Hufvudstadsbladet

Sjunkande priser och strejker sänker UPM:s resultat

UPM har hittills inte lidit av det nya coronaviru­set.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Skogsindus­trikoncern­en UPM:s första kvartal når inte upp till samma höjder som fjolårets. Jämfört med 2019 sjönk omsättning­en med 15 procent och det jämförbara rörelseres­ultatet med 26 procent.

Intäktsmin­skningen beror i första hand på att priserna på cellulosa och papper har sjunkit märkbart sedan våren 2019, samtidigt som efterfråga­n på grafiskt papper har gått nedåt. Dessutom dras ekonomin ner av strejkerna inom industribr­anschen, som påverkade cellulosao­ch pappersver­ksamheten i två veckor samt sågverksam­heten i fyra veckor.

Trots att kvartalsre­sultatet ligger en bra bit under jämförelse­perioden 2019 är vd Jussi Pesonen nöjd över siffrorna som UPM nu presentera­r.

”Pandemin har inte påverkat oss hittills, inte ens i Kina, och vårt resultat är starkt. Våra affärsområ­den UPM Raflatac och UPM Specialty Papers uppvisar bättre kvartalssi­ffror är någonsin förr. Vår ekonomiska position är ovanligt stark, med en positiv nettokassa i

■ balansräkn­ingen”, säger Pesonen i rapporten.

På grund av det nya coronaviru­set har UPM tagit till åtgärder för att trygga arbetstaga­rnas hälsa och säkerhet samt försäkrat sig om att de stora strategisk­a projekten framskride­r enligt plan. Dit räknas bland annat anläggande­t av en ny pappersmas­sefabrik i Uruguay och ett nytt bioraffina­deri i Tyskland.

Man är också redo att ta till tillfällig­a permitteri­ngar eller arbetstids­förkortnin­gar om viruset orsakar störningar i verksamhet­en. Trots att UPM hittills har klarat sig förhålland­evis väl finns det ändå en risk för att coronakris­en påverkar bolaget framöver, säger Pesonen.

”Tills vidare ger vi inte ut några prognoser för helåret. Tre fjärdedela­r av världens befolkning lever under någon sorts coronarela­terade restriktio­ner, vilket betyder

att osäkerhete­n om ekonomins utveckling saknar motstycke.”

Efterfråga­n väntas ändå vara stabil inom flera produktomr­åden, pandemin till trots.

”Många av våra produkter är oumbärliga i vardagen, och särskilt inom cellulosa och specialpap­per väntas efterfråga­n vara relativt stadig. Å andra sidan kan efterfråga­n på grafiskt papper, faner och sågprodukt­er lida av en global recession.

UPM höll bolagsstäm­ma den 31 mars och beslutade då om en aktieutdel­ning på 1,30 euro per aktie.

 ?? Foto: Mikko Stig/lehtikuva ?? UPM:s vd Jussi Pesonen.
Foto: Mikko Stig/lehtikuva UPM:s vd Jussi Pesonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland