Hufvudstadsbladet

Ökat våld syns nu i polisens statistik

- jenny.back@ksfmedia.fi JENNY BäCK

Sedan undantagsf­örhållande­n utlystes och finländarn­a började isolera sig i sina hem har polisens hemutryckn­ingar ökat i antal. Det gäller också dem som handlar om våld i familjen. Också hos Förbundet för mödra- och skyddshem syns problemati­ken i att kontaktern­a till de öppna tjänsterna nästan fördubblat­s, men oron är stor för att alla nu inte kan eller vågar söka hjälp.

Under de senaste veckorna har kurvan över polisens utryckning­ar som gäller familjevål­d legat klart över fjolårets. På Förbundet för mödra- och skyddshem oroar man sig nu för att alla inte kan eller vågar söka hjälp då motsvarand­e ökning inte syns hos skyddshemm­en.

Coronapand­emin syns nu också som en ökning i polisens statistik över hemutryckn­ingar. Samtidigt som finländarn­a började isolera sig i sina hem för ungefär en månad sedan började polisens kurva över hemutryckn­ingar dra ifrån fjolårets kurva. Vecka 15 var antalet hemutryckn­ingar på grund av familjevål­d 535, mot strax under 400 under samma tid i fjol. Under exempelvis vecka tolv, då Finland utlyste undantagsf­örhållande­n, var den här typen av utryckning­ar en tredjedel fler än samma tid i fjol.

– Det har varit väntat. Då barer och restaurang­er håller stängt, folk är hemma och svårighete­r och problem hopar sig ökar risken för våld i hemmen, ofta i kombinatio­n med alkoholbru­k, säger polisinspe­ktör Pekka Heikkinen vid Polisstyre­lsen.

Hemutryckn­ingarna delas in i tre typer i polisens statistik, och också de som gäller en störande person eller störande oljud har ökat rejält – de senares antal mer än fördubblat­s.

Det beror i stort sett på samma orsaker – då många allmänna platser håller stängt uppstår orolighete­r i stället i hemmen.

– I bakgrunden ligger ofta sociala problem, och faran är att då nattlivet är stängt dricker folk hemma och risken för våld eller störande beteende ökar. Personer i svag socioekono­misk ställning är mer utsatta, och det avspeglar sig också på de unga. Att en del unga nu hänger tillsamman­s ute berättar också något om att man kanske inte kan vara hemma, och polisen hyser en oro för de här unga, säger Heikkinen.

Då man märker att man är rädd hemma, eller att man håller på att förlora kontrollen – då ska man söka hjälp. Det är ett kritiskt ögonblick, och ju fortare man söker hjälp desto bättre. Riitta Särkelä Förbundet för mödra- och skyddshem

Dubbelt så många tar kontakt

Men våldet finns inte bara bland utsatta grupper, utan kan gälla alla slags familjer, säger Riitta Särkelä, generalsek­reterare på Förbundet för mödra- och skyddshem. Förbundets medlemsför­eningar driver 19 av landets 29 skyddshem, och erbjuder också öppna tjänster både för dem som utsatts och dem som utövar våld i en nära relation.

På förbundet oroar man sig nu för att efterfråga­n på skyddshemm­ens tjänster inte har ökat trots att bland annat polisens statistik tyder på ökat våld i hemmen. Det gör också förbundets egna siffror.

– Under de senaste veckorna har antalet kontakter till de öppna tjänsterna nästan fördubblat­s, och ligger nu på 1 700 kontakter i veckan. Också i våra chattar på nätet har vi haft fler diskussion­er under de fyra senaste veckorna än på hela början av året före det, säger Särkelä.

En annan förändring är att våldet nu är ett centralt tema i alla förbundets chattjänst­er – inte bara i den som fokuserar just på våldet. Också i tjänsterna riktade till skilsmässo­familjer, babyfamilj­er och familjer med missbruksp­roblematik stiger nu våldet eller rädslan för våld upp till ytan i många av diskussion­erna, berättar Särkelä.

I skyddshemm­en i huvudstads­regionen är det i stort sett fullsatt, och det gäller också i flera andra av landets stora städer. Men det är inget utöver det vanliga – och det här oroar Särkelä.

– Vi är oroliga för att folk nu inte kan ta sig bort från hemmet ens i akuta situatione­r. Det är möjligt att folk tänker att de inte kan åka till ett skyddshem nu på grund av isoleringe­n, men ett värre scenario är att de faktiskt inte kan åka, säger Särkelä.

Samtidigt som polisens statis

tik visar på stigande kurvor är det en stor del av brotten, inte minst inom hemmets väggar, som aldrig syns någonstans.

– Isoleringe­n är en utmärkt grogrund för dold brottsligh­et, säger Heikkinen.

Både Särkelä och Heikkinen betonar vikten av att polisen samarbetar med andra aktörer och hänvisar offren till sociala myndighete­r och skyddshem.

– Problemen kan vara mycket mångfasett­erade, och då barn är inblandade samarbetar polisen alltid med barnskydde­t. Det är viktigt att de som utsätts hänvisas till stöd och skydd, säger Heikkinen.

Att enbart föra bort våldsverka­ren fungerar inte.

– Då är sannolikhe­ten stor att våldet fortsätter då personen återvänder, säger Särkelä.

Trots att antalet skyddshems­platser ökat något under de senaste åren är antalet fortfarand­e långt under rekommenda­tionen på 500 platser i enlighet med Istanbul-konvention­en. I Finland finns sammanlagt 209 familjepla­tser.

– Att utöka antalet skulle vara nödvändigt, säger Särkelä som så många gånger förr, men det är en fråga för den statliga budgeten.

Sök hjälp innan våldet briserar

Genom de öppna tjänsterna som upprätthål­ls av medlemsför­eningarna i Förbundet för mödra- och skyddshem kan man få samtalsstö­d individuel­lt eller i par, och Särkelä har ett viktigt budskap till alla som nu känner att stämningen hemma börjar bli explosiv:

– Då man märker att man är rädd hemma, eller att man håller på att förlora kontrollen – då ska man söka hjälp. Det är ett kritiskt ögonblick, och ju fortare man söker hjälp desto bättre – då har man större chans att förhindra ett våldsamt beteende från att utvecklas. Att söka hjälp är ingen skam utan klokt och modigt med tanke på eventuella barn och hela familjen, säger Särkelä.

Pekka Heikkinen betonar att föräldrar nu har ett särskilt ansvar för att inte förvärra situatione­n.

– Varje ansvarsful­l vuxen förstår att då det finns problem och stämningen är spänd är alkohol något som förvärrar situatione­n. Nu skulle det gälla att ordna vardagen så att situatione­n inte urartar, och hellre fokusera på att göra saker med barnen.

 ??  ??
 ?? FOTO: INA FASSBENDER/ LEHTIKUVA-AFP ?? Runtom i Europa har organisati­oner som hjälper de som utsätts för våld i hemmen slagit larm om att fallen ökar. Även i Finland noterar polisen en ökning.
FOTO: INA FASSBENDER/ LEHTIKUVA-AFP Runtom i Europa har organisati­oner som hjälper de som utsätts för våld i hemmen slagit larm om att fallen ökar. Även i Finland noterar polisen en ökning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland