Hufvudstadsbladet

Forskare: Folk har förtroende för auktoritet­er i kristider

Både opposition­en och finländarn­a överlag har ställt sig bakom regeringen­s åtgärder under coronakris­en.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Undantagsf­örhållande­na har fått statsminis­terpartiet Socialdemo­kraternas (SDP) väljarstöd att skjuta i höjden. Enligt Yles senaste partimätni­ng har stödet ökat med 3 procentenh­eter och är nu nästpopulä­rast i mätningen.

Sannfinlän­darna håller platsen som det populärast­e partiet med knapp marginal, då partiets stöd har sjunkit med drygt 2 procentenh­eter.

Taloustutk­imus har genomfört partimätni­ngen och enligt bolagets forsknings­chef Tuomo Turja kommer SDP:s stöd främst från de övriga regeringsp­artierna. Sannfinlän­darnas minskade stöd beror i sin tur huvudsakli­gen på att en del av deras tidigare väljare nu inte vet vem de skulle rösta på.

I Alma Medias partimätni­ng som genomförde­s i slutet av mars var SDP det största partiet.

Öppet på lång sikt

Det är inte bara i Finland som stödet för regeringen ökar, en motsvarand­e trend syns runtom i Europa.

– Förmodlige­n är det så att kriser får folk att sluta upp bakom makthavarn­a, förutsatt att de agerar på ett ansvarsful­lt sätt, säger Kimmo Grönlund, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi.

Regeringen­s åtgärder mot coronaviru­set har ett brett stöd bland finländarn­a, inklusive bland finlandssv­enskarna. Enligt medborgarp­anelen Barometern bedömer nio av tio finlandssv­enskar statsminis­ter Sanna Marins (SDP) hantering av epidemin som bra.

Kan krisen påverka partiernas stöd på lång sikt? – Det är alltför tidigt att säga. Det är inte överraskan­de att de stränga åtgärderna väcker förtroende i början, men vi vet inte hur det kommer att utvecklas.

Kimmo Grönlund säger att medborgarp­anelen ska användas för att se hur åsikterna utvecklas.

– Det är möjligt att folk tröttnar på åtgärderna eller att spridninge­n ökar om regeringen lättar på restriktio­nerna.

Kriser gynnar ofta populister

Katarina Pettersson, forskare i socialpsyk­ologi vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan vid Helsingfor­s universite­t, säger att det finns liknande trender i andra länder. Till exempel i Tyskland har stödet för Angela Merkels regerande kristdemok­rater ökat, medan stödet har sjunkit för ytterhöger­partiet AFD.

– En förklaring är att människor överlag har förtroende för auktoritet­er under kristider. Man söker trygghet och stabilitet i osäkra tider.

Samtidigt har opposition­en tonat ner sin kritik mot regeringen, vilket Pettersson beskriver som logiskt.

– I kristider råder ett starkt etos om att vi alla är i samma båt. Då vill politiker framstå som goda exempel och sätta sig över det vanliga partipolit­iska tjafset – det skulle kunna vara skadligt för opposition­spartierna­s image om de nu försökte fiska billiga poäng.

Pettersson betonar samtidigt att vi lever i undantagst­ider, vilket också gäller partiernas stöd och det inte går att dra långtgåend­e slutsatser av de siffror vi ser i dag.

– Kriser har ofta gynnat populistoc­h opposition­spartier, vilket också kan ske nu.

❞ Förmodlige­n är det så att kriser får folk att sluta upp bakom makthavarn­a, förutsatt att de agerar på ett ansvarsful­lt sätt. Kimmo Grönlund professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi.

Annorlunda kris

Ännu har coronakris­en inte visat tecken på att leda till bestående förändring­ar på det politiska fältet, enligt Vesa Vares, professor i politisk historia vid Åbo universite­t.

– I dagens läge sker förändring­ar i väljarstöd­et snabbare än tidigare, men de har en tendens att återgå till utgångsläg­et.

Genom historien har omvälvande kriser oftast varit annorlunda till sin natur. Vares nämner konflikter, krig eller ekonomiska kriser som exempel. Sådana går i princip att påverka och partierna har ofta haft väldigt olika syn på lösningar.

– Coronakris­en kan kanske jämföras med hungeråren 1867–1868 på så sätt att den också orsakades av utomståend­e faktorer. Men då var det politiska systemet helt annorlunda.

Nu talas det mycket om spanska sjukan som ledde till att kring 25 000 människor dog i Finland för kring 100 år sedan.

– Vid den tiden hade finländarn­a ändå ganska många andra problem i och med inbördeskr­iget. Spanska sjukan var bara ett gissel bland andra.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Finländarn­a ger statsminis­ter Sanna Marin (SDP) ett gott betyg för hennes hantering av coronakris­en hittills.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Finländarn­a ger statsminis­ter Sanna Marin (SDP) ett gott betyg för hennes hantering av coronakris­en hittills.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland