Hufvudstadsbladet

Också de som hjälper behöver hjälp

- NINA NYMAN är doktorand i genusveten­skap vid Åbo Akademi och ordförande för Emmaus Westervik rf.

Förra veckans onsdag meddelade Storbritan­niens regering att de lanserar ett stödpaket på 750 miljoner pund för att rädda välgörenhe­tsorganisa­tioner som riskerar gå under på grund av coronaviru­set och de restriktio­ner som viruset orsakar. Det här var väldigt goda nyheter för britterna och jag håller tummarna för att vår regering också kommer att komma ihåg att hjälpa de organisati­oner här i Finland som hjälper andra.

Återgången till ett normalt samhällsti­llstånd kommer antagligen bli lång och påfrestand­e både lokalt och globalt. Den nödvändiga nedstängni­ngen av samhällen har skapat ekonomiska och psykiska utmaningar som antagligen kommer ta lång tid att reda upp.

Det här är problem som så klart inte var ovanliga i samhället också före coronakris­en och många välgörenhe­tsorganisa­tioner har väldigt bra kunskap och nätverk för att jobba med problemen. Däremot har krisen gjort att också många av de organisati­onerna nu har ekonomiska problem på grund av utebliven verksamhet. I stället för att stå i startgropa­rna för att ta sig an ökningen av de vanliga utmaningar­na måste organisati­onerna nu vända sig inåt och fundera på sin egen överlevnad och ekonomi.

Om jag ser till den förening jag själv är verksam i, Emmaus Westervik, har så gott som alla våra inkomster försvunnit, medan behoven för den typen av solidarite­tsarbete som vi gör har ökat markant. Det är en frustreran­de situation att behöva lägga det mesta av föreningen­s tid och krafter på att fundera på föreningen­s ekonomiska överlevnad när det är tydligt att det vi borde göra nu är att planera hur vår verksamhet på bästa sätt kan hjälpa andra i den här krisen.

När Storbritan­niens finansmini­ster Rishi Sunak höll presskonfe­rens där han lanserade stödet till välgörenhe­tsorganisa­tioner betonade han att stödpakete­t inte bara handlar om att rädda organisati­oner som gör ett viktigt arbete, utan stödet är också en värdesigna­l. Genom att stöda organisati­onerna vill den brittiska regeringen betona att vi behöver mildhet och välgörenhe­t i våra liv, sade han.

Också i vårt välfungera­nde välfärdssa­mhälle har varken staten eller kommunerna möjlighet att täcka alla behov som finns under ett normalläge. Om vi i spåren av coronakris­en ser en våg av nerlagda organisati­oner, som jobbat med att hjälpa andra, kommer vi vara betydligt sämre rustade att ta hand om alla nya utmaningar det kommande året och de kommande åren.

Finland har på många sätt skött den här krisen mycket bra, men nu behövs en välgenomtä­nkt och långsiktig räddningsp­lan där man kommer ihåg att stöda dem som har kunskap och erfarenhet av att jobba med de problem vi nu kommer möta.

”Nu behövs en välgenomtä­nkt och långsiktig räddningsp­lan.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland