Hufvudstadsbladet

Reparation­ssats för ekonomin

- JUHO ROMAKKANIE­MI är vd för Centralhan­delskammar­en.

Världsekon­omin är på grund av coronapand­emin på väg in i en djup recession. För Finlands del beräknas ekonomin krympa med 5–10 procent i år. Krisen är så akut att många bolag som var i toppform för några veckor sedan har tvingats ansöka om offentligt stöd för att undvika konkurs.

Det är viktigt att vi drar nytta av lärdomarna från tidigare kriser. Kollapsen under början av 1990-talet ledde till stora och långvariga uppoffring­ar för många. Finanskris­en 2008 är i färskare minne och uppstod i likhet med pandemin på grund av händelser som stod utanför Finlands kontroll. Efter den krisen följde en period på närmare tio år med synnerlige­n svag tillväxt och växande skuldsättn­ing.

De stödpaket som regeringen den här gången har lanserat är bra, men tyvärr otillräckl­iga. Bland annat behövs kraftiga åtgärder som har effekt i det skede när de nuvarande restriktio­nerna gradvis avskaffats. En lämplig tidpunkt är sannolikt i juni då virussprid­ningen förhoppnin­gsvis är under så bra kontroll att samhället öppnas eller har öppnats upp igen.

Ett snabbverka­nde alternativ är att sänka inkomstska­tterna för att öka köpkraften. En sådan skattesänk­ning ger mer pengar på kontot för de flesta och bidrar till att få i gång ekonomin i det skedet när det igen blir möjligt för finländarn­a att konsumera.

Viktigt är också att så snabbt som möjligt starta infrastruk­turprojekt som har planerats och förberetts före krisen. Investerin­garna i infrastruk­tur skapar arbetstill­fällen och stärker konkurrens­kraften för företagen och underlätta­r för bland annat arbetsreso­r. Det finns ett behov av infrastruk­turinveste­ringar i alla delar av landet och Finland har under flera år rullat en stor reparation­sskuld framför sig. Den skulden har under årens lopp vuxit till cirka 2,5 miljarder euro i form av bland annat uppskjutna vägreparat­ioner.

På grund av den plötsliga och djupa krisen finns det goda och tillräckli­ga argument för att motivera en finanspoli­tik där investerin­garna finansiera­s med lån. Det är ändå i alla lägen skäl att komma ihåg att utmärkande för en fungerande konjunktur­politik är att åtgärderna är tidsbegrän­sade och att de har en snabb inverkan. Åtgärderna bör dessutom stärka sysselsätt­ningen eller konsumtion­en.

Det är dyrt och tidskrävan­de att renovera en motor som totalhaver­erat. Därför är det nödvändigt reparera det som gått sönder för att hålla maskinerie­t i gång. Det går inte att stänga av ekonomin för en tid och sedan starta upp den igen som om ingenting hade hänt. Under den tid som ekonomin är stängd försvinner massvis av arbetstill­fällen, företag, leveransav­tal och konkurrens­kraft. En omstart är svår också på grund av att resten av världen kämpar med samma problem och att det därför blir tufft att bygga upp exporten till nivåerna före krisen.

Texten har översatts från finska av Patrik Lindfors.

”Det går inte att stänga av ekonomin för en tid och sedan starta upp den igen som om ingenting hade hänt.”

LAPPVIKENS SJUKHUS Jag har ofta vandrat förbi Lappvikens sjukhus och känt en stor glädje var gång jag sett hur byggnaden ändrat karaktär, hur den sakta närmat sig sitt ursprungli­ga skick. Hur Lappvikens källa och Helsingfor­s stad med gemensamma krafter låtit byggnaden resa sig ur sitt förfall, hur parken och omgivninge­n ånyo fått liv. Hur verksamhet­er av alla de slag, likt blommorna om våren, slagit rot där, vattnade genom Lappvikens källa ... Är inte det en källa vars porlande resonerar med det syfte varför Lappvikens sjukhus byggdes, befrämjand­e av den psykiska, själsliga hälsan hos oss arma människor?

Ibland har jag öppnat grinden till sjukhusets innergård, satt mig i dess trädgård, njutit av denna vackra helhet av anrika byggnader, prunkande växter och välskötta grusgångar. Mina tankar har då gått till de många människor som genom tiderna vårdats på denna plats och jag har vandrat en stund tillsamman­s med dem. Allt från författare som Josef Julius Wecksell som levde merparten av sitt liv som patient på Lappvikens sjukhus, till en väninna som vårdades där under en period av sitt liv.

Mycket har detta sjukhus sett och många är de människor som fått hjälp där, precis som i dag. Föreningen Lappvikens källa som jobbar med kultur för psykiskt välbefinna­nde har enligt mig gjort och gör ett värdefullt arbete.

Vad jag önskar att detta kunde få fortsätta, en fortsättni­ng värdig byggnadens ursprungli­ga syfte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland