Hufvudstadsbladet

IS: Finland missade jätteorder

Finlands inledande bedömning av coronaläge­t gjorde att landet hamnade utanför EU:s gemensamma upphandlin­g av skyddsutru­stning, uppger Ilta-Sanomat.

- Hbl-sPt

Enligt uppgifter till Ilta-Sanomat ska det ha tagit över en månad för Socialoch hälsovårds­ministerie­t att inleda beredninge­n av att ansluta sig till EU:s gemensamma upphandlin­g av bland annat skyddsutru­stning.

Finland var sist ute med att ansluta sig, vilket skedde den 27 mars. Därmed hann Finland inte med i EU:s fyra stora upphandlin­gsprocesse­r kopplade till coronapand­emin.

Päivi Sillanauke­e, avdelnings­chef på Social- och hälsovårds­ministerie­t, uppger som orsak att bedömninge­n av tillgången till och behovet av skyddsutru­stning förändrade­s drastiskt från och med februari.

”Det här gällde Finland liksom i resten av världen. Om lägesbilde­n varit likadan i mitten av februari som i mitten av mars hade det säkert gått snabbare framåt på ministerie­t”, säger Sillanauke­e till IS.

Social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen (VF) kommentera­de frågan på lördagen, och förklarar fördröjnin­gen med att hon ”bett om beredning så snart frågan kommit till min kännedom från ministerie­ts internatio­nella avdelning”, men beredninge­n tagit sin tid.

Enligt Pekonen skall tidpunkten inte ha haft någon inverkan på de befintliga resurserna i Finland, eftersom leveranser­na från de tidigare EU-upphandlin­garna ännu inte kommit.

– Enligt mina uppgifter har den gemensamma EU-upphandlin­gen inte ansetts som en särskilt snabb eller effektiv kanal för att köpa in skyddsutru­stning, och den upphandlin­g som pågår är liten med tanke på den relativa andel som Finland skulle få, skriver Pekonen på Twitter.

Hon framhåller att de viktigaste kanalerna är inhemsk produktion och egen upphandlin­g. Finland har föreslagit en ny gemensam upphandlin­g, som även Norge och Island anmält intresse för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland