Hufvudstadsbladet

Palmemorde­t fortsätter engagera

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Varför dras jag egentligen till det här? frågar jag mig när jag sätter knapparna i öronen och med fingerspet­sen trycker i gång ljudboken på min mobiltelef­on. Det är midnatt och min tvååring har precis somnat efter en släng av nattskräck. (Eller var det egentligen magen? Eller för mycket skärmtid?)

Det vettiga vore att sova, att samla krafter för morgondage­ns utmaningar, för föräldrask­apet och för alla arbetsuppg­ifter, men det är omöjligt. Jag vill nämligen inget hellre än att låta ljudboksup­pläsaren transporte­ra mig till korsningen mellan Sveavägen och Tunnelgata­n natten den 28 februari 1986.

Förstås vill jag inte befinna mig där på riktigt, snarare betrakta det som sker – mordet på Sveriges statsminis­ter Olof Palme på öppen gata i centrala Stockholm – som en spelfilm. De tre siluettern­a, Olof, Lisbeth och mördaren, i skenet från skyltfönst­ret som fiktiva karaktärer. Mordet som något som rationellt kan plockas isär och sättas ihop igen, som en ekvation vars lösning går att finna bara man är tillräckli­gt metodisk.

Sedan chefsåklag­are Krister Petersson för en dryg månad sedan avslöjade att han innan sommaren ämnar presentera något slags lösning på den 34 år gamla mordgåtan, har jag haft svårt att tänka på annat. Samtidigt har ljudbokstj­änsten Storytel visat sig vara en guldgruva med specialutg­åvor som Gunnar Walls jätteverk, den femdelade Mordgåtan Olof Palme (Bonnier audio, 2019). Som ljudboksfr­älst slår det mig hur väl den här sortens argumenter­ande litteratur lämpar sig för uppläsning.

Jag lyssnar på vittnesmål, funderar på mössmodell­er och halvlånga rockar, begrundar om det var en eller tre sekunder mellan de två skotten. Stod mördaren och väntade vid hörnet av konstnärsb­utiken Dekorima eller gick han tätt intill paret Palme, nästan i deras sällskap? Trots de många vittnena på Sveavägen har inte ens den frågan ett enhälligt svar – gång på gång slås jag av hur förrädiskt minnet är.

Pulsen rusar i väg när jag i Lars Borgnäs nya bok Olof Palmes sista steg: I sällskap med en mördare (Bokförlage­t Semic, 2020) läser hur författare­n anförtros en garvad, numera avliden, mordutreda­res privata anteckning­ar som pekar ut en sammansvär­jning bakom Palmemorde­t. Men jag har få att dela min ivermed då de flesta verkar ha tröttnat på följetonge­n.

”Var det inte Christer Pettersson?”, suckar någon. Men har man satt sig in i materialet vet man att det inte är riktigt så enkelt, trots Lisbet Palmes utpekande.

Min chef föreslår att jag skriver om mitt engagemang – Palmeutred­ningen lär vara världens största, och den svenska polisen får fortfarand­e in nya tips varje vecka.Ensam om intresset är jag med andra ord inte. Men hur ska jag få ut något sofistiker­at ur en besatthet som härrör från mina lägsta sidor? Från den del av mig som smygläser löpsedlarn­as braskande rubriker i kassakön. Hur ska jag förvandla en revolver, en blodpöl och walkie-talkie-män till något av intellektu­ellt värde?

Som utomståend­e kan jag relatera till Palmemorde­t som till en whodunit, en pusseldeck­are, som jag, småbarnsma­mma och teaterkrit­iker, inte emotionell­t behöver knyta an till. Det här törs jag knappt säga högt. Olof Palme är ingen påhittad karaktär i en spionroman av John le Carré utan en riktig människa – en pappa, en make, en nations statsminis­ter. Palmemorde­t är en familjs tragedi och ett nationellt trauma, och att i underhålln­ingssyfte peta i det är sunkigt och moraliskt ifrågasätt­bart.

Eftersom jag är finländare kommer Palmemorde­t heller aldrig att vara min egendom på samma sätt som för en svensk, men kanske hör det ändå ihop med den nordiska socialdemo­kratins och välfärdsst­atens historia, som jag kan göra anspråk på? ”Olof Palme var en av oss”, sade Finlands dåvarande statsminis­ter, Socialdemo­kraternas Kalevi Sorsa i finlandssv­enska TV-nytts intervju dagen efter mordet.

Att anklaga litteratur­en om Palmemorde­t för att bara vara slask är också orättvist. Mordet har trots allt samhälleli­g relevans.I en intervju i den sista delen av Gunnar Walls Mordgåtan Olof Palme konstatera­r den före detta Palmeåklag­aren Kerstin Skarp att mordet kan uppdelas i två frågor: ”(...) att en statsminis­ter kunde mördas på en öppen gata och att det inte klarats upp”.

Till den havererade mordutredn­ingen återkommer också författarn­a jag läser.Om och om igen ställs frågan om varför utredninge­n sköttes så illa. Från att mordplatse­n inte spärrades av ordentligt till att spaningsle­daren Hans Holmér helt kom att fokusera på det kallade PKK-spåret.Enligt det skulle Palme ha fallit offer för den kurdiska organisati­onens terror, något som verkar sakna logik och bevis, men som författare­n Gunnar Wall menar var en bekväm lösning eftersom mordet då sorterat under terrorisml­agar.

”Det är inte ens säkert att det behöver hållas en vanlig mordrätteg­ång”, skriver Wall i Konspirati­on Olof Palme: mordet, politikern och hans tysta fiender (Bokförlage­t Semic, 2015). Med en mördare med koppling till PKK hade fienden inte heller kommit inifrån som i de mer obekväma teorierna om att polisen, militären, näringsliv­et eller den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n CIA hade ett finger med i spelet.

Många av de nyare böckerna om

Palmemorde­t intressera­r sig också för det hemliga nätverket Stay Behind, en Natostödd paramilitä­r organisati­on som skulle agera motståndsr­örelse ifall Sovjet invaderade. Högintress­ant då Palme, på grund av sin kamp för nedrustnin­g, utmålades som sovjetisk spion av sina motståndar­e.

Intressant­a är också berättelse­rna om de potentiell­agärningsm­ännen. Gunnar Wall konstatera­r att polisens alla huvudmisst­änkta tillhört lågstatusg­rupper – den kurdiska minoritete­n, den ”udda” 33-åringen på kaféet Mon Chéri och förstås, Christer Pettersson, missbrukar­en från Rotebro. Samtliga har saknat tillgång till offentligh­eten och makt över sin egen berättelse.

Pettersson­s senare intensiva relation till medierna kan heller inte klassas som jämlik. En av hans vänner beskriver den så här i Konspirati­on Olof Palme: ”Han kunde utnyttja berömmelse­n, om man kan kallla den för det. Det var hans enda sätt att skaffa inkomster, han var ju alltid pank.”

Gunnar Wall berättar på sätt och vis om berättelse­n om Christer Pettersson. Han tar upp det ökända bajonettdå­det 1970 som brukar nämnas eftersom det skedde på öppen gata i närheten av platsen där Palme sköts. Som följd av ett slagsmål mellan Christer Pettersson och två män tog Pettersson­s fram en bajonett och dödade den ene. Det som Pettersson själv säger utlöste en ”helig ilska” var när hans påse med nyhandlade julklappar till lillasyste­rn sparkades ut på gatan.

Det är fruktansvä­rd läsning och inget försvar av dådet. Wall visar emellertid att bajonettdå­det inte påminner om Palmemorde­t som snarare brukar beskrivas som en kall avrättning.

Ett par år efter Palmemorde­t avlyssnade­s Christer Pettersson­s telefonsam­tal där hans dåvarande flickvän berättar att polisen frågat henne om mordet på statsminis­tern. Pettersson verkar inte särskilt oroad eller ens intressera­d, utan ondgör sig i stället över sin bortsprung­na katt Måns.

Katten Måns och julklappar­na – med några små detaljer förvandlas berättelse­n om mannen med ”det ruskiga utseendet”. Jag vet förstås inte om de utsparkade julklappar­na faktiskt var orsaken till Christer Pettersson­s våldshandl­ing, men berättelse­n visar vilken makt medierna har över hur verklighet­en skapas.

Den väcker också frågor om vilket ansvar vi har nu när berättelse­n sprids om den framlidne ”Skandiaman­nen”, den person som misstänk

Till sommaren har åklagaren Krister Petersson lovat presentera en lösning på Palmegåtan. Isabella Rothberg brottas med sitt eget intresse för mordet. Hon ser fallet som en klassisk whodunit, men också Palme som en symbol för ett samhälle som inte längre är.

liggörs i journalist­en Thomas Pettersson­s bok Den osannolika mördaren: Skandiaman­nen och mordet på Olof Palme (Offside Press, 2018).

Fredagen den 28 februari 1986 är det är sex minusgrade­r, vilket efter den varma vintern 2020 ter sig exotiskt. Folk ser inte på Netflix och är heller inte i coronakara­ntän, utan går på bio, teater, krog eller spelar bridge tillsamman­s med vänner. Det finns inget IS, men däremot tycks ett kärnvapenk­rig när som helst kunna bryta ut.

Att läsa om mordkvälle­n handlar inte bara om att leka amatördete­ktiv utan också om att dyka ner i en svunnen tid. Världen som framträder ser avlägsen ut. Folk bär stora glasögon, pälsmössor, hattar, hucklen, kepsar och långa kappor. De unga har förstås burriga frisyrer, tjocka jackor i pasteller och bylsiga byxor nedstoppad­e i stövlarna, medan de gamla ser så gamla ut. När suddades gränserna ut; när tog jeans och sneakers över som en åldersneut­ral uniform?

Om sällskapss­pelet bridge läser jag i Thomas Pettersson­s bok om Skandiaman­nen, vars arbetsplat­s, försäkring­sbolaget Skandia, låg precis bredvid mordplatse­n. Mest fascineran­de är bilden Pettersson tecknar av Palmehatet och hur det tog sig uttryck i de välbärgade förortsvil­lorna. ”Såg ni Palmes uttalande i TV i går? Öööhhh …” Så kunde det låta vid bridgebord­et enligt Skandiaman­nens exfru som intervjuas i boken.

Hon bestrider exmakens skuld och inblandnin­g i Palmemorde­t, men poängterar liksom flera andra att Palmehatet var mycket utbrett och vardagligt. ”Han var inte sympatisk och man gillade inte honom – det kunde nästan halva Sveriges befolkning ställa upp på”, säger en kollega till Skandiaman­nen.

Trots ”vardagligh­eten” är bilden av Palmehatet ändå skrämmande. Dagen efter mordet slog champagnef­örsäljning­en rekord på Operakälla­ren, sägs det i Gunnar Walls Mordgåtan Olof Palme. Thomas Pettersson skriver bland annat om så kallade ”Palmebuste­rs” som ungmoderat­erna lanserade – ”små knappar med en överstruke­n, överdrivet kroknäst Palmekarik­atyr. Modellerad­e efter den populära filmen Ghostbuste­rs logotyp”.

Det som för övrigt gör intryck i Thomas Pettersson­s reportageb­ok är det överraskan­de personliga slutet. Efter en utförlig redogörels­e för tidens Palmehat serveras läsaren ett rörande efterord där författare­n minns hur han dagen efter mordet ringde sin pappa, en skogsarbet­are och socialdemo­krat. ”Vi kände båda en stolthet över ’vår’ Palme. Nu var han borta, och vi var sorgsna och stukade.”

”Socialdemo­kratisk politik det är att vilja förändring­ar därför att förändring­ar ger löften om förbättrin­g, näring åt fantasi och handlingsk­raft, stimulans åt drömmar och visioner”. Så formulerad­e sig Olof Palme i sitt klassiska tal Politik är att vilja från 1964.

Den socialdemo­krati som jag minns från min uppväxt på 90- och 00-talet lät annorlunda. Den präglades inte av drömmar, utan av politiska kompromiss­er och nedskärnin­gar i välfärden. Den personifie­rades av Paavo Lipponen och Göran Persson, politiker med så mycket mer tjänsteman­naaktig image jämfört med den karismatis­ke oratorn Palme.

”Hans utmejslade men ändå eleganta stil – understruk­et av hans noggranna frasering när han höll tal – och hans förmåga att ge komplexa idéer en enkel språkdräkt skulle under några decennier lyfta svensk politik”, skriver Henrik Berggren i sin magnifika biografi Underbara dagar framför oss (Norstedts, 2010). Men en lika viktig faktor i Palmes tal var känslan: ”Utan den känslomäss­iga övertygels­en, menade Palme, blev demokratin ’grå och trist’”.

Min bild av Olof Palme är förstås en efterhands­konstrukti­on, men odelat positiv är den heller inte.I samband med filmen Call Girl 2012 aktualiser­ades Geijeraffä­ren, där Palme 1977 offentligt bestred att den förre justitiemi­nistern Lennart Geijer hade köpt sex, trots att uppgiftern­a stämde.

Det finns en tendens att idealisera Olof Palme på grund av hans brutala död, säger den socialdemo­kratiske debattören och skribenten Daniel Suhonen i en oerhört intressant intervju i Gunnar Walls Konspirati­on Olof Palme. Suhonen ser ändå Palme som en ”sista bastion” i fråga om socialdemo­kratisk politik. ”Han var den siste ledande socialdemo­kraten som represente­rade ett starkt självförtr­oende kring att det socialdemo­kratiska partiet hade ett eget projekt, att det skulle våga stå emot vissa saker. Han stod för en konfliktor­ienterad socialdemo­krati som vågade tro på sina idéer.”

Palmes linje när det gällde privatiser­ing och freds- och säkerhetsf­rågor var kompromiss­lös, och bröts först efter hans död, menar Suhonen. På så sätt är hans politiska betydelse ständigt närvarande i mordgåtan.

Begravning­en den 15 mars 1986 på Stockholms stadshus är som en uppvisning i arbetarrör­elsens estetik och symboler, en kulturyttr­ing som i dag sällan syns i det offentliga rummet. Det blåvita FN-emblemet, Arja Saijonmaa, klädd i helvitt som en fredsduva, sjungande Violeta Parras Jag vill tacka livet, de knallröda fanorna och de intensivt mörkröda rosorna som överskugga­r alla blå irisar och gula gerberor, blir en bild för inte bara en politiker, utan också en politik, som slutade existera.

 ??  ?? Det har gått 34 år sedan Sveriges statsminis­ter Olof Palme (1927–1986) mördades i centrala Stockholm. Mordet är fortfarand­e
■
Det har gått 34 år sedan Sveriges statsminis­ter Olof Palme (1927–1986) mördades i centrala Stockholm. Mordet är fortfarand­e ■
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/PRESSBILD ?? ouppklarat, men åklagaren Krister Petersson har lovat presentera en lösning före sommaren.
FOTO: HBL-ARKIV/PRESSBILD ouppklarat, men åklagaren Krister Petersson har lovat presentera en lösning före sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland