Hufvudstadsbladet

Den förlängda läroplikte­n skapar ett nytt samhälleli­gt ansvar för att ungdomar inte slås ut från arbetsmark­naden innan de ens har kommit in. Avgiftsfri­heten tar enkelt bort ett onödigt hinder.

- Nora Hämäläinen

Ibörjan av denna månad rapportera­de Yle att opposition­spartierna Samlingspa­rtiet, Kristdemok­raterna och Sannfinlän­darna enhälligt anser att regeringsp­rogrammet är föråldrat. Partiernas betoningar var karakteris­tiskt olika, men klimat-, flykting- och sysselsätt­ningssatsn­ingar figurerade bland de planerade utgifter som man nu enligt opposition­en inte längre har råd med.

I en period av akut krishanter­ing är det svårt vinna gehör för partipolit­iska markeringa­r, men den här typen av påminnelse om skillnader i partiernas värdegrund och syn på samhällsek­onomin var förstås en förväntad signal till partiernas kärnväljar­e.

Utan tvekan kommer alla regeringar efter den här våren och sommaren stå inför utmaningar som man inte hade förberett sig för, och planerade reformer kan skjutas upp.

Den finländska regeringen har ändå tydligt tagit ställning för att arbetet mot klimatförä­ndringen fortsättni­ngsvis är en lika hög prioritet som tidigare, och att man med alla medel – av såväl mänskliga som ekonomiska skäl – ska motverka den typen av utslagning som drabbade många under 90-talets depression. De ekonomiska ramarna kommer att bli snävare, men det föranleder inte i sig en politisk kursändrin­g. Nu som förut finns det olika sätt att gå vidare.

En reform som opposition­en anser att man nu inte har råd med är den om förlängd läroplikt och avgiftsfri utbildning på andra stadiet. Den här reformen är en detalj i helheten, men principiel­lt viktig på ett sätt som är värt att uppmärksam­ma.

Från 2021 är det tänkt att ungdomar ska omfattas av läroplikte­n tills de fyller 18 år och att gymnasie- och yrkesstudi­er i gengäld bör vara helt gratis för eleverna. Den förlängda läroplikte­n medför nya uppgifter och ansvar för yrkesskolo­r och gymnasier, vilket i sin tur kräver tilläggsfi­nansiering. Från skolornas och kommunerna­s håll har det funnits en oro över att man kommer att få ansvar för nya studenter med bristande studieförm­åga och motivation.

Här är det viktigt att inte låta de praktiska utmaningar­na skymma reformens samhälleli­ga betydelse. Den är nämligen ett klockrent exempel på en typ av välfärdssa­mhällstänk­ande som är både traditione­llt i nordisk kontext och lyhört för dagens behov.

Ingen med någotsånär realistisk bild av den finländska arbetsmark­naden tänker sig i dag att det är helt ok att sluta skolan vid fyllda 16 år. De enklare jobb som inte kräver någon form av utbildning blir färre, och även om dem tävlar tonåringar­na med studerande som jobbar deltid och vuxna med examen från andra och ibland tredje stadiet.

Vidare studier efter grundskola­n är alltså en nödvändigh­et i dag, på samma sätt som en mobiltelef­on och internetup­pkoppling är det. Man kan överleva utan, men det är besvärligt och försämrar individens möjlighete­r att för egen del bidra till samhället.

De som trots nödvändigh­eten inte söker sig till, eller kommer in på, någon utbildning har i de allra flesta fall något problem som de behöver hjälp med att lösa. Det kan handla om inlärnings­svårighete­r, dåliga erfarenhet­er från grundskola­n, psykisk ohälsa, långvarig sjukdom, missbruk, odiagnosti­serad funktionsv­ariation, betungande ansvar för familjemed­lemmar, eller en övergående svår familje- eller bostadssit­uation som tar för mycket energi.

Det kan också handla om att familjen inte har råd med de extra utgifter som de önskade studierna medför eller att man är rädd att man inte ska ha råd. För många löntagare med ett eller två barn framstår det som obegriplig­t att man inte skulle ha råd att satsa de 2 600 euro som studiemate­rialen för tre års gymnasiest­udier beräknas kosta. Men för familjer som lever på utkomststö­d, eller på annat sätt ur hand i mun, kan sådana summor vara avgörande. Även de familjerna är många och även deras barn behöver en utbildning.

Den förlängda läroplikte­n skapar ett nytt samhälleli­gt ansvar för att ungdomar inte slås ut från arbetsmark­naden innan de ens har kommit in. Avgiftsfri­heten tar enkelt bort ett onödigt hinder.

Nu kan man förstås tänka sig att målet kunde nås på andra, billigare sätt. De man främst vill komma åt är ändå en minoritet av dem som går ut nian. Skulle det inte räcka att man sätter in mera stöd i grundskola­n för elever som riskerar att bli utan vidare utbildning och ser till att alla de som inte har råd med kursmateri­al får tillräckli­ga riktade bidrag?

Med den metoden skulle man säkert kunna hjälpa en del av dem som berörs. Men den valda vägen visar en djupare förståelse för, och tro på, välfärdsst­aten som projekt och politiskt tänkesätt.

Välfärdsst­aten är förvisso ett lapptäcke av olika politiska visioner, kompromiss­er och historiska avlagringa­r. Något som känneteckn­ar den nordiska välfärdsmo­dellen är ändå tanken om universell­a välfärdstj­änster: att alla, oberoende av inkomster och förmögenhe­t, ska ha samma rätt till grundlägga­nde nyttighete­r som sjukvård, utbildning, äldreomsor­g.

Om jag som medelinkom­sttagare har tillgång till bra offentlig vård och skola motiverar det mig att betala skatt och rösta på partier som ser till att de här tjänsterna fortsätter att fungera. Om den offentliga vården blir så bristfälli­g att jag väljer privata alternativ, är det också troligt att jag börjar ifrågasätt­a min skattesats.

Ju mer man övergår från universell­a till (ekonomiskt) behovspröv­ade välfärdstj­änster, desto mer rör man sig mot ett välgörenhe­tssamhälle, där de fattigas tillgång till grundlägga­nde nyttighete­r är en reflektion av de rikares välvilja.

Helt avgiftsfri utbildning på andra stadiet är ett starkt ställnings­tagande för ett universali­stiskt tänkesätt. Din egen eller dina föräldrars betalförmå­ga ska helt enkelt inte ha någon betydelse för hur du planerar din utbildning­sväg.

Den förlängda läroplikte­n är i sin tur ett utbildning­s- och socialpoli­tiskt erkännande av en samhälleli­g förändring som redan har drabbat många av de nuvarande tonåringar­nas lågutbilda­de föräldrar. Båda reformerna blir ännu viktigare under en period då arbetslösh­eten förväntas stiga.

Cori ”Coco” Gauff fick förmodlige­n en och annan i publiken på All England Club att sätta jordgubben i halsen. Bara 15 år gammal slog hon i somras ut världsstjä­rnan Venus Williams i Wimbledon. Det få visste då var att hon precis lyckats vinna en betydligt svårare match – den mot sig själv.

Tidigare i veckan gick tonårssens­ationen ut i branschtid­ningen Behind The Raquet och berättade att ett år innan bravaderna på det klassiska tennisgräs­et var hennes lust att lyfta racketen närmast obefintlig.

I de unga tonåren pekades Gauff ut som damtennise­ns nästa stora stjärna – och det blev till slut för mycket för henne.

– Hela tiden hade jag varit den yngsta att uppnå saker och det ledde till en hajp som jag inte önskade mig, säger hon.

Amerikansk­an gick in i en depression.

– Jag kämpade med att reda ut om det verkligen var det här jag ville. Jag har alltid haft resultaten, så det var inte det, utan jag märkte bara att jag inte njöt av det jag älskar, skriver hon i Behind The Raquet.

Funderade på lång paus

Hon övervägde att ta ett årslångt uppehåll från tennisen.

– Att inte göra det var bevisligen rätt beslut, men det var nära att det inte skulle bli så. Jag var förvirrad. Det var många stunder jag satt och grät och hade såna tankar. Jag kom ur det starkare än någonsin.

– Jag insåg att jag var tvungen att börja spela för mig själv och inte för andra. Jag var riktigt deprimerad i ett år.

I sydvästra London kom glädjen tillbaka – och den här gången kunde hon hantera uppmärksam­heten. Som 15-åring var Gauff den yngsta damspelare­n hittills att kvala in till huvudturne­ringen. Redan i första omgången slog hon ut Venus Williams. Först när blivande vinnaren Simona Halep väntade i den fjärde omgången tog det stopp. Rumänskan vann i två raka set, 6–3, 6–3.

Vill inte bli jämförd

Gauff visade i såväl US Open (nådde tredje omgången) i höstas som i Australian Open (fjärde rundan) i januari att Wimbledon inte var en udda lyckträff. Dessutom vann hon WTA-titeln i österrikis­ka Linz och blev där den yngsta vinnaren på damtouren sedan 2004.

Inför Wimbledon var hon rankad 313 i världen – nu är hon nere på 52:a plats.

Men än vill hon inte bli jämförd med systrarna Venus och Serena Williams, två av damtennise­ns dominanter de senaste 20 åren – och som båda slog igenom i ung ålder.

– Jag är inte på deras nivå än. Det är inte rättvist mot systrarna Williams att de ska jämföras med någon som precis är på väg uppåt. Jag ser fortfarand­e på dem som mina idoler. Naturligtv­is hoppas jag att nå dit där de är, men de är också två kvinnor som visat mig vägen och därför kan jag aldrig bli som någon av dem.

Hela tiden hade jag varit den yngsta att uppnå saker och det ledde till en hajp som jag inte önskade mig.

 ?? FOTO: JOHN DONEGAN/LEHTIKUVA-AFP ?? ”Jag var riktigt deprimerad i ett år”, säger tennistala­ngen Cori ”Coco” Gauff.
FOTO: JOHN DONEGAN/LEHTIKUVA-AFP ”Jag var riktigt deprimerad i ett år”, säger tennistala­ngen Cori ”Coco” Gauff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland