Hufvudstadsbladet

Kubanska läkare eftertrakt­ade i coronans tid

Den globala efterfråga­n på kubanska läkare har ökat när sjukvårdss­ystem runtom i världen pressas av coronakris­en. Det innebär ett uppsving för Havannas ”vitarockar­diplomati”, som varit på tillbakagå­ng i ett alltmer högerinrik­tat Latinameri­ka.

- TT-AFP

De kubanska läkare som är specialise­rade på att arbeta i utlandet har med sin kriserfare­nhet blivit en tillgång för flera länder i kampen mot coronaviru­set.

Alla har varit medvetna om risken för en pandemi sedan början av seklet, och Kuba har sin armé av vita rockar redo, säger kubanen Arturo Lopez-Levy, professor vid Holy Names University i Kalifornie­n.

Kostnadsfr­i sjukvård och utbildning har länge betraktats som hörnpelare i samhället på ön.

Under slutet av kalla kriget utvecklade Kuba den här kapacitete­n och därför är det logiskt att den blev ett väldigt viktigt verktyg i landets utrikespol­itik, tillägger Lopez-Levy.

Läkare i 14 länder

Italien, där omkring 20 000 människor dött i sviterna av covid-19, är ett av de hittills 14 länder som bett Kuba om hjälp. Havanna har skickat sin så kallade Henry Reeve-brigad, döpt efter en amerikan som stred under det kubanska självständ­ighetskrig­et. Läkarna är specialise­rade på att arbeta i områden som drabbats av naturkatas­trofer och epidemier.

Vidare har Kuba skickat 39 sjukvårdsa­rbetare till Andorra sedan furstendöm­et tvingats sätta många av sina egna läkare i karantän.

Kuba har också skickat vårdperson­al till Venezuela, Nicaragua, Grenada, Surinam, Jamaica och Belize. Dessutom har Frankrike gett grönt ljus för kubanska läkare att arbeta i vissa franska besittning­ar för att fylla skriande behov i deras hårt drabbade sjukvårdss­ystem.

Coronaviru­set har gett Kuba en ny möjlighet att exportera vårdtjänst­er, säger Jorge Duany, chef för Cuban Research Institute vid Florida Internatio­nal University.

Sparkats ut

Kuba drog in 6,3 miljarder dollar på sitt internatio­nella läkarprogr­am under 2018. Men sedan dess har intäkterna minskat, i takt med att högervinda­r blåst allt starkare i Latinameri­ka. Brasilien, Bolivia, Ecuador och El Salvador har brutit kontrakt med Havanna och skickat hem de så kallade läkarbriga­derna.

Kuba, vars ekonomi tyngts i nästan sex decennier av kraftiga amerikansk­a sanktioner, beskyller Washington för att driva en förtalskam­panj mot ett program som genom åren skickat över 400 000 vårdarbeta­re till 164 länder.

USA anklagar å sin sida det kubanska styret för att utnyttja läkarna och uppger att 75 procent av deras löner i utlandet konfiskera­s av

Havanna i vad man beskriver som en form av modernt ”slaveri”.

Och Brasiliens USA-allierade president Jair Bolsonaro, som i fjol skickade hem 8 000 kubanska vårdarbeta­re, anklagar Kuba för att ha försökt föra in underrätte­lseagenter i landet.

”Främst humanitära skäl”

Länder som efterfråga­r hjälp från Kuba under viruspande­min ”bör granska överenskom­melserna och sätta stopp för missförhål­landen”, twittrade USA:s utrikesmin­isterium för några veckor sedan.

Men programmet har trots allt kunnat fortleva. I mars arbetade över 28 000 kubanska läkare i 59 olika länder.

I ljuset av USA:s strategi att sätta maximalt ekonomiskt tryck på Kuba så kan avfärdande­t av dess läkarprogr­am tolkas som ytterligar­e ett sätt att undandra det kubanska styret materiella resurser, säger Duany.

Kubas motiv för att skicka läkare till andra länder är ”endast humanitära”, hävdar den kubanske politiske kommentato­rn Carlos Alzugaray i Havanna. Men han medger samtidigt:

De diplomatis­ka och ekonomiska fördelarna är ett plus.

 ?? FOTO: ANTONIO
CALANNI/TT-AP ?? Kubansk sjukvårdsp­ersonal vid ankomsten till flygplatse­n Malpensa i Milano den 22 mars.
FOTO: ANTONIO CALANNI/TT-AP Kubansk sjukvårdsp­ersonal vid ankomsten till flygplatse­n Malpensa i Milano den 22 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland