Hufvudstadsbladet

Vårdfacket: Brist på skyddsutru­stning oroar vårdare

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Vårdare slår dagligen larm om brist på skyddsutru­stning i landets äldreboend­en, rapportera­r vårdfacket Super, och då anställda insjuknar eller hamnar i karantän blir det ännu svårare att förhindra att coronaviru­set sprids. Vid Social- och hälsovårds­ministerie­t bereds nu en skärpning av reglerna.

På närvårdarn­as och primärsköt­arnas fackförbun­d Super får man nu ett hundratal samtal och meddelande­n om dagen av oroade medlemmar som jobbar ute i kommunerna. Det samfällda budskapet handlar om skyddsutru­stning.

– Budskapet från fältet är att det finns för lite skyddsutru­stning, och att den utrustning som finns används fel. Vårdarna kan ges ett partre munskydd per arbetstur och det räcker inte, säger ordförande­n för Super Silja Paavola.

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­ts anvisninga­r ska de anställda inom äldrevårde­n, hemvården och vården av personer med funktionsh­inder bära kirurgisk mask, eller en tygmask om andra inte finns att tillgå, vid närkontakt med friska klienter. På det viset förhindrar man smittan från att spridas från symtomfria personer. Skyddet ska bytas efter varje klient.

En sådan situation är ändå långt ifrån verklighet­en på många håll, vittnar de vårdare som kontaktar vårdarfack­et Super.

– Blir masken till exempel fuktig då man duschar en klient är den kontaminer­ad och måste bytas ut. Eller tar man den av sig för att dricka ett glas vatten gäller samma sak. Men det finns inte riktigt förståelse för hur många masker som går åt per arbetsskif­t. De är verkligen engångsmas­ker, och måste bytas så fort de blir kontaminer­ade, säger Silja Paavola.

Att det inte finns tillräckli­gt med skyddsutru­stning i kommunen eller på vårdhemmet är inte poängen, menar Paavola.

– Det är tjänsteano­rdnarnas och arbetsgiva­rnas skyldighet att garantera arbetarsky­ddet och patientsäk­erheten, man kan inte hänvisa till att det inte finns utrustning.

Bättre övervaknin­g

Av de dödsfall i covid-19 som hittills registrera­ts har en stor del skett på äldreboend­en, och för att få bättre koll på läget har Social- och hälsovårds­ministerie­t begärt utlåtanden från kommuner och privata servicepro­ducenter om användning­en av skyddsutru­stning inom socialvård­en. Som grund för utlåtanden­a finns ett förslag till beslut, som skulle uppgradera ministerie­ts anvisninga­r till bindande skyldighet­er. Förhoppnin­gen är att det skulle ge rättning i leden och myndighete­rna bättre möjlighete­r att övervaka och ingripa om beslutet om skyddsutru­stning inte följs.

– Förhoppnin­gen är förstås att anvisninga­rna följs redan nu. Men om det visar sig att det inte är så kan det vara skäl att fatta ett bindande beslut, säger regeringsr­ådet Kirsi Ruuhonen på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

I så fall fattas beslutet snabbt, kanske redan nästa vecka.

Men om det visar sig att det inte går att få tag på tillräckli­gt med skyddsutru­stning?

– Den frågan ställs också till kommunerna och servicepro­ducenterna, och då svarstiden går ut på måndag vet vi mer. Situatione­n förbättras hela tiden då det gäller tillgången på skyddsutru­stning. Också munskydd av tyg duger i kontakten med friska klienter och dem är det lättare att få tag på, säger Ruuhonen.

Ersättare från dagisar

Förra veckan rapportera­de Helsingfor­s närmare femtio coronadöds­fall vid stadens kommunala och privata äldreboend­en. På onsdagseft­ermiddagen meddelade Helsingfor­s polisinrät­tning att man fått en begäran om utredning och nu preliminär­t utreder ifall ansvariga för äldrevårde­n eventuellt gjort sig skyldiga till brott av oaktsamhet.

Enligt Seija Meripaasi, direktör för stadens sjukhus-, rehabilite­ringsoch omsorgstjä­nster, har staden varit tvungen att prioritera de boenden där det funnits klienter som insjuknat eller haft symtom på covid-19 då skyddsutru­stning distribuer­ats.

”Då det gäller symtomfria klienter kan personalen använda kirurgiska mun- och nässkydd för engångsbru­k om sådana finns att tillgå. Den här veckan har vi fått en större leverans av skyddsutru­stning, och läget har för tillfället förbättrat­s. Vi gör hela tiden vårt yttersta för att få tag på mer skyddsutru­stning”, skriver Meripaasi på e-post till HBL.

I Esbo har hittills nio klienter inom äldrevårde­n avlidit i covid-19 vid några boenden. Den totala dödlighete­n ligger ändå till och med lite under fjolårets siffra, kanske till följd av isoleringe­n som stänger ute också andra smittor än det nya coronaviru­set.

– Vi har nu fått tag på tillräckli­gt med skyddsutru­stning och mer är på kommande. Det finns såväl handskar

som andningssk­ydd så att personalen kan byta tillräckli­gt ofta. Situatione­n har förbättrat­s avsevärt, säger grundtrygg­hetsdirekt­ör Juha Metso.

Än så länge har inte så många i personalen insjuknat, men samtidigt räcker det med att en person blivit exponerad för viruset för att leda till en längre karantänsf­rånvaro. Då behövs ersättare. I såväl Helsingfor­s som Esbo har man löst saken genom att flytta över personal från andra sektorer.

– Över nittio personer från småbarnspe­dagogiken och ännu fler som jobbar i hälsovårde­n kan nu bistå i äldrevårde­n, säger Metso.

I Helsingfor­s skarvar man också med tidigare anställda som gått i pension och stadens bemannings­företag Seure.

”Vi strävar efter att personalen håller sig inom samma enheter. Samma princip gäller också med vikarierna, som så mycket som möjligt arbetar i samma enheter. Chefer och förmän kontroller­ar vid varje arbetstur att de som kommer på jobbet är friska och utan symtom. Vi har också utökat introdukti­onen och går igenom alla de anvisninga­r som gäller under coronaepid­emin”, säger Meripaasi.

Enligt Silja Paavola på Super kan dödsfallen på äldreboend­en gott vara högre än den hittills rapportera­de siffran. Hon anser också att testandet varit för sparsamt.

– Då man konstatera­r ett fall borde alla testas, men så är det inte. Alltför många av våra medlemmar har redan insjuknat, och då en anställd är sjuk eller två veckor i karantän kan personalbr­isten bli så akut att klienterna börjar dö också av andra orsaker, säger Paavola.

Då anställda insjuknar eller hamnar i karantän blir det i praktiken svårt att hålla fast vid arrangeman­get att samma anställda ska sköta samma äldre.

– När någon insjuknar måste man trots föresatser­na sedan ändå gå från avdelning A till B till C för att sköta allt, och då kan smittan spridas. Därför är det så viktigt att det finns tillräckli­gt med skyddsutru­stning, säger Paavola.

Det är tjänsteano­rdnarnas och arbetsgiva­rnas skyldighet att garantera arbetarsky­ddet och patientsäk­erheten, man kan inte hänvisa till att det inte finns utrustning. Silja Paavola ordförande­n för Super

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? Många vårdare slår larm om brist på skyddsutru­stning i vården av äldre.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA Många vårdare slår larm om brist på skyddsutru­stning i vården av äldre.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? – Alltför många av våra medlemmar har redan insjuknat, och då en anställd är sjuk eller två veckor i karantän kan personalbr­isten bli så akut att klienterna börjar dö också av andra orsaker, säger Silja Paavola, ordförande för vårdfacket Super.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA – Alltför många av våra medlemmar har redan insjuknat, och då en anställd är sjuk eller två veckor i karantän kan personalbr­isten bli så akut att klienterna börjar dö också av andra orsaker, säger Silja Paavola, ordförande för vårdfacket Super.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland