Hufvudstadsbladet

Åländsk fågeljakt bannas i EU – för andra gången

Om åland inte rättar sig efter domstolens beslut kan det leda till böter. Det här är redan andra gången åland fälls för jakten.

- HENRI FORSS/SPT

Europeiska unionens domstol anser att Åland har misslyckat­s med att uppfylla sina skyldighet­er att skydda vilda fåglar genom att tillåta vårjakt på gudingar, det vill säga ejderhanar. Domstolen gav sitt beslut på torsdagen.

Om Åland inte rättar sig efter beslutet kan öriket få böter.

Det är något som Ålands landskaps inte kommer att riskera eftersom beloppen är så höga, uppger Ålands näringsmin­ister Fredrik Karlström.

– Kontentan av domen är att det inte blir någon vårjakt i år.

Han beskriver domstolens beslut som ”tråkigt”. Vårjakten är viktig på Åland och flera landskapsr­egeringar har drivit på frågan under en lång tid. Nu kan den vara slut för gott, eftersom domstolens beslut inte går att överklaga.

– Vi kommer att analysera domen vidare, men som det ser ut just nu är det det här som gäller.

Det här är inte första gången EU-domstolen behandlat frågan om vårjakt på guding. Åland fälldes för jakten redan 2005, varefter man upphörde med den tillfällig­t. Jakten inleddes på nytt 2011.

Det aktuella beslutet gäller specifikt åren 2011 till 2019.

– Fågeldirek­tivet förbjuder jakt under häckningst­iden, men där ingår vissa undantag. Domstolen anser att villkoren för undantag inte uppfylls på Åland, säger Robin Juslin, jaktförval­tare vid Ålands landskapsr­egering.

Undantagen gäller ”förnuftig användning” och ett ”litet antal”. Det förra syftar på att jakt kan tillåtas om den utgör förnuftig användning av stammen, det senare på att antalet skjutna fåglar är litet i relation till population­en.

– Domstolen anser att jakten inte kan utgöra förnuftig användning eftersom ejderstamm­en har minskat. Vidare anser domstolen att vi har beräknat population­ens storlek på fel sätt.

– Den anser att vi borde ha utgått från den population som finns på Åland medan vi har räknat utifrån Östersjöpo­pulationen.

Åland har tillåtit att upp till 2 000 gudingar skjuts per år.

Juslin kan inte uttala sig om vad som händer härnäst. Det vill säga, kommer Åland att upphöra med vårjakten eller inte. Domen kan inte överklagas.

– Jag ska inte gå närmare in på saken förrän vi har analyserat och diskuterat domen.

Gentlemann­aavtal

Utrikesmin­isteriets avdelnings­chef Henriikka Leppo säger att processen har varit unik, eftersom den gäller enbart Åland. I de officiella rättegångs­dokumenten uppges ändå Finland som svarande.

– I vanliga fall är det vår avdelning som represente­rar Finland, men inte i det här fallet. Här har Åland drivit processen på egen hand med hjälp av en belgisk advokatbyr­å, säger Leppo.

 ?? FOTO: STEFAN ÖHBERG/SPT ?? EU-domstolen fäller Åland för vårjakten på ejderhanar, gudingar – igen.
FOTO: STEFAN ÖHBERG/SPT EU-domstolen fäller Åland för vårjakten på ejderhanar, gudingar – igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland