Hufvudstadsbladet

■ Överlevand­e på Erstan kritiserar olycksutre­dningen

En av personerna som var med om båtolyckan på Erstan i somras är besviken på Olycksutre­dningscent­ralens rapport om orsakerna till kollisione­n. – Man negligerar den större båtens väjningspl­ikt och hastighet i situatione­n, säger hon.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Olycksutre­dningscent­ralen Otkes utredning av dödsolycka­n i Åbolands skärgård i augusti i fjol väcker reaktioner bland de överlevand­e. En av personerna som befann sig ombord på den mindre motorsegla­ren kommentera­r nu för första gången olyckan för HBL.

– Vi är besvikna på rapporten. Ordvalen slätar över det uppenbara faktum att det var den större och snabbare båten som körde på oss bakifrån i hög hastighet, säger kvinnan som föredrar att vara anonym.

I den våldsamma kollisione­n som inträffade norr om Själö dog två bröder födda 1969 och 1973. De befann sig ombord på motorsegla­ren tillsamman­s med två andra vuxna födda 1970 och 1974 och två flickor födda på 2000-talet.

Ombord på den betydligt större motorbåten, en 15 meter lång Fairline 48 Targa, fanns båtens ägare, en man född 1967, och hans fru, född 1968. Den större båten färdades med en hastighet av cirka 23 knop när olyckan inträffade. Den mindre båten, som körde för motor, rörde sig med en hastighet på ungefär 5,5 knop.

Paret i den större båten skadades inte i kollisione­n. Båda båtarna framfördes av nyktra och erfarna båtmännisk­or.

Kom från babord

I sin utredning som bland annat bygger på en rekonstruk­tion av händelsefö­rloppet understryk­er Otkes att observatio­nsproblem kan uppstå då båtar närmar sig varandra med minskande avstånd men oförändrad bäring, alltså den relativa vinkeln mellan båtens kurs och linjen mot den andra båten. Då kan båtarna se ut att stå stilla i synfältet.

Otkes skriver att olyckor har drabbat också erfarna båtfarare i motsvarand­e situatione­r, och betonar vikten av att alltid hålla utkik i alla riktningar till sjöss.

Den här bedömninge­n har de som befann sig ombord på motorsegla­ren svårt att svälja.

– Hur kan man se saken så där, att det är sådant som kan hända i dylika situatione­r? Här betonas inte att den större motorbåten skulle ha visat särskild oaktsamhet då den kom rakt på oss från babord. Har man glömt väjningspl­ikten och den stora hastighets­skillnaden mellan vår båt och den andra? undrar kvinnan som HBL talat med.

Enligt reglerna har den som kommer från babord, alltså vänster, väjningspl­ikt när två båtars färdriktni­ng korsar varandra. Vid en omkörning är det båten som kommer bakifrån som har väjningspl­ikt.

❞ Visst är det viktigt att hålla utkik, men borde man inte i den större båten ha tittat framåt då man kom rakt mot oss i flera minuter?

– Visst är det viktigt att hålla utkik, men borde man inte i den större båten ha tittat framåt då man kom rakt mot oss i flera minuter? Det är inte rimligt att en långsammar­e båt ska väja för alla som kommer bakifrån, att betrakta varje båt bakom som en potentiell rammare.

Syftet med Otkes utredning är inte att utpeka juridiskt ansvar. Undersökni­ngen gjordes för att förebygga liknande olyckor.

På Otkes säger kommunikat­ionschef Tiina Bieber att man står bakom ordvalen i utredninge­n och inte har mer att tillägga.

– Det handlar om en oberoende utredning vars sakinnehål­l vi står fast vid. Var och en har förstås rätt att kommentera den som hen vill. Vi har inte fler kommentare­r än de som står i utredninge­n, säger Bieber.

”Märkligt”

Parallellt med Otkes utredning har också polisutred­ningen pågått sedan sensommare­n. Polisen misstänker den större båtens förare för två fall av grovt dödsvållan­de och för grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten.

HBL lyckades inte nå utrednings­ledaren Maria Sainio under lördagen, men i mars sade Sainio till Iltalehti att polisen ännu inte funnit någon direkt orsak till kollisione­n i den livligt trafikerad­e farleden.

– Det här är ett märkligt fall. Vi har inte funnit någon vettig orsak till varför båtarna stötte ihop. Men det kan förstås alltid finnas något som inte framgått av utredninge­n, säger Sainio till Iltalehti.

Polisutred­ningen är i det närmaste färdig. Om åtal väcks behandlas fallet i Helsingfor­s tingsrätt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? Två bröder bosatta i Åbo omkom i den våldsamma sammanstöt­ningen mellan en motorsegla­re och en 15 meter lång motorbåt på Erstan i augusti 2019.
FOTO: LEHTIKUVA Två bröder bosatta i Åbo omkom i den våldsamma sammanstöt­ningen mellan en motorsegla­re och en 15 meter lång motorbåt på Erstan i augusti 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland