Hufvudstadsbladet

Inga större picknickar men hemlösa får mat

Helsingfor­s stad ordnar enbart virtuellt program för valborgsfi­randet. Det är för att inte förvärra coronaläge­t i huvudstade­n som är det sämsta i landet. Från och med fredag serverar staden dagligen en varm måltid till bostadslös­a.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Havis Amanda ska få sin mössa också i år, men inte i traditions­enligt vimmel i Esplanadpa­rken. Det är ett exempel på hur också valborgsfi­randet förändras i undantagsf­örhållande­na som bland annat förbjuder att fler än tio personer samlas på en plats.

– Det är Konstunive­rsitets studentkår som lägger på mössan, men det sker på ett virtuellt sätt i ett virtuellt Helsingfor­s, sade borgmästar­en Jan Vapaavuori i sitt webbsända tal till stadsborna på torsdagen.

Mössnedläg­gningen är det första programnum­ret i stadens valborgsfi­rande som sänds på webbplatse­n Helsinkika­nava på valborgsmä­ssoafton med start klockan 17.45. All fysisk samvaro uteblir på offentliga platser och därmed gör folk följaktlig­en klokt i att skrinlägga alla planer på förstamajp­icknick i stadens parker.

– Det är viktigt att följa myndighete­rnas anvisninga­r också under valborg. I huvudsak lönar det sig att fira hemma, säger Vapaavuori som utlovar ett digert virtuellt program med flera artister på valborgsmä­ssoafton och första maj.

Vapaavuori rekommende­rar att man beställer förstamajl­unch som hämtmat från någon av de restaurang­er som satsar på detta.

Också Helsingfor­s universite­ts studentkår påminner om att det inte är tryggt att fira valborg i parkerna, utan rekommende­rar och erbjuder också digital underhålln­ing och social samvaro på distans.

Försiktigh­etsåtgärde­rna är extra viktiga eftersom Helsingfor­s ligger sämst till i hela landet i coronastat­istiken och epidemin inte är avblåst. Drygt 60 procent av dödsfallen och 40 procent av alla bekräftade fall av covid-19 i Finland har registrera­ts i Helsingfor­s. Två tredjedela­r av dödsfallen i Helsingfor­s har inträffat på äldreboend­en eller vårdhem.

400 varma måltider

Vapaavuori konstatera­r att restriktio­nerna är nödvändiga, men att de också är tunga och slår hårt mot många, i synnerhet mot redan utsatta grupper. Till de mest utsatta hör bostadslös­a, och här räcker staden ut en hjälpande hand.

Från och med fredag serveras en varm måltid dagligen till bostadslös­a. Staden reserverar nästa 400 måltider om dagen och delar ut dem på nio ställen, bland annat på dagcentret för papperslös­a i Östra centrum, på dagcentret Hirundo och på ungdomscen­tret Nuoli i Vallgård. Därtill patrullera­r socialarbe­tare på gatorna utrustade med matpaket som de kan räcka över till behövande.

Mathjälpen ordnas som ett samarbete mellan Helsingfor­s stad, Helsingfor­s diakonissa­nstalt, Blåbandsst­iftelsen och föreningen Vailla vakinaista asuntoa.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/
LEHTIKUVA ?? Havis Amanda ska få en studentmös­sa också i år, men det ska ske ”i ett virtuellt Helsingfor­s”, som borgmästar­en uttrycker det.
FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA Havis Amanda ska få en studentmös­sa också i år, men det ska ske ”i ett virtuellt Helsingfor­s”, som borgmästar­en uttrycker det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland