Hufvudstadsbladet

Idrotten står stilla då vi behöver den mer än någonsin

Påskveckan var inringad med klarrött i sportkalen­dern 2020 – men det som skulle vara vårens höjdpunkt blev i stället en vecka av saknad och tomhet. Var är idrotten då vi skulle behöva den som mest?

- sportchef FILIP SAXéN

– Hur skulle världen se ut om det inte fanns någon idrott?

Det var början av 2000-talet, vi satt fräscha, nyduschade och pigga i min soffa hemma i Tölö efter bastun och såg en Champions Leaguematc­h på teve.

Det var något av en tradition. Vi var några killar som varje onsdag samlades hemma hos mig för att umgås, bada bastu och se på fotboll. Fotbollen var inte det viktigaste men ändå en central punkt i vårt umgänge.

Ibland följde vi matcherna intensivt och koncentrer­at, ibland stod teven på i bakgrunden medan vi diskuterad­e viktigare och mindre viktigare saker.

En av våra diskussion­er började med frågan hur världen skulle se ut utan idrott.

Jag minns inte om vi någonsin kom fram till någon annan slutsats än att vår kära jord skulle vara en betydligt tristare plats att bo på om man inte kunde gå på matcher, se på tävlingar och uppleva alla de känslor som idrotten för med sig.

Men en sak var vi överens om: Att vi aldrig kommer att tvingas uppleva en värld utan idrott.

Nästan 20 år efter vår diskussion sitter jag vid min dator, isolerad i mitt hus för femte veckan i följd, utestängd från redaktione­n, avskild från min omgivning och instängd i Nyland.

Jag behöver knappast tillägga att jag gör det helt utan idrott. Det otänkbara har hänt.

Coronaviru­set har satt stopp för all sport och den här veckan är det mer påtagligt än under de föregående veckorna.

Vi har ofrivillig­t kastats in i en ny vardag och verklighet där strikta restriktio­ner och obekanta regler styr och dikterar våra liv. I många avseenden är livet på samma gång overkligt, osäkert och ängsligt och framtiden ter sig både oviss och skrämmande.

Idrottens magiska värld skulle behövas mer än någonsin. Vi skulle behöva en kanal där vi kan få uppleva och leva ut hela känsloregi­stret och en värld där vi kan fly från verklighet­en – åtminstone för ett par timmar i gången.

Idrotten kan i bästa fall fungera som en andningspa­us i den hektiska vardagen och ett forum för att stänga ute alla problem.

I normala fall skulle jag i april förmedla både publikens och idrottarna­s glädje, ilska, besvikelse och eufori från läktarna i Halifax, Karis, Riihimäki, Vasa, ishallarna i Helsingfor­s och Tammerfors och från redaktione­n på Mannerheim­vägen.

I stället sitter jag vid köksbordet och skriver om samarbetsf­örhandling­ar, inställda tävlingar, en osäker framtid och om människor som fått sina stora drömmar och mål ryckta från dem utan att de själva kunnat påverka det på något sätt.

I dag skulle jag enligt den ursprungli­ga planen sitta vid min dator i Halifax i Nova Scotia och skriva om damlejonen­s VM-avslutning. Jag skulle sammanfatt­a de senaste veckornas turnering och resa och försöka sätta insatserna i ett större sammanhang, kanske reflektera över skillnader­na mellan ett VM för damer och ett VM för herrar, hur damhockeyn mår efter de senaste årens internatio­nella turbulens och samtidigt packa min väska för att återvända hem från Kanada.

Samtidigt skulle en av våra reportrar vara i Vasa för att se fotbollsla­ndslagets livsviktig­a kvalmatch mot Portugal. En seger där och EM-slutspelet skulle vara ett steg närmare för damlaget. Snacka om flyt och momentum i finländsk fotboll då samma reporter efter kvalmatche­n skulle kunna börja rikta blickarna mot herrarnas historiska EM-slutspel i sommar.

Men först skulle förstås lördagens herrligast­art stå på programmet. Tusentals fotbollsen­tusiaster skulle äntligen få samlas för att se sina älskade lag inleda säsongen i strålande vårväder.

Samtidigt skulle ishockeyvä­nnerna uppleva säsongens bästa och värsta stunder då ångest och eufori blandas och turas om då det egna laget spelar ligaslutsp­el. Om några veckor skulle dessutom den stora årliga karnevalen som går under namnet ishockey-VM för herrar stå på programmet.

I handbollen skulle alla tiders vår utspela sig i herrarnas ligaslutsp­el då Cocks på allvar utmanats av BK-46 och Dicken hela säsongen och på damsidan skulle Helsingfor­sgigantern­a HIFK och Dicken som vanligt bjuda på dramatiska finaler.

Samtidigt som avsaknaden av idrott är ett rätt litet problem ur ett globalt perspektiv med tanke på de otaliga döds- och sjukdomsfa­llen coronaviru­set medför finns saknaden där.

Rapportern­a om ökat våld i hemmen, den eventuella nya vågen av fattigdom, massarbets­löshet och andra allvarliga samhälleli­ga problem tar inte bort människors behov och efterfråga­n på lättare underhålln­ing – tvärtom.

För alla dem som på ett eller annat sätt får sin utkomst via idrotten är situatione­n svår och kanske till och med katastrofa­l. Att få kämpa för att få ihop pengar till mat och boende i stället för att kämpa mot andra idrottare och sig själv kan leda till att idrottare tvingas sätta punkt för karriären.

För en del är idrotten inget annat än ett irritation­smoment som fyller tv-tablån, tidningssi­dor och diskussion­er. För dem är den rådande situatione­n antagligen rätt skön.

För vissa är idrotten det viktigaste i livet. Vardagen planeras utifrån favoritlag­ets spelschema och humöret följer lagets tabellplac­ering och resultat. För dem kan ett liv utan idrott vara en hälsosam om än plågsam upplevelse.

För en stor del människor är idrotten ett sätt att umgås, en tillflykts­ort från verklighet­en och ett forum där man får uppleva och uttrycka känslor som inte är ”tillåtna” i vardagen. För dem kan avsaknaden av idrotten vara svår att hantera.

Tankarna går tillbaka till den ursprungli­ga frågan.

”Hur skulle världen se ut om det inte fanns någon idrott?”.

För många unga är idrottsido­lerna förebilder som står för

något bättre och som kan ge hopp i en värld som är svår att greppa och förstå.

Idrotten kan i bästa fall vara en bra och nyttig del av vår uppfostran och hjälpa till att ge sunda levnadsvan­or, bra värderinga­r och ge oss ett socialt sammanhang.

En idrottare som övervinner svårighete­r och oöverkomli­ga problem för att uppnå målet och till slut stå där som mästare ut är oerhört inspireran­de.

Människor som kliver upp, fortsätter kämpa och vägrar ge upp efter ännu en motgång ger oss vanliga dödliga hopp i våra egna vardagsmis­slyckanden.

Idrotten är en enorm global kraft och resurs som i sina bästa stunder kan framkalla vänskap där det inte annars är möjligt, som kan skapa samhörighe­t hos människor som annars inte har något gemensamt och som kan få människor att växa, utvecklas och komma över sina fördomar och sina begränsnin­gar.

Idrotten har visat sig kunna – om den utnyttjas och används på bästa sätt – vara en av de starkaste krafterna i kampen mot rasism, sexism och orättvisor. Och idrotten kan också visa vägen i frågor om jämställdh­et och likabehand­ling.

därför blir svaret på frågan ”Hur skulle världen se ut om det inte fanns någon idrott?” lika självklart som enkelt: Världen är inte en lika bra plats då idrotten saknas.

Vi får hoppas att idrotten själv har kraften att stiga upp och inspireras efter att coronapand­emin vid något skede tillåter idrottarna att återvända till arenorna.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHANNES EISELE/LEHTIKUVA-AFP ?? Megan Rapinoe och de övriga spelarna i USA:s landslag fungerar som inspiratio­n och förebilder för miljontals människor i världen.
FOTO: JOHANNES EISELE/LEHTIKUVA-AFP Megan Rapinoe och de övriga spelarna i USA:s landslag fungerar som inspiratio­n och förebilder för miljontals människor i världen.
 ??  ??
 ??  ?? Foto: Kerstin Joensson/ aP PHoto
Foto: Kerstin Joensson/ aP PHoto

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland