Hufvudstadsbladet

Utnämninge­n av Päivi Nerg sköts upp

- SPT

Regeringen har för andra gången skjutit upp utnämninge­n av understats­sekreterar­e Päivi Nerg till ny kanslichef på Finansmini­steriet. Utveckling­s- och utrikeshan­delsminist­er Ville Skinnari (SDP) föreslog på torsdagen en bordläggni­ng av ärendet, uppger förvaltnin­gs- och utveckling­sdirektör Juha Majanen.

Frågan kommer att manglas av regeringen en tredje gång nästa vecka, enligt Majanen. Utnämninge­n av Nerg till kanslichef har varit mycket omtvistad. Statsrådet sköt upp frågan på sitt möte redan förra veckan. Enligt Helsingin Sanomats uppgifter ville regeringsp­artierna fördjupa sig i grunderna för utnämninge­n innan de fattade ett beslut i frågan.

Det är framför allt finansmini­ster Katri Kulmuni (C) som har förordat Nergs utnämning medan representa­nter för de övriga regeringsp­artierna bland annat har ifrågasatt Nergs ekonomiska sakkunskap.

Tjänsten som kanslichef på Finansmini­steriet söktes av bland andra riksdagsle­damot Juhana Vartiainen (Saml), Finansmini­steriets koordinato­r Markus Sovala, rådgivare Lauri Kajanoja på Finlands Bank och Finansmini­steriets chef för finansmark­nadsavdeln­ingen Leena Mörttinen. Till skillnad från Nerg har dessa fyra sökande doktorerat i nationalek­onomi.

Nerg är agroforstm­agister till utbildning­en och har ett förflutet som kanslichef på Inrikesmin­isteriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland