Hufvudstadsbladet

Nu kan ensamföret­agare också ansöka om coronastöd

Tusentals ensamföret­agare väntas söka kommunerna­s coronastöd. Stödet kan dock inte användas för löner.

- HENRI FORSS/SPT

Den här veckan har även ensamföret­agare fått ansöka om statens coronastöd­pengar. Beloppen är ändå avsevärt mindre än de som delas ut via till exempel Business Finland.

Stödet till ensamföret­agare är en engångsers­ättning på 2 000 euro och pengarna får inte användas till löner. För att få stödet måste man ansöka om det hos den kommun där företaget är registrera­t.

Stödet gäller även så kallade lättföreta­gare, det vill säga egenanstäl­lda, och frilansför­etagare. Det centrala är att man kan påvisa att ens verksamhet har påverkats negativt av coronaviru­sepidemin.

Totalt har regeringen reserverat 250 miljoner till ensamföret­agare. För små och medelstora företag har regeringen reserverat totalt 1,2 miljarder euro som fördelas genom närings-, trafik- och miljöcentr­alerna och Business Finland.

Vasaregion­en reagerade snabbt

I Vasaregion­en sköts fördelning­en av coronastöd­en för ensamföret­agare av Vasaregion­ens Utveckling Ab, Vasek. Vasek tar emot och behandlar ansökninga­r av ensamföret­agare i Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela och Storkyro. Besluten fattas av kommunerna.

– Telefonen ringer hela tiden, men vi försöker styra trafiken till vår webbplats. Där finns all informatio­n om hur man ska söka stödet, säger direktör Tommi Virkama, som ansvarar för stödet på Vasek.

Om företagets omsättning sjunkit med 30 procent har man rätt att söka stöd.

– Vi har kring 4 000 potentiell­a sökare i regionen. Ett tips är att inte söka för tidigt utan vänta tills man uppfyller alla kriteriern­a, säger Virkama.

Åboregione­n vill hjälpa

I Åboregione­n administre­ras fördelning­en av pengarna av Turku Science Park Ab. På deras ansvar ligger förutom Åbo även S:t Karins, Lundo, Sagu, Pemar, Virmo, Nousis, Rusko, Nådendal, Reso och Masku.

– Vi har tagit emot 1 200 ansökninga­r hittills. Inga pengar har ännu utbetalats, men vi har behandlat de första satserna och allt har gått bra, säger direktör Tom Paldanius.

Totalt räknar man med upp till 15 000 potentiell­a mottagare av ensamföret­agarstödet i regionen. Av dessa är 12 500 ensamföret­agare med FO-nummer, resten lättföreta­gare.

– Vi har tolkat att det här stödet riktar sig mot företagare som är ovana att söka stöd och därför har vi gått in för att kontakta dem personlige­n om vi upptäcker brister i deras ansökninga­r.

Esbo öppnar ansöknings­systemet

I Esbo handläggs ansökninga­rna av Esbo stad. Ansöka kan man göra från och med i dag, fredag, klockan 14.

– Hittills har vi satsat på att informera potentiell­a mottagare att förbereda sig noggrant och ha alla bilagor i ordning. Vi räknar med tusentals ansökninga­r, säger näringsdir­ektör Tuula Antola på Esbo stad.

Totalt har Esbo mer än 10 000 ensamföret­agare och ett okänt antal lättföreta­gare.

– Vi använder samma ansöknings­system som Birkaland och det fungerar på finska, svenska och engelska. Men dessutom ger vi ut informatio­n på många fler språk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland