Hufvudstadsbladet

■ Essä: Coronakris­en visar att vår sårbarhet är gemensam

Coronakris­en omformar det möjligas horisont. Kan vi i dess spår bli bättre på att se varandras sårbarhet och osäkerhet som en gemensam angelägenh­et? undrar filosofen Mio Lindman.

- TEXT: MIO LINDMAN ILLUSTRATI­ON: MAIJA HURME

är i Åbo har måsarna börjat cirkla över ån, precis som varje vår. På kvällarna hörs deras skrin nästan i ensamt majestät. Glasskiosk­erna har öppnat men jag vet inte om de har några kunder. På gatorna är inget normalt, det mesta i vardagen har satts i gungning under coronakris­en. Skyltar som gör reklam för evenemang och nattklubba­r ser ut att härstamma från en annan era.

Jag går in i butiken som ligger närmast mitt hus. Det är fortfarand­e ljust ute. Ett plexiglas fungerar som skyddsmur mellan mig och personen i kassan. Vissa av oss hastar hem för att ta itu med något som blivit ogjort under den allt mer uppluckrad­e arbetsdage­n. Andra har ledigt efter att ha jobbat ute på sina arbetsplat­ser. Jag tar med mig mina varor och går hem. Det känns absurt, men också ett besök i mataffären påminner mig om att vi bokstavlig­en håller varandras liv i våra händer. Det påminner mig också om att våra utgångspun­kter är olika – riskerna, vad vi utsätts för.

Samtidigt är vi beroende av varandra på ett mer påtagligt sätt än någonsin. Pandemin ställs vi gemensamt inför, och rädslorna är gemensamma oavsett på vilken sida av plexiglase­t man står.

Vi har lärt oss att tala om behovet att plana ut Kurvan för att minimera antalet döda och skydda riskgruppe­r. Vi ser en omsorg om mänskligt liv som visar att ekonomiska intressen inte alltid kan gå först. Denna omsorg satte tonen för våren 2020: det är för att vi bryr oss om andra som vi stannar hemma, håller avstånden, går med på olika nivåer av nedstängni­ng. Grannar hjälper varandra med att handla, man ringer vänner och släktingar för att kolla läget.

Det finns också en viss medvetenhe­t om att den finländska coronavard­agen inte är enhetlig, att människor kämpar med väldigt olikartade problem just nu. Visst har också mindre positiva tendenser gjort sig påminda. Gliringar om butikshams­trare, en misstänksa­m stämning på gatorna, en ovilja att inse att också de som är friska måste ändra sitt sätt att leva. Men på det stora hela har det funnits ett samförstån­d om att jag inte kan sätta mina egna intressen först. I synnerhet finns det ett gemensamt erkännande av den osäkerhet som sipprar in i tillvarons porer. Ingen av oss vet hur nästa månad ser ut.

Vårdarna vid fronten

I den här krisen är vi alla sårbara, även om omständigh­eterna ser olika ut. Det gäller inte minst i vårt förhålland­e till arbete och arbetsliv.

Den solidarite­t som präglat den första kristiden verkar i Finland också omfatta hur vi jobbar. Folk som övergått till att jobba hemifrån uppmanar varandra att inte låta sig knockas av orimliga krav. Folk vill gärna ge sitt stöd åt lokala småföretag­are, så att också dessa klarar av de kommande månaderna.

Framför allt har det funnits en förhöjd medvetenhe­t om det samhällsbä­rande arbetet. Alla vet vi ju nu vem som gör grovjobbet under coronakris­en, för vem ovissheten är tyngst att bära.

I det undantagst­illstånd som råder har det till och med införts arbetsplik­t. Människor applåderar på balkongern­a för att hylla deras insatser. Andra ifrågasätt­er om det är tillräckli­gt att klappa: moraliskt erkännande påverkar inte lön, arbetsvill­kor och tillgång till skyddsutru­stning.

Det har varit värdefullt att också vårdarna själva kommit till tals, beskrivit sina upplevelse­r av att jobba i vården nu, och talat både om att vara behövd och om frustratio­n över att insatserna ändå inte värderas högre vad gäller lönen.

Jag läser en intervju i Ilta-Sanomat med sjukskötar­en Iida Salminen som arbetar på HUS intensivav­delning för coronasmit­tade. Hon berättar om svårighete­n att ta pauser, skyddskläd­er som stramar och medvetenhe­ten om att vara utsatt för risker – för en grundlön om 2 500 euro. När allt detta är över kommer det att finnas en mängd utbrända vårdare, säger hon.

Alla kan inte distansarb­eta

Att coronakris­en påverkar människor på ojämlika vis har många påtalat. I Sverige har trångboddh­et pekats ut som en av riskfaktor­erna. Globalt sett är det förstås en oerhörd skillnad mellan stater som har ett nät av välfärd för alla, och länder där detta saknas.

Också i Finland fördelas riskerna ojämlikt. En del av befolkning­en kan jobba hemifrån. Det innebär utan tvekan sina egna utmaningar, till exempel för föräldrar som dels ska göra sina jobb, dels se till att barnen gör sina skoluppgif­ter.

Men om ungefär en miljon människor numera säger sig kunna jobba på distans, är det en ännu större andel av befolkning­en som inte kan göra det. De som arbetar i service- och vårdbransc­hen utsätts för smittorisk varje dag. Förutom kassaperso­nal, även busschauff­örer, småbarnspe­dagoger, butiksbitr­äden, byggnadsar­betare, apoteksper­sonal, städare och många fler. Samtidigt utsätts många av dessa människor också för hot om permitteri­ng.

Inte heller alla som jobbar på distans har välbetalda yrken. De klassklyft­or som nu kommer i dagen är på inget sätt entydiga. Ändå ska de inte fösas åt sidan. Som forskaren Mikko Jakonen formulerar saken i en artikel på Yle.fi (12.4): Det är dagens arbetarkla­ss som utför servicearb­etet i samhället.

Under coronakris­en är det, en

ligt Jakonen, framför allt medelklass­en och de som jobbar hemifrån som uppmärksam­mats. Man kan invända att också andra branscher har lyfts fram, men visst är det ändå riktigt att diskussion­en om hur coronakris­en påverkar framtidens arbetsliv fokuserat på ”kunskapsar­betarna” – digitalise­ring, distansarb­ete. De som jobbar i service- och vårdbransc­herna förvandlas lätt till ”funktioner” som samhället visserlige­n behöver, men vars arbete ändå ofta glöms bort i blickarna mot framtiden.

Samtidigt är det hoppingiva­nde att människor i de här branschern­a nu påminner oss om att de inte låter sig förvandlas till anonyma funktioner.

För vissa är osäkerhet det normala

Hur produceras vår mat? Hur undviker vi att medicinern­a tar slut? Vad händer om människor som jobbar i vården blir sjuka?

När allt stannar blir det tydligt vad som står på spel. Frågor om att tillgodose grundlägga­nde behov har tagits upp i Finland med ett allvar jag inte stött på under min livstid. Ett krisläge kräver att vi sluter samman kring vad som behöver göras, samtidigt som de beroendere­lationer som löper igenom vår vardag nu kommer upp på ytan.

Under tidigare kriser har man gjort allt för att återgå till ”det normala” så snart som möjligt. Nu hävdar allt fler att det inte finns något normaltill­stånd att återgå till efter att restriktio­nerna lättats. När företagen nu hoppas på statens hjälp är det svårt att upprätthål­la tanken om den fria och självständ­iga marknaden. Också klimatförä­ndringarna påminner oss om att det normala sättet att leva inte fungerar.

Och vad med dem för vilka normalläge­t varit ett liv med visstidsjo­bb och otillräckl­iga inkomster? För en stor del av den finska befolkning­en är denna osäkerhet sedan länge själva vardagen, ett permanent undantagst­illstånd.

De som i olika bemärkelse­r påverkas av arbetsmark­nadens osäkerhet – man brukar tala om det brokiga prekariate­t – lever liv där framtiden är oviss, där man inte nödvändigt­vis har semester, rätt till arbetshäls­ovård eller understöd om man blir utan jobb. Skyddsnäte­t har stora maskor. För denna grupp, som inte kan räkna med att ha en stabil utkomst under en längre tid, är det svårt att planera, att rota sig.

Prekariate­ts liv kräver ständig anpassning och flexibilit­et. Det här gäller människor som jobbar på nollavtal, de som har korta kontrakt och vikariat, de som frilansar, de som är sysselsatt­a via personalut­hyrningsfö­retag. Många egen- och småföretag­are kan också räknas till dem som är sårbara på arbetsmark­naden, även under ”normala” förhålland­en. Att pandemin har skakat om företagens verksamhet och tvingat många aktörer att ställa om sin verksamhet har vi blivit medvetna om nu, med restaurang-, bar- och kaféägarna, men också kulturbran­schen, som de mest uppmärksam­made exemplen.

Kan vi föreställa oss andras yrkesverkl­ighet?

Den osäkra framtiden placerar hela världen i prekariate­ts sits. Hur påverkas inställnin­gen till arbete överlag genom det? Blir det svårare att tänka att var och en är sin egen lyckas smed, att det blott och bart gäller att hitta sin nisch på arbetsmark­naden? Att arbetslösa har sig själva att skylla?

Under ekonomiska kriser har man ofta vädjat till vikten av gemensamma uppoffring­ar. Denna vädjan har i många fall fungerat som ideologi: storbolage­ns svåra tider jämställs med den vanliga sjuksköter­skans eller byggnadsar­betarens, och alla antas göra uppoffring­ar för att få statens ekonomi på fötter igen.

Förhoppnin­gsvis skulle pandemins medvetenhe­t om sårbarhet och osäkerhet göra att vi både kan och vill föreställa oss verklighet­en för olika yrkesgrupp­er. Ett exempel man kan ta fasta på är sommarens säsongsarb­etare i det finländska jordbruket, bland annat på jordgubbsp­lanteringa­r. Nu skrivs reportage om dessa säsongsarb­etare, vars villkor och löner man tidigare inte haft så mycket insikt i.

Visst har saken också tagits upp i en lite tvivelakti­g anda (skicka de arbetslösa till plantering­arna!) och man kan tycka att det är yrvaket att först nu börja undra varför vissa former av arbete utförts av utländsk arbetskraf­t. Som politikblo­ggaren Saku Timonen skriver: För en timlön på nio euro får man det inte att gå runt i Finland, oavsett hur flitig man är.

Ändå urskiljer jag något positivt i denna diskussion: det är riktiga människors arbete som bär upp livsmedels­kedjan. Låt oss intressera oss för vilka villkor som gäller här på samma sätt som i fråga om bärplockar­na från Thailand häromåret.

Hopp vid horisonten

På sina håll har invanda ekonomiska tänkesätt nu utmanats. Förslaget om ett basinkomst­liknande system (440 euro i månaden, är tanken) i det hårt drabbade Spanien är ett exempel (som visserlige­n också kritiserat­s). Där vill man hitta en mera stabil lösning för att hjälpa utsatta familjer.

Tysklands stöd till frilansare och småföretag­are visar i sin tur en förståelse för att små aktörer är särskilt sårbara under en ekonomisk kris. I vårt eget land har man gjort det tillfällig­t möjligt för företagare att erhålla arbetslösh­etsunderst­öd om inkomstern­a uteblivit som en följd av pandemin. Fonder har gjort det möjligt för kulturarbe­tare att ansöka om ”coronapeng­ar”. Ytterligar­e ett exempel är de delstater i USA där personer som definieras som ”emergency workers” erbjudits gratis eller billigare dagvård för barnen. Till ”emergency workers” räknar man här också de som jobbar i livsmedels­affärer. Radikalt för att vara USA.

Det anmärkning­svärda är hur snabbt horisonten för vad som är möjligt förändrats. Den osäkerhet på arbetsmark­naden som tidigare behandlats som normal i ett krisläge – något som är individens eget ansvar att bemästra – ses nu på sina håll som något att gemensamt komma till rätta med. För att detta är för allas väl och ve.

Inte menar jag att det är något paradis som kommer att skjuta upp ur coronakris­en – tänk för all del på de stater som, likt Ungern, passar på att stifta auktoritär­a lagar. Det finns dock vissa initiativ som kan ses som spröda, försiktigt växande skott. När den ekonomiska krisen drar i gång på allvar behöver de näring, inte stampas ihjäl.

En ny solidarite­t?

Osäkerhete­n eller flexibilis­eringen på arbetsmark­naden har varit påtaglig i flera decennier, men tendensen har blivit starkare under 2010-talet i och med fenomen som plattforms­ekonomi och gråzoner mellan företagand­e och arbetsförh­ållanden.

Osäkerhete­n syns inte bara bland en begränsad grupp frilansare och visstidsjo­bbare i kulturbran­schen. Också många som har ett fast jobb kan räkna med att situatione­n för det egna företaget, och därigenom för det egna jobbet, snabbt kan förändras. Det är rätt få i dag som inte alls känner av ekonomins (och teknologin­s!) snabba kast. Men trots att arbetsmark­nadens avreglerin­gar har förändrat det finländska arbetslive­t på ett genomgripa­nde sätt betraktas osäkerhete­n ändå ofta som den enskildes problem. Det finns ett tänjbart narrativ om att man klarar sig om man är ihärdig och vågar satsa. Att sårbarhete­n övervinns genom individuel­la strategier, att göra och hålla sig anställnin­gsbar, eller bli företagare.

Men kanske kan vi i coronakris­ens spår lära oss att bli bättre på att betrakta sårbarhet och osäkerhet som en gemensam angelägenh­et och försöka utveckla strategier som värnar om dem som tar de hårdaste smällarna? Om det är något som coronakris­en övat oss i, är det väl just ett sådant tänkande, en sådan solidarite­t?

Som den amerikansk­a essäisten Rebecca Solnit skriver i en essä i The Guardian den 7 april: När katastrofe­n slår till ser vi de strukturer som präglar våra liv (sociala, politiska, ekonomiska, ekologiska) tydligare än annars. ”We see what’s strong, what’s weak, what’s corrupt, what matters and what doesn’t.”

Låt oss se vilken bäring detta har på framtiden!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland