Hufvudstadsbladet

EU: Ny fond behövs

Medlemslän­derna uppges vara överens om behovet av en ny stor stödfond i EU för att hjälpa länder som drabbats hårt av coronakris­en.

- TT

Efter drygt fyra timmars webbkonfer­ens uppger diplomatkä­llor för nyhetsbyrå­n Reuters att ledarna som väntat är överens om behovet av själva fonden.

”Fjärde videokonfe­rensen med stats- och regeringsc­heferna om covid-19 har just avslutats”, meddelar Barend Leyts, talesman för permanente rådsordför­anden Charles Michel, via Twitter.

Enligt Reuters ger ledarna som planerat EU-kommission­en i uppdrag att utreda behoven och lägga fram ett förändrat budgetförs­lag.

Tanken är att EU-kommission­en ska kunna ta upp billigare lån till fonden än vad skuldsatta EUländer kan göra själva. Det ska ske genom att alla medlemssta­ter ställer ut lånegarant­ier i EUbudgeten.

Nej till obligation­er

Att rika EU-länder ska riskera att få betala fattigare länders obetalda skulder är mycket kontrovers­iellt. Det har dock inte hänt att ett medlemslan­d har ställt in sina betalninga­r. Men till exempel Italien har en statsskuld på över hundra procent av landets bnp.

Italien har föreslagit att EU ska ge ut gemensamma coronaobli­gationer. Tyskland säger nej.

– Det skulle kräva en väldigt svår process, ta tid och skulle inte hjälpa någon i det här läget, eftersom vi behöver snabba verktyg för att hantera krisen, säger förbundska­nsler Angela Merkel till den tyska förbundsda­gen inför toppmötet.

Solidarite­t i EU?

Återhämtni­ngsfonden innebär att EU står inför en ny debatt om solidarite­ten mellan rika medlemssta­ter i norr och svårt skuldsatta medlemssta­ter i söder.

Den debatten fanns också när EU-ledarna misslyckad­es med att bli överens om EU:s långtidsbu­dgetför 2021–2027 i vintras.

Solidarite­tsdebatten blev än mer uppslitand­e när EU:s finansmini­strar i början på april skulle enas om ett nödpaket på 540 miljarder euro mot coronakris­en. Men det lyckades till slut.

Merkel aviserar att man kan tänka sig att tillfällig­t betala mer.

– I solidarite­tens anda behöver vi vara redo för ett annorlunda, betydligt högre, bidrag till EUbudgeten – under en begränsad tid, säger Merkel till förbundsda­gen enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

EU-kommission­ens förslag om återhämtni­ngsfonden väntas den 29 april. Då kommer samtidigt ett uppdaterat förslag till EU:s långtidsbu­dget 2021–2027 med anledning av coronakris­en.

En EU-överenskom­melse om fonden väntas tidigast i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland