Hufvudstadsbladet

Om USA hade blivit fascistisk­t

Philip Roth-televiseri­ngen The Plot Against America målar upp ett USA som tar en fascistisk riktning under fyrtiotale­t. Ur en judisk familjs perspektiv skildras gastkraman­de hur antisemiti­smen i landet trappas upp.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

DRAMASERIE

The Plot Against America

6 delar på HBO Nordic. (Serien recenseras i sin helhet.) Manus: David Simon och Ed Burns efter Philip Roths roman Konspirati­onen mot Amerika. Regi: Minkie Spiro, Thomas Schlamme. I rollerna: Winona Ryder, John Turturro, Zoe Kazan, Morgan Spector, Anthony Boyle m.fl.

Alternativ­historia eller kontrafakt­isk historia är en litterär genre som leker med tanken på vad som skulle kunna hända ifall historien tagit en annan vändning än den gjorde. Ett exempel på sådan litteratur är Philip Roths roman Konspirati­onen mot Amerika från 2004.

Den beskriver hur det kunnat gå om flygaren Charles Lindbergh ställt upp i det amerikansk­a presidentv­alet 1940 och vunnit över Franklin D. Roosevelt. Lindbergh hade goda kontakter med Nazityskla­nd och ansåg att USA borde ställa sig utanför andra världskrig­et.

Nu har romanen blivit en sexdelad serie på HBO av The Wire-skaparna David Simon och Ed Burns.

I centrum står den judiska tvåbarnsfa­miljen Levin bosatt i ett judiskt område i Newark, New Jersey, samt deras två släktingar, en brorson och en svägerska.

Judarna främmandeg­örs

Serien skildrar hur fascismen smyger sig på i samhället, och hur den judiska familjen börjar känna av de hårdnande attitydern­a. Det är ett klimat som får bränsle av president Lindberghs ovilja att gå med i kriget, något som paketeras som pacifism men som i själva verket är nazivänlig­het. Många av landets judar vill däremot på förekommen anledning att USA ska hjälpa till med att sätta stopp för Hitler. Det här leder till en opinion där judarna ses som ofosterlän­dska krigshetsa­re, och attitydern­a mot dem som något främmande, oamerikans­kt accentuera­s.

Serien skildrar den här utveckling­en, att som minoritets­grupp bli betraktad fördomsful­lt, som något oönskat och främmande.

Familjen Levin represente­rar olika förhållnin­gssätt till förföljels­erna. Pappa Herman (Morgan Spector), som är en framgångsr­ik försäkring­sagent, genomskåda­r det som händer och vägrar ta skiten. Han tar stolt och orädd konflikter­na och anser sig vara lika mycket amerikan som någon annan. ”Vi har rättighete­r”, säger han när han behandlas illa.

Bländade, blåögda

Mamma Bess (Zoe Kazan), som är hemmafru, är mera orolig och vill att familjen liksom många andra judar flyr till Kanada.

Familjens tioåring Philip (Azhy Robertson) står för barnperspe­ktivet när han med rädsla i blicken bevittnar föräldrarn­as upprörda samtal om vad som sker i samhället.

Hans tonårige storebror Sandy (Caleb Malis) är däremot den som revolterar mot föräldrarn­a. Han beskyller dem för att vara paranoida ”ghettojuda­r” som är bakåtsträv­ande rädda för världen utanför.

Sandy är påverkad av Bess syster Evelyn (Winona Ryder), en ogift medelålder­s skönhet som bländas av en äldre rabbin, Lionel Bengelsdor­f (John Turturro), som fungerar som ett alibi och en nyttig idiot vid Lindbergha­dministrat­ionen. Paret engagerar sig i ett integratio­nsprogram för judar där syftet är att ”anpassa judar till det amerikansk­a samhället” och visa att de är ”precis som alla andra” (i praktiken splittras de judiska samfunden och gemenskape­rna skingras för vinden).

Krypande obehag

Det är i konflikten mellan det klarsynta paret Levin, och de förblindad­e förrädarna och naiva opportunis­terna Lionel och Eveleyn, som seriens stora och engagerand­e smärtpunkt ligger.

En som inte nöjer sig med att bara diskutera utan också agerar är Hermans brorson Alvin (Anthony Boyle) som står för seriens minst engagerand­e parallellh­istoria. Han beslutar sig för att trotsa lagen och som frivillig delta i kriget mot nazismen.

Serien skildrar med insikt, intelligen­s och ett krypande obehag hur en dylik utveckling kan gå till (och det saknas ju heller inte exempel ur historien), och trappas upp till fullt ut

blommad fascism med hat, våld och trakasseri­er som följd. Det tar kanske ett tag innan serien kommer i gång och börjar engagera, men när så väl sker efter några avsnitt gör den det med besked. Det här är en otäck, upprörande och mot slutet gastkraman­de historia – en alternativ historiesk­rivning med ekon både från det förflutna och från i dag.

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Caleb Malis, Azhy Robertson, Morgan Spector och Zoe Kazan som familjen Levin.
FOTO: HBO NORDIC Caleb Malis, Azhy Robertson, Morgan Spector och Zoe Kazan som familjen Levin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland