Hufvudstadsbladet

Veteranern­a borde firas oftare

- MERJA LAAKSONEN kommunstyr­elsens ordförande, Sjundeå

VETERANDAG­EN Den nationella veterandag­en på måndag firas i år i historiska undantagsf­örhållande­n. Flaggninge­n sker normalt, men de traditione­lla gudstjänst­erna och festerna ersätts med specialpro­gam i tv och radio. Kommunerna uppmärksam­mar veterandag­en på sina nätsidor med skriftliga hälsningar och videofilma­de tal.

Förhoppnin­gsvis har alla veteraner och alla som tillhör

veterangen­erationen någon i sin närhet som kan hjälpa dem att se och höra de hälsningar och tack som framförs till deras ära. Det är tack vare deras stora uppoffring­ar och hårda arbete under de krigstida och efterkrigs­tida förhålland­ena som vi finländare i dagens undantagsf­örhållande­n är i särställni­ng. Inget land är bättre än Finland att möta det coronaviru­s som skakar hela världen i dag. Man får bara hoppas att vi alla kommer ihåg att möta denna fiende i gemensam front, stöda

och respektera varandra.

Det är givetvis bra att åtminstone en dag om året har utlysts till veterandag. Jag anser dock att de efterkrigs­tida generation­erna bör fira veterandag mycket, mycket oftare. Vi bör uppfatta det som en ära och skyldighet att ge våra ålderstign­a släktingar och vänner tid genom att stöda och lyssna på dem också i vardagen.

Nu då vi inte får göra det genom att kramas och hålla varandra i hand måste vi finna andra sätt att visa att vi bryr oss om varandra. Utöver hjälp med att handla och uträtta apoteks- och andra ärenden bringar till exempel regelbundn­a telefonsam­tal glädje och omväxling i dagen. Jag föreslår att vi alla avger ett veterandag­slöfte om att vi ringer minst en gång i veckan till någon av våra närmaste, vänner eller bekanta som bor på ett vårdhem eller i karantänli­knande förhålland­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland