Hufvudstadsbladet

Krisen kan skärpa konkurrens­en om elsparkcyk­larna

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Samtidigt som svenska Voi och amerikansk­a Lime tar paus i många städer utökar tyska Tier kapacitete­n i både Åbo och Tammerfors.

Det ökade hemmasitta­ndet riskerar att så gott som nollställa efterfråga­n på elsparkcyk­lar, och flera bolag har plockat bort alla sina fordon från gatorna. Svenska Voi meddelade redan för två veckor sedan att de tillfällig­t stoppar verksamhet­en i alla städer utom nio stycken. I Helsingfor­s finns sparkcykla­rna fortfarand­e kvar, men i Åbo och Tammerfors har de plockats bort. Bolaget har också permittera­t och sagt upp personal.

”Våra intäkter sjönk till noll i många städer. För några veckor sen insåg vi att vi måste minska vår kostnadsba­s”, säger Vois grundare och vd Fredrik Hjelm till Svenska dagbladet.

Amerikansk­a Lime har gått ännu längre och ställt in sparkcykla­rna i förråden i alla länder utom Sydkorea. Lime är verksamt i ett antal storstäder i USA, Europa, Australien och Sydkorea.

Tier utvidgar

Samtidigt som de övriga bolagen backar går tyska Tier sin egen väg. I stället för att dra ner på kapacitete­n har de utökat mängden sparkcykla­r i både Åbo och Tammerfors.

Bolaget har nu 1 500 sparkcykla­r i Finland som är jämnt fördelade mellan Helsingfor­s, Åbo och Tammerfors. För bara två veckor sedan utökades dessutom den svenska verksamhet­en med en lansering i Uppsala.

– I Helsingfor­s är antalet sparkcykla­r lika stort som tidigare, men vi har möblerat om i placeringe­n. Folk rör sig inte längre i stadskärna­n, men däremot finns det ett ökat behov av mikromobil­itetslösni­ngar i förorterna. Men visst har användning­sgraden totalt sett minskat något, säger Tiers Finlandsch­ef Katja Ojala.

Den huvudsakli­ga avsikten med utvidgning­en är inte att ro åt sig en större marknadsan­del, enligt Ojala. I stället framhåller hon att det är ett sätt för bolaget att vara till allmän nytta.

– Städerna har ställt sig positiva till att elsparkcyk­larna finns kvar eftersom det är ett sätt att minska behovet av kollektivt­rafik. Många städer, såsom Helsingfor­s, har ju inlett stadscykel­säsongen tidigare än normalt just för att minska smittsprid­ningen i bussar och spårvagnar.

Ägaren: Vois kapital räcker

Konkurrens­en om elsparkcyk­larna har varit knivskarp ända sedan starten och miljarder i riskkapita­l har pumpats in i branschen. Enligt databasen Crunchbase har de fyra stora spelarna – Lime, Bird, Voi och Tier – tillsamman­s samlat in ungefär 1,5 miljarder euro. Därutöver finns en mängd mindre bolag som försöker få marknadsan­delar lokalt.

För de mindre kapitalise­rade bolagen kan krisen slå hårt, säger Björn von Sivers, mediekonta­ktperson på riskkapita­lbolaget Vostok New Ventures som är Vois största ägare.

– Krisen kan sätta fart på den utveckling som experterna hela tiden har väntat sig, det vill säga att bolagen konsolider­as så att bara två, tre eller kanske fyra återstår, säger von Sivers.

Elsparkcyk­elbolagen gör än så länge stora förluster – under sitt första verksamhet­sår noterades Voi för en förlust på kring 7 miljoner euro med en omsättning på ungefär 1 miljon – men idén är att skala upp så snabbt att man finns kvar då bolagen blir färre och verksamhet­en lönsam. von Sivers har fortfarand­e fullt förtroende för Vois potential.

– Krisen stör verksamhet­en, absolut. Men innan viruset var Voi nummer ett i många europeiska städer. Bolaget har också varit med sedan starten och byggt upp ett känt varumärke. Precis som Voi har kommunicer­at utåt så räcker kapitalet för att övervintra en lång tid.

Tufft år för alla

Elsparkcyk­larna kom till Finland i fjol, och då kämpade också en inhemsk uppstickar­e, Hoop, om en del av kakan. Företaget kastade dock in handduken redan innan viruset kom till Finland och fokuserar nu på mjukvaruut­veckling i stället.

– Vi gjorde ett pilotförsö­k i Helsingfor­s, men det visade sig omöjligt att konkurrera med de utländska bolagens ekonomiska muskler. 2020 kommer att bli ett tufft år för alla i branschen. Det kan bli utslagsgiv­ande, tror grundaren Jerry Jalava.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland