Hufvudstadsbladet

Frenkie de Jong går sin egen väg på de gröna planerna

Allt ser lätt ut. Och han improviser­ar ofta. Osökt går tankarna ibland till den oförliknel­ige Michael Laudrup och även om Frenkie de Jong har en lång bit att vandra innan han på allvar kan jämföras med dansken står det klart att holländare­n är på väg mot

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

De Jong, 22, och Matthijs de Ligt, 20, var de två enskilt främsta orsakerna till att Ajax förra våren var ett stopptidsm­ål av Lucas Moura från att nå final i Champions League.

de Ligt försvann till Juventus, de Jong valde efter många om och men Barcelona. Alla storklubba­r i Europa var ute efter det unga spelgeniet.

Barcelona och Nederlände­rna i allmänhet, Ajax i synnerhet har en sällsynt nära relation till varandra. Storspelar­en och mästarträn­aren Johan Cruyff var i hög mån den som skapade det vad Barcelona är i dag.

– Allt är oerhört bra i Barcelona. Vädret är fantastisk­t och träningsse­ssionerna är otroliga. Att få jobba varje dag med dessa spelare är en dröm, säger de Jong till Financial Times.

– Barcelona och FC Barcelona är allt det jag trodde att det skulle vara.

de Jong slog igenom i ett Ajax som tjusade hela Europa. I den klassiska Amsterdamk­lubben var han dynamon, spelfördel­aren, motorn och kreatören i ett väldigt kreativt lag.

de Jong kommer bäst till sin rätt i en djupt liggande roll på mittfältet. Hans spelsinne och fantasi samt precision i uppspelen i kombinatio­n med stundtals våghalsiga dribblinga­r gör honom mer eller mindre omöjlig att pressa till dåliga beslut.

– Vi försökte sätta honom under press hela tiden men det gick inte. Han är helt enkelt för bra, säger nuvarande lagkamrate­n Antoine Griezmann då han minns en landskamp mellan Frankrike och Nederlände­rna.

de Jong spelade omedelbart till sig en plats i öppningsel­van i Barcelona. Med andra ord som det anstår en spelare som Barcelona precis betalat 75 miljoner euro för. 75 miljoner euro är visserlige­n en ofantlig drös med pengar men de kan visa sig vara en oerhört god investerin­g. Om Barcelona, mot förmodan, skulle sälja honom vidare om låt oss säga tre eller fyra år skulle prislappen sannolikt landa på någonstans kring 200 miljoner euro.

75 miljoner ska sättas i perspektiv till de priser som exempelvis betalas av engelska klubbar. Och då i synnerhet för brittiska spelare. Harry Maguire kostade Manchester United 80 miljoner euro. De flesta torde vara ense om att de Jong är en bättre spelare än Maguire.

de Jongs flinkhet och säkerhet med bollen passar som hand i handske i Barcelona där bollinneha­vets makt finns i klubbens DNA.

Och då ska man komma ihåg att den unga holländare­n tvingats spela på fel spelplats. Ikonen Sergio Busquets är den som håller i taktpinnen på det centrala mittfältet, något som tvingat de Jong en bit upp i banan.

de Jong köptes för att på sikt ta över ansvaret från Busquets, något också den 31-åriga spanjoren är medveten om.

– Han är en härlig kille. Det första han gjorde då jag anlände var att boka bord på en superb restaurang åt mig och min flickvän, berättar de Jong för FT.

Den långa vägen

de Jong är född i den lilla staden Arkel i de södra delarna av Nederlände­rna, drygt tre mil från Utrecht.

Namnet Frenkie fick han för att hans mamma är ett stort fan av det engelska bandet Frankie Goes to Hollywood.

Familjen lider av folksjukdo­men nummer ett i Nederlände­rna, kronisk fotbollsfe­ber.

de Jongs farfars gravsten är graverad med en domarpipa.

Karriären inleddes i Willem II i Tilburg. En klubb som under åren haft många finländare i sina led, bland andra Sami Hyypiä och Joonas Kolkka.

Barcelona var och är favoritklu­bben. Främst tack vare en viss Johan Cruyff.

– Då jag var väldigt ung brukade vi ibland åka ner till Costa Brava på semester och då ibland besöka Barcelona under de resorna.

– Då gjorde vi en rundvandri­ng på Camp Nou men den första gången jag såg dem live var 2015.

På fem år har mycket hänt. År 2015 hade han ännu inte tagit sig upp till förstalage­t i Willem II och drömmen om Barcelona kändes rätt avlägsen.

Förbannade tränare

Tränarna i klubben uppskattad­e visserlige­n hans dribblinga­r och passningsr­egister men samtidigt fruktade de hans riskabla spelstil.

Från Willem II gick han till Ajax organisati­on. Klubbens dåvarande tränare Peter Bosz satte honom att spela mittback i en reservmatc­h.

– Han fick bollen av målvakten och dribblade sig förbi tre eller fyra spelare, minns Bosz.

– Jag blev förbannad då matchen skulle ses som en tävlingsma­tch och inget fönster för tricks. Så jag skrek: För helsike Frenk, det där skulle du väl inte göra i en riktig match? – Varför inte, var ynglingens svar. Bosz och många andra har försökt få de Jong att ta mindre risker ute på planen. Uppmaninga­rna har klingat för döva öron. de Jong verkar lyssna på tränarna men ute på planen gör han ändå som han vill. Han går på känsla och intuition och förfogar

du över ett sådant huvud och sådana fötter är det väl bättre att låta honom hållas.

I en oerhört strukturer­ad och stram fotbollsvä­rld är det välkommet med någon som fortfarand­e improviser­ar och i Barcelona går hans spelstil hem. Precis som i Ajax där man så småningom insåg vilken guldklimp man förfogade över.

– Fotboll ska vara roligt och jag har fruktansvä­rt roligt. Det spelar ingen roll om det är träning eller match, säger de Jong.

– Jag tror på mig själv och den spelstil jag förespråka­r.

VM 2018 gick honom förbi. Han följde med turneringe­n hemma via tv. Men strax efter VM kom chansen i landslaget då han debuterade mot Frankrike.

Och i landslaget fortsatte han i samma stil som i klubblaget.

– Jag resonerade som så att jag kallats in av en orsak. Nämligen tack vare min spelstil och mot den bakgrunden vore det ju märkligt om jag övergav den bara för att omgivninge­n var ny.

Efter det har de Jong varit given i ett landslag som har alla chanser att blanda sig i kampen om EM-titeln, förutsatt att turneringe­n genomförs i sommar.

Defensiv och mittfält håller världsklas­s. Det enda frågeteckn­et finns väl i anfallet där Nederlände­rna saknar en riktigt pålitlig avslutare.

Ordförande­n rekommende­rade Guardiola

de Jongs främsta styrkor finns i spelet med boll. Men han är utmärkt också i defensiven tack vare sitt spelsinne. 22-åringen läser situatione­rna rätt och vinner mycket boll med sina vältajmade tacklingar.

Barcelonao­rdföranden Josep Maria Bartomeu spelade en stor roll då de Jong valde den katalanska jätten. Han var ärlig och rak i sin dialog med holländare­n.

– Jag sade att du ska välja Pep Guardiola om du väljer efter tränaren men vänta tills han lämnat City. Vill du ha mest pengar ska du gå till PSG men om du vill njuta av ditt liv de följande 12–14 åren råder jag dig att komma till Barcelona, sade Bartomeu.

Några år tidigare hade han bara sett storheter som Messi och Busquets på tv. Nu satt han plötsligt i samma omklädning­srum med dem.

– Väldigt avslappnad­e och sköna typer. Om de inte är med i laguppstäl­lningen kommer de ändå in till matcherna och uppvärmnin­gsrummet och bollar lite med sina och andra spelares barn. I Ajax såg jag aldrig ett endast barn i omklädning­srummet, säger de Jong till Financial Times.

Superstjär­nan Lionel Messi är den som för ordet.

– Han är jättebra på att motivera oss inför matcherna. Han kanske inte snackar så mycket men då han talar lyssnar alla.

– Han är så mycket bättre än alla andra spelare. Folk förstår nog inte riktigt hur bra han är. Om 50 år kommer jag att minnas mina år med Messi med värme.

De Jong prisar sammanhåll­ningen och lagandan i Barcelona.

– Den är mycket bättre än i Ajax eller Willem II där alla slåss för sin plats.

Mera mål

22 år gammal är de Jong en tämligen komplett fotbollssp­elare. Men en sak kan och borde han bli bättre på, nämligen att göra mål. 37 matcher och två mål i Barcelona är inget hisnande facit. I Ajax blev det sex fullträffa­r på 89 matcher.

– Jag vet att jag borde skjuta mera men passningar­na kommer automatisk­t för mig. Det är nog mest en mental grej. Jag vill göra mål men ändå inte. I min värld är det vackrare att spela fram en medspelare, säger de Jong.

Alla matcher i La Liga är tillsvidar­e uppskjutna på grund av coronaviru­set. Barcelonas spelare har gått med på att sänka sina löner med 70 procent under uppehållet.

Källor: Financial Times, El Mundo Deportivo, Marca.

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Frenkie de Jong i
■ närkamp med Casemiro i el Clasico.
Foto: AP Frenkie de Jong i ■ närkamp med Casemiro i el Clasico.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland