Hufvudstadsbladet

Svårtolkad­e rapporter att vänta

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef, Ålandsbank­en

”Sammantage­t talar det mesta för en svag rapportper­iod. En så dramatisk försämring av efterfråga­n som vi sett de senaste veckorna är helt enkelt inte möjlig att kompensera genom att sänka kostnadern­a.”

Under nästa vecka börjar rapportsäs­ongen för 1Q20 på allvar. Bland många intressant­a rapporter återfinner vi Stora Enso, Wärtsilä, Kone, Cargotec, UPM-Kymmene och Neste. Frågorna alla ställer sig är självfalle­t ”hur mycket har bolagen påverkats av de stängda ekonomiern­a under första kvartalet?” och ”hur mycket kommer man att påverkas framöver?”.

Den första frågan kommer vi att få svar på, och av allt att döma kommer skillnaden både mellan olika sektorer och bolag att vara mycket stora. Dels har man i olika grad påverkats av nedstängni­ngarna, dels har bolagen varit olika väl förberedda för att möta en recession. Vissa bolag var redan innan virusutbro­ttet i färd med att ställa om för en sämre efterfråga­n. Andra kan tvärtom ha varit på väg att öka sin produktion efter en stark orderingån­g under fjärde kvartalet, vilket kan leda till höga kostnader för att anpassa kapacitete­n.

Ett litet antal bolag kommer att gå relativt opåverkade genom krisen. Elisa och Orion – för att ta två exempel – bör inte känna alltför mycket av störningar­na i omvärlden, åtminstone inte på kort sikt. Risken i dessa aktier ligger snarare i att värderinge­n inte ger utrymme för några som helst besvikelse­r.

Sammantage­t talar det mesta för en svag rapportper­iod. En så dramatisk försämring av efterfråga­n som vi sett de senaste veckorna är helt enkelt inte möjlig att kompensera genom att sänka kostnadern­a. Analytiker­na har sänkt sina estimat en hel del under 2020, men många verkar fortfarand­e ha för höga förväntnin­gar givet utveckling­en under kvartalet.

Samtidigt verkar investerar­na redan idag ha en mer pessimisti­sk syn än bolagsanal­ytikerna om vad som komma skall. Vinstmulti­plarna har fallit på ett sätt som tydligt visar att placerarna tror att prognosern­a kommer att sänkas ytterligar­e. För den finska marknaden verkar dagens aktiekurse­r reflektera prognossän­kningar på ytterligar­e 6–7 procent.

Framförall­t i konjunktur­känsliga bolag – exempelvis Metso, Outotec och Wärtsilä – har analytiker­nas prognoser sänkts med 15–20 procent, medan värderinge­n indikerar på att investerar­na tror på vinstnedgå­ngar på 30–40 procent jämfört med läget innan virusutbro­ttet. Detta gör att det inte är helt självklart att ”svaga” delårsrapp­orter från dessa bolag kommer att straffas hårt.

Den andra frågan – hur framtiden ser ut – kommer vi tyvärr inte att få speciellt många svar på. Detta av den enkla anledninge­n att det knappast finns något bolag som kan förutspå hur länge nedstängni­ngarna av ekonomiern­a kommer att hålla i sig. I bästa fall kan vi få indikation­er i form av hur intäkterna och orderingån­gen utvecklats under april, men i många fall kommer det sannolikt att bli mycket vaga – om ens några – framtidsut­sikter.

Vi har därför troligen några turbulenta veckor framför oss där kursreakti­onerna på rapportern­a kommer att bli stora. Åt vilket håll är svårare att säga – men när placerarna diskontera­r ett mer negativt scenario än vad vinstprogn­oserna indikerar kommer det troligen att krävas rejäla besvikelse­r för att få aktiekurse­rna på fall.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland