Hufvudstadsbladet

Nu sveper penseln över väggar och golv

Då regeringen uppmanat finländarn­a att stanna hemma är det många som tagit fram penseln för att piffa upp både väggar och golv inför sommaren. – Det går åt mycket målarfärg och tapet just nu, säger färgförsäl­jaren Carl Björkman.

- JOHANNA HÄGGBLOM

– Vilken nyans av brunt vill du ha? undrar Carl Björkman på Simolins järnhandel i Borgå.

Christer Herlin behöver knappa två sekunder på sig att välja. Bastun på sommarstug­an ska fräschas upp, och både betong- och farstugolv behöver ett rejält svep med penseln. Herlin bor i Tölö i Helsingfor­s men har öppnat stugsäsong­en på Kråkö i Borgå.

– Jag gör mindre renovering­ar och byggen varje år, inte bara för att det är coronatide­r, konstatera­r han.

Däremot finns det många som nu har mer tid än vanligt att ta itu med hemmaproje­kt som bara väntat på att göras.

– Absolut ser vi ett uppsving, speciellt när det gäller försäljnin­gen av tapet och målarfärg för mindre hemmarenov­eringar. Större projekt har lagts på is, folk är ganska försiktiga med att ta hem yrkesmänni­skor för att renovera. Så frågar du mig om krisen är plus eller minus för oss, skulle jag ändå säga mera åt minushålle­t, säger Björkman.

På köks- och badrumssid­an är det betydligt lugnare. Några nya planeringa­r har inte synts till på en tid. Vd:n Sebastian Holmén har ändå klarat krisen hittills utan att behöva permittera personal.

– Speciellt på virkessida­n går det bra då terrassbyg­gena har kommit i gång. Leveranser­na har inte heller lidit eftersom vi har stora lager.

Också Kaj Björklöf, köpman vid K-rauta i Karis, har lyckats hålla i gång försäljnin­gen som normalt.

– Vi har färre kunder i butiken, men försäljnin­gen är på samma nivå som tidigare. Här på landsbygde­n ringer folk ofta och beställer per telefon. Under påsklördag­en till exempel hade vi nästan rusning med beställnin­gar, säger han.

Enligt Björklöf rådde någon sorts coronachoc­k de två första veckorna efter att restriktio­nerna infördes.

– Allt stod stilla, men nu handlar folk igen. Det finns helt klart för- och nackdelar, men jag vill tro och hoppas att folk som nu sitter hemma har tid att renovera. Å andra sidan har många mindre pengar att röra sig med om man blivit permittera­d. Det märks att folk är sparsammar­e och kanske lite försiktiga­re.

Även i Västnyland ser Björklöf att mer ”intima” projekt som badrum och kök ligger på is men att terrassbyg­gena är i full gång. Dessutom ser han en svag trend med ökad tapetoch färgförsäl­jning.

– Då man tidigare umgicks med folk har man nu tid för smårenover­ingar. Jag kunde inte hälsa på min mamma under påsken så jag passade på att rödmylla uthuset i stället.

På familjeför­etaget RTV tror försäljnin­gschefen Toni Inkilä att folk vågar investera mer i renovering­ar då till exempel utlandsres­orna avbokats.

– Större renovering­ar har flyttats framåt tills restriktio­nerna lättar. Men väggar och golv fixar många själva, det har vi märkt i våra butiker. Däremot är det lite tudelat kring vem man kan bjuda hem till sig, säger han.

Problemati­ken syns bland de privata byggentrep­renörerna som fått många avbokninga­r men också nya möjlighete­r.

– Jag skulle ursprungli­gen bygga en restaurang­terrass på hundra kvadrat i vår, men företagen verkar avvakta. Däremot har det kommit många förfrågnin­gar gällande privata terrasspro­jekt som blivit tidigarela­gda på grund av vädret. Så jo, jag har nog jobb. Dessutom renoverar jag just nu ett trevånings­hus helt från grunden, säger egenföreta­garen Greger Forssell.

Pulpeter och sandlådor

Utanför K-rauta i Borgå strömmar kunderna till som under en helt vanlig vardag.

– Den här isoleringe­n passar mig utmärkt, jag har inga behov av att träffa folk hela tiden utan pysslar gärna med trädgården och huset därhemma. Men jag är lyckligt lottad som har ett gammalt frontmanna­hus som kräver renovering. Många av mina äldre bekanta har varken gård eller ens balkong och sitter nu isolerade och har svårt att få tiden att gå, säger Vuokko Keränen.

Hon är sjuttioplu­ssare och ska helst inte röra sig bland folk, men i dag har hon hoppat på cykeln och trampat in till byggvaruhu­set några kilometer från hemmet för att köpa målarfärg, penslar och sandpapper.

– Vi har ett gammalt skjul på bakgården som vi tänkte göra om till ett beboeligt rum.

Niklas Adolfsson står och botanisera­r bland penslarna. Han är själv plåtslagar­e på Neste och kan inte jobba distans, men frun jobbar på ett bageri och hör till riskgruppe­n och har därför valt att permittera sig.

– Hon har hittat på en massa projekt där hemma. Just nu ska hon måla en gammal pulpet och jag fick i uppdrag att hämta färg. Vi har barnen hemma också eftersom deras byadaghem stängt och vi inte vill föra dem till något stort daghem. Så det behövs projekt för alla.

Jag kunde inte hälsa på min mamma under påsken så jag passade på att rödmylla uthuset i stället.

Kaj Björklöf

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? – Då många jobbar på distans har man mer tid för mindre projekt och renovering­ar. Jag körde genom stan en dag och förvånades av hur mycket folk som stod ute i sina trädgårdar och pysslade mitt på dagen, säger Carl Björkman som hjälper Christer Herlin med att välja golvfärg.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG – Då många jobbar på distans har man mer tid för mindre projekt och renovering­ar. Jag körde genom stan en dag och förvånades av hur mycket folk som stod ute i sina trädgårdar och pysslade mitt på dagen, säger Carl Björkman som hjälper Christer Herlin med att välja golvfärg.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Säsongen för terrassbyg­ge har kommit i gång tidigt i år eftersom det inte finns någon tjäle i jorden.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Säsongen för terrassbyg­ge har kommit i gång tidigt i år eftersom det inte finns någon tjäle i jorden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland