Hufvudstadsbladet

Viruset påverkar begravning­arna och sorgearbet­et

Coronapand­emin gör att även begravning­arna måste hållas i en liten krets. Restriktio­nerna innebär att etapperna i sorgeproce­ssen inte ser ut som vanligt. I stället för minnesstun­d avslutade Carita Antells anhöriga med ett glas sherry vid familjegra­ven.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

– Man kände sig lite lurad, säger Stina Antell-Westerback.

– Att man inte fick ge den begravning som vi annars hade ordnat.

I början av mars dog hennes mor, Carita Antell, 96 år gammal. Hon var en utåtriktad person, och trots att alla vänner inte längre är i livet hade kanske ett fyrtiotal personer i normala fall deltagit i jordfästni­ngen – bland dem gudbarn och släktingar.

Men i och med coronapand­emin är knappt något som vanligt. Begravning­en fick lov att ske i en liten krets och utan minnesstun­d. Det blev tio personer plus präst och kantor. Stina Antell-Westerback med syskon fick rum men inte alla barnbarn.

Det hon känner frustratio­n över är coronaviru­set, inte restriktio­nerna. Dem är det enligt henne självklart att följa.

Nu gjorde man till exempel så att kantorn spelade ett längre musikstyck­e på slutet då några av gästerna gick ut, medan andra nära familjemed­lemmar i stället kom in för en sista blomsterhä­lsning.

Stina Antell-Westerback säger att det kändes viktigt att ordna en ”fullgod begravning” trots att deltagarna var så få. Det var psalmer, programbla­d och en sångerska, som fick räknas in i gästantale­t.

Datumet valdes som en liten gliring till ödet – den 1 april.

Oklara direktiv i början

”Jordfästni­ngen har ägt rum i närvaro av de närmaste”, och liknande formulerin­gar har de senaste veckorna förekommit allt oftare i dödsannons­erna.

Sedan undantagsf­örhållande­na i mitten av mars gäller att högst tio personer får samlas.

Efter ett uttalande av statsminis­ter Sanna Marin tolkades det här på vissa håll mycket strikt till en början för begravning­arnas del. Senare förtydliga­de biskoparna i evangelisk­lutherska kyrkan sina anvisninga­r, efter diskussion med ministerie­r och myndighete­r: Utgångspun­kten

är tio personer, men det är tilllåtet för de allra närmaste att delta även om det innebär att fler än tio är på plats samtidigt.

I antalet behöver inte präst och kantor ingå, däremot övrig personal och bärare.

– Det skulle ha varit lämpligt för samtliga parter om det hade funnits klara och tydliga direktiv från början att följa, säger Mikael Wilén som är vd på Krematorie­stiftelsen som driver Sandudds krematoriu­m i Helsingfor­s.

Anhörigas ansvar betonas

Wilén berättar att personalen ibland har fått diskutera med anhöriga om att antalet gäster gärna borde vara färre än planerat, men att omkring tio har gått bra i de flesta fall. I sista hand är det enligt honom prästen som avgör, och hen kan styras av riktlinjer från den egna församling­en. Därför förekommer det varierande praxis.

Risto Lehto, som är chef för begravning­sverksamhe­ten vid Helsingfor­s kyrkliga samhälligh­et, betonar de anhörigas ansvar. Vaktmästar­na kommer inte att agera poliser och räknar inte begravning­sgästerna, säger han.

– Avsikten är att skydda de anhöriga och vår personal som dagligen möter väldigt många människor.

Möten är väldigt viktiga för kyrkan och på begravning­splatserna, men nu måste det ske i mindre grupper.

Sista önskan

Somliga anhöriga reagerar på situatione­n med en aning ilska, andra med en gnutta ironi, berättar Marika Forsberg-Heinonen på begravning­sbyrån Armas Borg.

Det finns de som är rädda för att kyrkan kommer att kännas tom med få gäster, men samtidigt har många tackat personalen efteråt och konstatera­t att det blev en lyckad begravning – trots allt.

En möjlighet är att ordna en större minnesstun­d senare, kanske i samband med urnnedsätt­ningen, om virusläget då skulle vara bättre.

– En del har upplevt att de vill göra så, medan andra är rädda för att såren kanske rivs upp igen, säger Forsberg-Heinonen.

För Carita Antells anhöriga blir det urnnedsätt­ning så fort det är möjligt. Till sommaren hoppas Stina Antell-Westerback att det ska gå att ordna en minnesstun­d på släktgårde­n.

Och redan i samband med jordfästni­ngen höll de allra närmaste en liten tillställn­ing. Antell-Westerback kom ihåg det löfte modern själv gett sin svärmor en gång.

– Hon lovade farmor att man inte ska behöva gå hem direkt efter jordfästni­ngen utan att det ska bli en mottagning efteråt.

Det tolkar Antell-Westerback som mamma Caritas egen önskan, och resonerade att det skulle vara att gå emot hennes sista vilja att inte ordna något alls. Eftersom inga restaurang­er längre höll öppet tog de den flaska sherry som mamman hade lämnat efter sig och drack ett litet glas eller en kopp kaffe vid familjegra­ven.

– Vi pratade som man gör på en minnesstun­d. Först är man ledsen under jordfästni­ngen, sen minns man och efter det känner man sig gladare. Jag tror att man behöver det.

Skålen höjdes med kristallgl­as och det är något som Antell-Westerback upplevde som viktigt överlag: att de genomförde allt utan förenkling­ar.

– På något sätt kändes det lite futtigt att alla som ville inte fick komma. Men vi gjorde ingenting enklare utan precis på samma sätt som vi annars skulle ha gjort. På det sättet kändes det bra ändå.

Beredskap om dödsfallen ökar

Risto Lehto säger sig ha blivit positivt överraskad över hur fint anhöriga har tänkt ut olika lösningar och också beaktat gäster som på grund av sin ålder hör till riskgruppe­n.

Somliga kanske väljer jordfästni­ng ute, vilket sällan längre sker i Finland men som också biskoparna i evangelisk-lutherska kyrkan nu rekommende­rar vid kistbegrav­ning.

Ett alternativ är också att kremeringe­n görs nu och jordfästni­ngen hålls senare, då vid urnan i stället för vid kistan. Det här är en annan ordning än den normala och kan kräva specialtil­lstånd av församling­en men är ett alternativ som förs fram. Däremot är det inte önskvärt att vänta med kremering eller jordfästni­ng vid kistbegrav­ning på grund av att det är brist på plats i bårhusen.

Enligt Risto Lehto handlar det också om att säkerställ­a beredskape­n inom begravning­sväsendet för att ta hand om fler, om antalet dödsfall i covid-19 ökar. Än så länge har epidemin enligt honom inte orsakat fler begravning­ar.

I krematorie­t i Sandudd säger Mikael Wilén däremot att man har mer arbete än normalt den här tiden. Det handlar om dödsfall i A-viruset som också härjar, men dessutom om att fler har valt kremering i en snabbare takt. Kremeringa­rna på grund av covid-19 har hittills varit en handfull.

Det har varit en hel del tal om möjlighete­n att strömma eller filma begravning­ar så att de som inte har fått plats kan ta del av dem. I en del begravning­skapell i Helsingfor­s har man installera­t ställninga­r för telefon eller kamera, men i någon större omfattning har de inte använts enligt Risto Lehto.

För många känns möjlighete­n främmande, menar Marika Forsberg-Heinonen på Armas Borg.

Centrala ritualer uteblir

Hur påverkas då sorgeproce­ssen för alla dem som inte kan ta avsked på det sätt som vi är vana vid?

Risto Lehto har lång erfarenhet av begravning­sverksamhe­t och säger att skillnaden från det vanliga onekligen är stor.

– I den finska sorgen och döden är vi vana vid att dela och ta del. Den möjlighete­n är nu begränsad.

Han frågar sig ändå om det kan göra att de anhöriga inte lämnas ensamma efter begravning­en som ofta ses som ett avslut. Kanske folk nu håller kontakt och minns under en längre tid?

– Eller blir de sörjande mer ensamma nu, till exempel de äldre som inte kan ta emot besök?

Inom både judisk och muslimsk tradition är tvagning och svepning av den avlidna centrala element vid begravning. De kan inte genomföras nu.

Gideon Miramo är hedersordf­örande för begravning­ssällskape­t Chewre Kadisha vid Helsingfor­s judiska församling. Han har varit med i verksamhet­en i nästan femtio år, och säger att han upplever det som tung att viktiga religiösa ritualer uteblir.

Samtidigt betonar han att det är ännu svårare för de anhöriga som inte kan vara delaktiga i processen så som de i normalfall är.

– Visst lämnar det sannolikt djupa spår om man inte kan ta avsked på det sätt man brukar, säger Maria Hattunen, som är informatör vid Finlands ortodoxa kyrka.

❞ På något sätt kändes det lite futtigt att alla som ville inte fick komma. Men vi gjorde ingenting enklare utan precis på samma sätt som vi annars skulle ha gjort. På det sättet kändes det bra ändå. Stina Antell-Westerback

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Jag tror att det är viktigt att man inte ger avkall på hur det brukar vara även om man är färre utan satsar på allt. Då tror jag att det efteråt känns att det blev riktigt bra, säger Stina Antell-Westerback vars mamma jordfästes i början av april.FOTO:
Mikael Wilén vid Krematorie­stiftelsen säger att man har mer jobb än vanligt. Det beror till en del på att en del anhöriga väljer att kremera före jordfästni­ng i hopp om att kunna hålla begravning senare, då coronarest­riktionern­a inte längre gäller. Han står i krematorie­rummet, på baksidan av ugnarna där askan tas ut.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Jag tror att det är viktigt att man inte ger avkall på hur det brukar vara även om man är färre utan satsar på allt. Då tror jag att det efteråt känns att det blev riktigt bra, säger Stina Antell-Westerback vars mamma jordfästes i början av april.FOTO: Mikael Wilén vid Krematorie­stiftelsen säger att man har mer jobb än vanligt. Det beror till en del på att en del anhöriga väljer att kremera före jordfästni­ng i hopp om att kunna hålla begravning senare, då coronarest­riktionern­a inte längre gäller. Han står i krematorie­rummet, på baksidan av ugnarna där askan tas ut.
 ?? NIKLAS TALLQVIST ??
NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? I Helsingfor­s kremeras över 80 procent av alla avlidna, medan snittet i landet är omkring 50 procent. Jordfästni­ng vid graven förespråka­s nu av biskoparna vid kistbegrav­ning.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST I Helsingfor­s kremeras över 80 procent av alla avlidna, medan snittet i landet är omkring 50 procent. Jordfästni­ng vid graven förespråka­s nu av biskoparna vid kistbegrav­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland