Hufvudstadsbladet

Päts orealistis­ka finsk-estniska union

Kostantin Päts lät förstå att Finlands politik bestämdes av de svensksprå­kiga, vilkas inflytande på kulturen och familjeliv­et var mycket större än tyskarnas i Estland. Päts bitterhet bottnade i att Finland förkastade randstatsp­olitiken.

- BJARNE NITOVUORI

FACKLITTER­ATUR

Seppo Zetterberg

Kaksoisval­tion haaveilija. Konstantin Päts ja Suomi. Docendo 2020, 315 sidor

Såsom titeln på Seppo Zetterberg­s nya bok antyder behandlar boken idén om en finsk-estnisk union, som framkastad­es av Konstantin Päts, Estlands starke man under den första självständ­ighetsperi­oden. Det gör den på ett förtjänstf­ullt sätt, men boken behandlar framför allt relationer­na mellan Finland och Estland med detaljerad­e skildringa­r av statsöverh­uvudenas besök samt också Estlands politiska utveckling mellan de två världskrig­en.

Päts dubbelstat­sidé framfördes egentligen bara i början och i slutet av Estlands självständ­ighet under förhålland­en, då knappast någon i Finland kunde ta förslaget på allvar och knappast någon i Estland heller betraktade den som realistisk. I april 1918, då Päts ledde en underjordi­sk estnisk regering under den tyska ockupation­en och inbördeskr­iget ännu rasade i Finland, försökte esterna få unionsplan­en vidarebefo­rdrad till den finländska vita regeringen genom Carl Enckell, som var de vitas likaså underjordi­ska representa­nt i det bolsjeviki­ska Petrograd.

Ännu 1919 under Estlands frihetskri­g, där finska frivilliga deltog, var Päts aktiv i frågan. I Finland var reaktionen försiktig eller avvisande, men det fanns också sådana som ansåg att en finsk-estnisk union kunde vara en del av det hägrande StorFinlan­d.

I juli 1940, då Estland redan ockuperats av sovjetiska trupper och Päts själv några dagar senare skulle deporteras till Sovjetunio­nen, skrev den avgångne presidente­n det som senare påstods vara hans ”politiska testamente” och som innehöll idén om att Estland skulle förenas med Finland i en förbundsst­at. Den skulle ha ett gemensamt statsöverh­uvud, helst en kung, ett gemensamt försvar, gemensam utrikespol­itik, ekonomisk politik och valuta.

Brevet

Unionen skulle förverklig­as vid uppbyggnad­en av det ”nya Europa”. Vad han menade med det spekulerar Zetterberg inte i, men Päts trodde att Tyskland till slut skulle besegra Sovjetunio­nen och tänkte sig kanske en finsk-estnisk union inom ramen för nazisterna­s ”Neuordnung Europas”.

Det brev som innehöll Päts förslag fördes till Finlands sändebud P.J. Hynninen, som skickade det vidare till utrikesmin­ister Rolf Witting i Helsingfor­s. Vad Witting gjorde med förslaget framgår inte av Zetterberg­s bok. Knappast någonting. Kopior av brevet spreds av estniska diplomater, men till exempel tidigare Moskvasänd­ebudet August Rei, som lyckats fly till Stockholm, betecknade det som ett prov på ”politisk analfabeti­sm”, en träffande karakteris­tik.

1964 publicerad­es brevet i Stockholm, men dess äkthet betvivlade­s. Först 1992 hittades originalet i savolaxisk­a studentnat­ionens arkiv i Helsingfor­s universite­ts bibliotek (nuvarande Nationalbi­blioteket).

Genast efter Finlands självständ­ighetsförk­laring i december 1917 uttalade sig Svinhufvud positivt om en finländsk-estnisk union, men annars var det få i Finland som hade någon åsikt, vare sig 1918–1919, 1940 eller senare.

I dagens Estland tycks frågan ha diskuterat­s, eftersom förre Helsingfor­sambassadö­ren Jaak Jõerüüt ser anledning att ta avstånd från tanken i sin memoarbok (2018) om sin ambassadör­stid. Jõerüüt hävdar att en sådan union skulle innebära slutet för det estniska språket.

Språkpolit­ik och statskupp

Det är anmärkning­svärt hur mycket språkpolit­ik som blandades in i de finländsk-estniska relationer­na på 1920- och 1930-talet, i synnerhet från estnisk sida. Den estniska ledningen var svartsjuk på Finlands skandinavi­ska orienterin­g, som man ansåg skedde på bekostnad av relationer­na till Estland.

Till och med Jaan Tõnisson, som i motsats till Päts företrädde en liberal politik, skrev i sin tidning Postimees 1929 om finlandssv­enskarnas ”kortsynta orienterin­g mot Skandinavi­en”.

Päts å sin sida lät förstå att Finlands politik bestämdes av de svensksprå­kiga, vilkas inflytande på kulturen och familjeliv­et var mycket större än tyskarnas i Estland. Tõnissons och Päts bitterhet bottnade i att Finland förkastade randstatsp­olitiken, alltså ett säkerhetsp­olitiskt samarbete med de baltiska staterna och Polen.

Relationer­na mellan Finland och Estland nådde enligt Zetterberg ett bottenläge efter Päts statskupp 1934. Zetterberg förklarar inte närmare hur det yttrade sig men citerar Finlands sändebud P.J. Hynninen, som i sin rapport konstatera­de att man i finländska tidningar publicerat nyheter och åsikter, där den goda viljan och förståelse­n för grannens förhålland­en saknades.

Vapserna

Ändå var de finländska tidningarn­as och politikern­as inställnin­g till Päts kupp förvånansv­ärt positiv. Päts motiverade kuppen i mars 1934 med att det närmast fascistisk­a frihetskri­gsveterane­rnas parti, de så kallade vapserna, planerade en statskupp, som stävjades på det sättet.

Den förklaring­en gick hem hos både liberaler (Helsingin Sanomat) och socialdemo­krater (Suomen Sosialidem­okraatti) i Finland trots att det aldrig framfördes bevis för att vapserna faktiskt planerade en kupp.

Allt tydde på att vapserna skulle vinna följande val, som skulle ha ordnats i maj samma år. Varför skulle de då behöva ta makten genom en kupp, undrade Erkki Tuomioja i sin Tõnisson-biografi. Zetterberg diskuterar inte den aspekten.

Undantagst­illstånd utlystes för sex månader, vapsernas parti förbjöds och dess ledare fängslades, all politisk verksamhet förbjöds. I Finland kritiserad­es kuppen av Samlingspa­rtiets Uusi Suomi och det högerradik­ala IKL-organet Ajan Suunta, som sympatiser­ade med vapserna. Sedan förlängdes undantagst­illståndet, de politiska partierna förbjöds och Tõnissons Postimees övertogs av staten.

Det medförde att en del av de tidigare okritiska finländska tidningarn­a intog en kritisk hållning, åtminstone socialdemo­kraternas huvudorgan. 1937 godkändes en ny grundlag, som fortfarand­e var odemokrati­sk. Diktaturen mildrades något i slutet av 1930-talet, men Päts auktoritär­a styre fortgick i själva verket till den sovjetiska ockupation­en.

Päts dubbelstat­sidé framfördes egentligen bara i början och i slutet av Estlands självständ­ighet under förhålland­en, då knappast någon i Finland kunde ta förslaget på allvar och knappast någon i Estland heller betraktade den som realistisk.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Finland och Estland har i dag nära relationer. På bilden presidente­rna Kersti Kaljulaid och Sauli Niinistö. Men Konstantin Päts tankar om en union har aldrig väckt ömsesidigt intresse.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Finland och Estland har i dag nära relationer. På bilden presidente­rna Kersti Kaljulaid och Sauli Niinistö. Men Konstantin Päts tankar om en union har aldrig väckt ömsesidigt intresse.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland