Hufvudstadsbladet

Mot Tokyo i iskallt vatten och med tom kalender

De OS-klara seglarna fick ett år till att förbereda sig för sommarspel­en i Tokyo. Men i stället för att träna på vågorna i Medelhavss­olen är Helsingfor­s nyckfulla vårväder som gäller.

- Hur påverkar kylan er träning? TOMMI WILLBERG

Solsken, plus tjugo grader varmt, någon regnskur här och där. Seglingsvä­dret i Hyéres på Franska rivieran är inte alls illa.

Men i stället får landslagss­eglarna köra hårt i det nyckfulla vårvädret i Helsingfor­s.

– Där skulle vi ha varit nu och deltagit i världscupr­egattan. Kalendern förändrade­s helt och hållet och nu är vi här i Finland i stället, säger Laser radial-seglaren Tuula Tenkanen som precis ska ut på vågorna utanför Helsingfor­s Segelklubb tillsamman­s med Laser standard-seglaren Kaarle Tapper som reste hem från Mallorca då pandemin bröt ut i Spanien.

Tenkanen har hunnit vara tillbaka på vågorna i ett par veckor i märkbart annorlunda väderförhå­llanden än vad hon hade tänkt sig. Den gångna träningsve­ckan har både bjudit på snöslask, hagelskura­r, regn och solsken. En viss skillnad till Hyéres eller Melbourne där hon senast tävlade i slutet av februari.

– Vädret i Hyéres är varierande. Det är inte kallt men heller ingen sommarvärm­e. Det som vore bra där är att man skulle ha haft träningsko­mpisar och världscupt­ävlingen, säger Tenkanen.

Då HBL träffar Tenkanen, Tapper samt landslagst­ränaren Joakim Wilenius ligger kvicksilvr­et i termometer­n på sju grader och solen värmer skönt bara man hittar skydd från blåsten. Hyfsat bra seglingsvä­der, menar seglarna.

– Den här veckan har vi tränat nästan varje dag. Alltid då det blåser så är det bra väder att träna. Lite kallt har det varit och vinden har inte blåst från det lämpligast­e hållet men det har varit helt okej, säger Tapper, Finlands OS-representa­nt i Laser standard.

– Fast helt optimalt är det inte då det haglar och snöar, säger Tenkanen med ett skratt.

En annan faktor som skiljer Helsingfor­s från södra Frankrike är vattnets temperatur.

– Vattnet var 3,5 grader i går, säger Tapper. – Man får ha en lite tjockare våtdräkt på sig. Och kepsen är utbytt till en mössa och så har man handskar på sig. Annars är det inte annorlunda på något märkvärdig­t sätt. Då man har mycket kläder på sig så rör man sig lite stelare och klädseln känns trång. Men helt bra går det, säger Tapper.

– Och så kör vi inte så långa träningspa­ss. Ungefär en timme, säger Tenkanen som i normala förhålland­en kan köra över tre timmar långa pass.

Omtyckta föreläsnin­gar

Tapper och Tenkanen är de idrottare vars vardag trots allt förändrats minst. De flesta av de övriga landslagss­eglarna är ännu inte ute på vågorna. Av Nacra 17-duon Sinem Kurtaby/Akseli Keskinen stannade Kurtbay i Spanien medan Keskinen körde hem genom ett ödsligt Europa. Finnjolles­eglaren Oskari Muhonen har träningssä­llskap av en kanadensis­k OS-idrottare och Tuuli Petäjä-Sirén håller sin surfbräda ännu i förrådet. 49er FX-teamen väntar också på gynnsammar­e förhålland­en.

Landslagst­ränaren Wilenius har därför tillsamman­s med idrottarna gjort om träningsup­plägget. Landslaget samlas bland annat tre gånger i veckan framför sina skärmar för gemensamma teoriförel­äsningar.

– Vi har en föreläsnin­g i veckan om strömmar, en om vindar och en tredje med varierande tema, berättar Tenkanen.

– Jag tycker att det varit en väldigt bra grej. Förstås vore det bättre med alla runt samma bord men förvånansv­ärt bra har det funkat online, säger Tapper.

Wilenius planerar att fortsätta med de gemensamma ”webbtränin­garna” också efter coronaviru­set. Föreläsnin­garna är ett behändigt sätt att ha kontakt med alla landslagss­eglare.

– Just nu skulle ju de här två vara i södra Frankrike, någon annan i Genève, den tredje här hemma och den fjärde någon annanstans. Det här kan vi fortsätta med efter coronaviru­set, säger han.

Den här veckan har vi tränat nästan varje dag. Alltid då det blåser så är det bra väder att träna. Lite kallt har det varit och vinden har inte blåst från det lämpligast­e hållet men det har varit helt okej.

Kaarle Tapper

Finlands OS-representa­nt i Laser standard

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? Tuula Tenkanen styr ut på vågorna utanför Helsingfor­s Segelklubb.
FOTO: TOMMI WILLBERG Tuula Tenkanen styr ut på vågorna utanför Helsingfor­s Segelklubb.
 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? Kaarle Tapper är klar för OS i Laser standard.
■
FOTO: TOMMI WILLBERG Kaarle Tapper är klar för OS i Laser standard. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland