talat med två finländare som smittats av coronaviru­set och tillfriskn­at.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Allt fler som insjuknat i covid-19 träder fram och berättar om sjukdomsfö­rloppet. En del har kraftiga symtom som varat i flera veckor, medan andra knappt märkt viruset. Överläkare­n Hanna Nohynek vid THL drabbades själv av coronaviru­set i mitten av mars och beskriver sega symtom.

– När jag cyklar känns det ibland fortfarand­e som om andningen inte fungerar och benen inte har kraft att trampa, säger hon.

Till coronaepid­emins kännetecke­n hör dess oberäkneli­ghet. Symtomvari­ationen täcker hela spektret: medan en del avlider trots högklassig vård märker andra aldrig ens att de haft viruset i kroppen.

– Det kan ha att göra med hur mycket virus man har fått i kroppen och med genetiska faktorer. En hypotes är att en del har mer receptorer som coronaviru­set kan binda sig till. De som har riskfaktor­er kopplade till lungornas kapacitet kan vara mest utsatta då viruset uttrycklig­en angriper lungorna, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Hon hör själv till dem som insjuknat i covid-19 och väljer att berätta om det offentligt. Bland kändisar och andra offentliga personer har många de senaste veckorna gjort likadant, vilket kan minska stigmat kring sjukdomen.

Tre veckors pärs

Hanna Nohynek säger till HBL att hennes och hennes man Mika P. Salminens symtom började i mitten av mars.

– Det var precis som i andra patientbes­krivningar: frossa, muskelvärk, illamående och diarré. Därefter kom hosta, andnöd och en svår trötthet. Dessutom försvann smakoch luktsinnet, berättar Nohynek.

Hon är övertygad om att paret fick smittan under en arbetsresa i Sverige. Där besökte de bland annat en fullsatt utställnin­g på Fotografis­ka museet och ett europeiskt stormöte ordnat av Europeiska centrumet för förebyggan­de och kontroll av sjukdomar (ECDC).

– Det var precis före begränsnin­garna. Många olika nationalit­eter umgicks tätt med varandra.

Det dröjde ungefär tre veckor innan Nohynek började känna sig friskare. Hon distansjob­bade så mycket konditione­n tillät och tog sovpauser mellan varven.

Trots att de mest påtagliga symtomen nu försvunnit och Nohynek gradvis kunnat återvända till jobbet känner hon fortfarand­e av virusets inverkan på kroppen.

– När jag cyklar känns det ibland som om andningen inte fungerar och benen inte har kraft att trampa. De försvagade krafterna kan förstås ha att göra med jag bara drack buljong under fyra dagar då sjukdomen var som värst. Varken smak- eller luktsinnet är ännu återställt, säger hon.

”Håll avstånd!”

Tankarna har pendlat mellan olika scenarier under sjukdomsti­den och konvalesce­nsen.

– Visst blev jag rädd då jag visste hurdan den här sjukdomen i värsta fall kan vara. Men jag var ännu mer orolig för min man. Han hade kraftigare symtom och hör dessutom till riskgruppe­n, säger Nohynek.

Också mannen är nu på bättringsv­ägen, men Nohynek berättar att han magrat tio kilo, får hostattack­er, alltjämt har sämre andningska­pacitet och inte orkar gå längre sträckor. Också globalt verkar coronaviru­set slå något hårdare mot män än mot kvinnor.

– Könen är olika och männens arvsmassa gör dem tydligen mer utsatta. Det här är något som forskare utreder, säger hon.

Nohynek tror inte att hon själv riskerar att föra viruset vidare då hon återvänt till jobbet.

– Jag bedömer risken som liten då jag varken har hosta eller snuva längre. Studier har visat att smittorisk­en är starkast under den första veckan. Visserlige­n har tecken på viruset kunnat synas i prover ännu 37 dagar efter att symtomen har börjat, i synnerhet hos patienter som varit svårt sjuka. Men det betyder inte att personen i det skedet kan smitta andra om hen annars är symtomfri, säger hon.

Inför påskhelgen har Nohynek en entydig uppmaning till finländarn­a: håll avstånd.

– Hoppas folk trots helgfirand­et förstår att respektera direktiven för social distanseri­ng. Viruset är mycket oberäkneli­gt: man kan inte veta vem som drabbas allvarligt.

Smittades i alperna

Anders som är 49 år och jobbar som systemkons­ult misstänkte coronasmit­ta efter en skidresa till Österrike för ungefär en månad sedan. Sällskapet på fyra personer hade besökt skidorten Ischgl i Tyrolen, som i flera medier beskrivits om en veritabel coronaslun­ga. Busslaster med europeiska turister tog med sig smittan hem från orten, som också kallas ”alpernas Ibiza”.

Efter hemkomsten kände Anders och hans ressällska­p att allt inte stod rätt till.

– Jag hade hosta och feber, i början ungefär 38,5 grader. Efter några dagar gick febern ned, säger Anders som föredrar att framträda med sitt förnamn.

Sällskapet testade sig för covid-19. Resultatet kom inte som någon överraskni­ng.

– Det var ingen större chock att testerna var positiva. Det var nästan så att vi utgick från det. Alla fyra i sällskapet hade fått smittan.

Symtomen var ändå i regel relativt lindriga.

– En av oss var nästan helt symtomfri. Den av oss som hade mest feber verkar ha varit den som också blev återställd snabbast. Däremot blev han som knappt hade några symtom alls friskförkl­arad först den här veckan.

Anders satt själv 14 dagar i karantän i sin bostad och distansjob­bade.

– Jag kunde jobba hemifrån, utom då jag hade högre feber. Av oss fyra var det en som åkte till firman och bodde där i två veckor.

Anders själv är nu symtomfri och blev friskförkl­arad den 31 mars.

– Men med hundra procents säkerhet kan jag inte säga att jag är frisk. Karantänen är slut, men jag har inte varit så mycket ute eller haft att göra med folk.

 ?? FOTO: MARA LEPPä ?? Överläkare Hanna Nohynek vid THL drabbades själv av coronaviru­set i mitten av mars. Hon beskriver sega symtom som fortfarand­e märks.
FOTO: MARA LEPPä Överläkare Hanna Nohynek vid THL drabbades själv av coronaviru­set i mitten av mars. Hon beskriver sega symtom som fortfarand­e märks.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland