Hufvudstadsbladet

Nytt digitalt nätverk behövs inte

- MIKAEL BÖÖK Isnäs

5G-TEKNIK Den nya 5G-tekniken för mobil kommunikat­ion införs av konkurrera­nde amerikansk­a och kinesiska storbolag med stöd av USA:s och Folkrepubl­iken Kinas regeringar. Jag tror att införandet av 5Gtekniken är farligt även om den sannolikt inte är direkt hälsovådli­g. Genom införandet av 5G-tekniken vill dess ägare öka sin världsmakt och sin ekonomiska vinning genom att samla allt mer data om användarna­s beteende och tingens rörelser. Därför strider stormakter­na Kina och USA för närvarande om kontrollen över 5G-tekniken. Vilket tyvärr ytterligar­e ökar risken för ett allt förgörande storkrig.

5G-tekniken beräknas ge fortsatt ekonomisk tillväxt. Men som känt hotar tillväxten redan att ödelägga jordens biosfär. Miljöförst­öringen och klimatuppv­ärmningen förorsakas ju av tillväxtek­onomin.

Och tåget som tidigare direktions­ordförande­n för statens ekonomiska forsknings­institut Johnny Åkerholm med flera kallar för ”en hållbar ekonomisk tillväxt” tycks aldrig komma fram fast det avgick redan på 1990-talet.

Det var inte fel av FN:s generalsek­reterare António Guterres att mana (26.3) till eldupphör överallt där väpnade konflikter pågår för att i stället intensifie­ra kampen mot pandemin. Men han kunde gärna ha gått längre. Nu är rätt ögonblick att stoppa upprustnin­gen, vapenhande­ln och de övriga krigsförbe­redelserna – i första hand för att hushålla med de resurser som kommer att behövas för återhämtni­ngen efter coronakris­en. Men framför allt för att undvika att den allra sista epidemin – tredje världskrig­et – bryter ut.

Jag tror att saneringen av världsekon­omin och de nationella ekonomiern­a måste börja med militär nedrustnin­g och konversion av krigsindus­trin till någonting ”hållbarare”. I nuläget är detta mycket viktigare än att införa 5G-tekniken.

Allra först gäller det att ta itu med nedmonteri­ngen av det nukleära domedagsma­skineriet. Vem behöver ytterligar­e ett globalt digitalt nätverk så länge staterna siktar på varandra med atomstrids­spetsar? Sätt avveckling­en av den nukleära stridstekn­iken högst på agendan och vänta med 5G!

Jag tror att Finlands president och regering kunde göra en betydande insats redan nu

5G-tekniken beräknas ge fortsatt ekonomisk tillväxt. Men som känt hotar tillväxten redan att ödelägga jordens biosfär.

trots coronakris­en. Hur? Genom att underteckn­a och ratificera det existerand­e FN-avtalet om ett förbud mot kärnvapen. Därmed skulle Finland ge rätt signal från vårt land till de 126 länder som i Finlands frånvaro godkände avtalet i juli 2017 och alla övriga länder. Tilläggsfö­rhandlinga­rna om Finlands utrikespol­itiska brasklapp, det vill säga ickespridn­ingsavtale­t, har nyligen skjutits upp på grund av coronakris­en. Men krisen hindrar inte nya initiativ för vapenkontr­oll och nedrustnin­g. Ur ekonomisk synvinkel är ett beslut om Finlands anslutning till avtalet om kärnvapenf­örbud (TPNW) också lätt att fatta då ju stödpakete­n till de som drabbas av coronakris­en inte behöver skrivas upp med några ytterligar­e miljarder tack vare denna åtgärd.

Det förtjänar att tilläggas att 84 procent av finländarn­a (opinionsmä­tning av Kantar, 2019) vill att Finland underteckn­ar TPNW. Jag tror det vore mer demokratis­kt att göra så än att fortsätta att strunta i TPNW och samtidigt i folkopinio­nen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland