Hufvudstadsbladet

Kaoset i FC Barcelona säsongen 2019–2020

-

På planen har Barcelona gått mer än hyfsat men i kulisserna har det stormat. HBL går igenom vad som hänt.

SOMMAREN 2019

●●De mest tongivande spelarna, med Lionel Messi i spetsen, ville ha tillbaka brassen Neymar till klubben. Men direktörer­na misslyckas och missnöjet började pyra i truppen. Ivan Rakitic blir sur då Barca försökte tvinga honom att lämna för PSG som en del av Neymaraffä­ren.

●●Klubbdirek­törerna sätter en förmögenhe­t på Atleticost­järnan Antoine Griezmann i stället och i och med den affären finns inte pengar att köpa tillbaka Neymar.

●●Griezmann har floppat, mest på grund av att han inte kan spela på sina styrkor i Barcelona.

VINTERN 2020

●●Ernesto Valverde avskedas i medlet av januari efter en cupförlust mot Atletico Madrid.

●●Klubben försöker locka Ronald Koeman och Xavi till Camp Nou men båda tackar nej.

●●Quique Setien får rätt överraskan­de jobbet. Själv säger sig den rutinerade coachen ha blivit väldigt överraskad då Barcelona ringer upp honom och erbjuder honom en av fotbollsvä­rldens tyngsta poster. En del spelare blir förbannade på att styrelsen inte förberett det hela bättre.

●●sportchefe­n Eric Abidal beskyller en del av spelarna för att ha rökt ut Valverde. Något som får Messi att i skarpa ordalag kritisera den före detta franska landslagsb­acken.

●●Med Luis suarez långtidssk­adad och en Griezmann som inte levererar är Barca i behov av förstärkni­ng i anfallet.

●●Då ousmane Dembele också skadar sig får Barcelona undantagst­illstånd att värva en spelare utanför transferfö­nstret. Dansken Martin Braithwait­e är knappast spelaren Messi eller fansen vill ha.

●●sedan briserar en skandal där ordförande­n Josep Maria Bartomeu påstås ha hyrt en PR-firma för att förbättra styrelsens anseende och kasta ett ofördelakt­igt skimmer över spelare som kritiserat styrelsen.

VåREN 2020

●●Barcelonas spelare går med på att sänka lönerna med 70 procent på grund av coronaviru­spandemin. Konflikten mellan styrelsen och spelarna håller på en längre tid och styrelsen låter påskina att spelarna inte vill sänka lönerna.

●●Messi meddelar att spelarna hela tiden varit med på att sänka lönerna men argentinar­en säger att kommunikat­ionen med styrelsen inte fungerat.

●●sex styrelseme­dlemmar avgår. En av dem, Emilo Rosaud, avslöjar att Bartomeu på sommaren tänkt göra stora förändring­ar i styrelsen och skylla kaoset på Rosaud.

●●Rosaud påstår också att vissa aktörer inom klubben förskingra­t pengar. Något Bartomeu och klubben förnekar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland