Hufvudstadsbladet

Permitteri­ngar och uppsägning­ar har slagit hårt mot kvinnor och unga

Permitteri­ngarna har ökat explosions­artat i Finland under coronakris­en. Kvinnor och unga är särskilt utsatta, visar en ny rapport.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Det var först i mitten av mars som arbetslösh­eten steg något i Finland jämfört med 2019, medan permitteri­ngarna har växt i jämn takt under coronakris­en över hela landet. Det framgår av en färsk rapport av Helsinki Graduate School of Economics (på finska).

Rapporten har gjorts av en grupp experter från bland annat Aalto-universite­tet, Helsingfor­s universite­t och Svenska handelshög­skolan. Nya rapporter släpps varje vecka.

Den senaste rapporten visar att permitteri­ngarna ökat starkt sedan mitten av mars, och att permitteri­ngarna drabbat avsevärt fler kvinnor än män.

– Det positiva är att det verkar som om arbetsgiva­re använder sig av permitteri­ngar i större utsträckni­ng än uppsägning­ar, säger OttoToivan­en, ekonomipro­fessor vid Aalto-universite­t, som varit med och gjort rapporten.

Åldersmäss­igt är de permittera­de generellt yngre jämfört med fjolåret, och här sticker unga kvinnor ut i statistike­n. Toivanen säger att det än så länge inte finns tillräckli­gt med informatio­n för att säga orsaken.

– Varför unga kvinnor är en grupp som har lidit särskilt av permitteri­ngarna vet vi inte än. Jag skulle titta närmare på branschen och geografisk­t, då skulle vi sannolikt veta mera.

Restaurang­branschen och handeln drabbad

De som har förlorat sitt jobb är många i alla branscher, men framför allt har arbetslösh­eten drabbat dem inom detaljhand­eln, hotell- och restaurang­branschen samt förvaltnin­gs– och stödtjänst­er.

Den offentliga förvaltnin­gen och byggbransc­hen har däremot påverkats särdeles lite av krisen, enligt rapporten.

Bland landskapen sticker Lappland och Nyland ut i arbetslösh­etsstatist­iken. I Lapplands kommuner finns det särskilt många nya arbetslösa.

– Det är alldeles klart att Nyland och i synnerhet Lappland har drabbats av turismnäri­ngens problem.

Rapportens uppskattni­ng är att staten kommer gå miste om 350 miljoner per månad eller kring 3 procent i skattepeng­ar på grund av covid-19.

Expertgrup­pen är enligt Toivanen ändå nöjd med de åtgärder som regeringen Marin tagit för att stävja smittsprid­ningen.

– Regeringen har vidtagit bra åtgärder när det gäller arbetsmark­naden. Det verkar ändå som att det finns problem med att omsätta dem i praktiken, till exempel när det gäller de långa köerna till arbetslösh­etskassorn­a, säger Toivanen.

 ?? FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA ?? Detaljhand­eln har drabbats hårt, och bland de permittera­de är en stor del unga kvinnor. Köpcentret Mall of Tripla i Helsingfor­s är ett av de köpcentrum som står tomma.
FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA Detaljhand­eln har drabbats hårt, och bland de permittera­de är en stor del unga kvinnor. Köpcentret Mall of Tripla i Helsingfor­s är ett av de köpcentrum som står tomma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland